Kembar univitelline utawa bivitelline: apa bedane?

Kembar

Warta babagan kehamilan kembar Iki bisa ngasilake kejutan awal kanthi dosis kebahagiaan lan rasa emosi kaping pindho, nanging biasane uga ngasilake akeh keraguan. Ultrasonik bakal nemtokake manawa ana siji utawa sawetara bayi. Nalika nerangake bayi loro, biasane bisa kebingungan, amarga bisa uga kembar sing padha utawa kembar.

Bentenipun antarane loro jinis meteng akeh dumunung ing jumlah endhog sing dibuahi utawa nalika zigot sing padha dibentuk nalika ngandhut wis dipérang dadi rong embrio. Kita nganalisa apa jinis kehamilan kembar iki.

Kembar univiteline

Ing kandhutan kembar univitelline, zigot wujud sawise uni saka endhog siji karo sperma lan iki pisah sawise pembuahan nggawe loro embrio sing padha. Kembar identik nuduhake dandanan genetik dadi meh podho fisike. Iku kasunyatan sing kedadeyan ing sawetara kasus, antarane 25%.

Ana macem-macem jinis kembar univiteline gumantung nalika zigot dipérang:

  • Bichorial lan diamniotic: kedadeyan 3 dina sawise fertilisasi. Embrio dipangan dening siji plasenta lan saben duwe kantong amniotik dhewe.
  • Monochorionic lan monoamniotic: Iki kedadeyan ing antarane dina kapitu lan kaping telulas lan ing ngendi embrio nuduhake plasenta sing padha lan kantong amniotik sing padha. Iku nalika wis ana divisi saka sel persis padha.

Kembar univiteline utawa biviteline

Kasunyatan sing menarik babagan kembar identik

Ing jinis divisi iki, kasus saka "kembar ilang" ngendi salah siji saka embrio ora rampung berkembang lan pungkasane diserap dening ibune, dening kembar dhewe, utawa malah dening plasenta. Wis diamati yen ing trimester kapindho loro fetus katon lan ing ultrasonik sabanjure salah sijine wis ilang.

Kasunyatan liyane sing aneh lan langka yaiku sing diarani "situs inversus" ngendi bayi lair minangka kembar lan organ wis kawangun ing cara ngelawan. Malah bisa nindakake perkara sing ngelawan ing uripe (psikologi terbalik), dene sing siji kiwa, sing liyane tangan tengen, utawa bisa uga turu kanthi mundur.

Kembar Biviteline

Kandhutan biviteline kedadeyan nalika rong ovule dibuahi dening rong sperma sing beda, mbentuk rong zigot ing rong kanthong sing beda. Biasane kedadeyan ing 70% kehamilan kembar. Saben endhog implan ing uterus kanthi mandiri, ing kanthong kehamilan lan kanthong plasenta lan plasenta dhewe. Kembar jinis iki paling umum. Kembar biviteline umume diarani Kembar.

Kasempatan meteng kembar mundhak nalika loro zigot ditanem ing uterus ibu ing wektu sing padha. Ana kasunyatan curious ing kembar fraternal, wiwit padha bisa beda jinis. Saka saben 100 meteng kanthi karakteristik iki, biasane beda-beda jinis utawa bisa uga dadi loro lanang utawa wadon.

kasus kembar

Apa kembar biviteline padha utawa beda?

Si kembar duwe informasi genetik sing beda dadi ora podho fisik. Dheweke bisa uga beda jinis kaya sing wis dideleng. Resemblance fisik sing iso dibandhingke karo loro sadulur biasa, sanajan ana kasus kang padha uga bisa lair banget padha, nanging padha ora kembar mirror. Kembar iki uga disebut kembar fraternal utawa dizygotic.

Kepiye ngerti yen kembare univitelinos utawa bivitelinos?

Kadhangkala angel mbedakake apa kembare yaiku bivitelline utawa univitelline. Yen bayi duwe jinis sing beda-beda, dheweke kalebu kembar biviteline wiwit kembare univitelino dheweke mesthi padha jinis.

Yen bayi padha jinis, mula bakal kembar univitelinos yen padha nuduhake tas njaba utawa kalorone tas. Data iki bisa diresmikake kanthi ultrasonik rutin lan nganalisa kabeh data kasebut.

Ing kasus keraguan, dhokter nindakake Tes getih kanggo entuk klompok getih. Yen klompok getih beda dheweke bakal dadi kembaran. Yen asil analisis ora kesimpulan, pilihan pungkasan yaiku nindakake a tes saka DNA.

Bedane antarane kembar identik lan kembar

Kanggo menehi rasa penasaran sing luwih akeh ing antarane rong jinis meteng kembar iki, kita bakal nyimpulake sawetara beda sing jelas sing bakal luwih penting lan konklusif.

Jinis saka bayi

Sadurunge lair, jinis bayi sing durung lair bisa dideteksi. Yen jinis kelamine beda, ora ana keraguan yen dheweke kembar. utawa kembar sadulur. Nanging yen padha saka jinis padha bakal ana mamang apa padha bisa padha, amarga kembar uga bisa saka jinis padha. Kita kudu nganalisa kanthi ultrasonik apa padha nuduhake kantung amniotik utawa ora.

Kembar univiteline utawa biviteline

Kantung amniotik lan plasenta

Ing kehamilan kembar, amarga saben embrio digawe kanthi endhog lan sperma dhewe, kanthi logis bakal ditanem kanthi mandiri ing uterus. Kanthi cara iki saben wong bakal nggawe kantong amniotik lan plasenta dhewe.

Ing kasus kembar identik ana kasus sing bisa beda banget:

  • Iku bisa kelakon sing embrio padha biasane nuduhake kantong amniotik lan plasenta sing padha, iki biasane dumadi antarane dina 7 kanggo 13 sawise pembuahan. Nanging sanajan kedadeyan kasebut, ing mangsa ngarep bisa uga ana akibat saka lair, amarga bisa uga ana kasus kembar Siam (nalika lair kanthi fisik bersatu) utawa sindrom transfusi transfusi bisa uga kedadeyan.
  • Ing wektu divisi saka zigot, embrio dibentuk lan saben bisa ngembangake kantong amniotik lan plasenta dhewe.
  • Antarane dina kaping papat utawa kapitu bayi padha bisa duwe kantong amniotic dhewe, nanging padha nuduhake plasenta padha. Iki minangka kahanan sing biasane kedadeyan ing 90% kasus.

Data liyane sing bisa nggawe dheweke katon yaiku nalika lair lan katon fisik digali. Yen padha cetha podho rupo, sing nalika padha lair kanthi beban genetik sing padha lan mulane padha kembar identik. Ing tangan liyane, padha bisa dadi kembar, nanging ing kasus iki padha nuduhake 50% saka DNA lan cetha dibedakake, sanajan ana kasus kang padha bisa katon kaya saben liyane. Dheweke uga ora nuduhake klompok getih sing padha.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.