Kulawarga lan budaya: beda nanging padha

kulawarga budaya

Untunge, kita urip ing planet sing sugih budaya, lan kulawarga, ing endi manungsa beda-beda ngatur awake dhewe. Nanging, konsep kulawarga, dingerteni kanthi bedane, yaiku saiki ana ing umume. Kajaba iku, dudu konsep sing stabil, nanging wis ganti miturut kahanan, papan lan wektu dununge.

Ing artikel iki, kita bakal ngomong babagan carane konsep kulawarga wis berubah, ing macem-macem jinis, masing-masing saka budaya sing beda, lan ing bagean jagad. Lan malah bakal ngobrol babagan macem-macem budaya kita! Kabeh kasebut ing Dina Keluarga Internasional.

Apa sing diarani kulawarga?

familia

Sadurunge arep menehi conto babagan macem-macem jinis kulawarga miturut kabudayane, ayo guneman babagan kulawarga kasebut. Kulawarga yaiku klompok wong sing manunggal karo kulawarga. Serikat iki bisa uga amarga ana hubungan getih utawa amarga ana hubungan sing sah lan sosial sing ditetepake lan diakoni. Iki minangka kasus perkawinan utawa adopsi.

Nanging, klasifikasi iki bisa diarani rada ketinggalan jaman. Lan saiki, konsep kulawarga dingerteni kanthi luwih jembar, uga wilayah sing dirasakake individu kasebut, tanpa prelu duwe hubungan utawa hubungan langsung.

Ayo dadi ngomong yen ing stroke sing umum bisa dibahas kulawarga siji wong tuwa utawa wong tuwa, kulawarga campuran, utawa kulawarga angkat. Ana bedane kelas kulawarga lan sing penting yaiku uni ing antarane para anggota, rasa hormat lan macem-macem. Lan kita aja lali yen kulawarga tetep dadi dhasar pendhidhikan lan nilai-nilai.

Kulawarga Nayar, Caiapú lan Tojolabales

budaya kulawarga

Nayar minangka masarakat saka pesisir Malabar ing India. Kanggo wong-wong mau ana upacara adat utawa nikahan upacara, nanging kalebu upacara lanang lan wadon sing omah-omah ora duwe kewajiban siji lan sijine. Nyatane, bapak, ibu lan bocah-bocah ora prelu urip bebarengan. Wanita bisa duwe 3 nganti 8 bojo lan kabeh pria ngakoni anake wadon.

Ing Caiapú, Brasil, kulawarga kasebut kalebu bapak, ibu, anak, simbah, paman lan sedulur. Iki sing diarani kulawarga amba utawa gedhe. Ing kulawarga kaya ngono bocah-bocah ngarani kabeh wanita sing ana gandhengane karo mama. Yaiku, sing diarani bibi utawa nenek, dheweke uga diarani ibu.

Tojolabales urip ing negara Chiapas, Meksiko. Dheweke nganggep kabeh wong padha kenalAmarga dheweke kalebu kutha sing padha lan mulane dheweke nggawe kulawarga sing hebat. Saliyane masarakat ing komunitas kasebut, dheweke uga kalebu bagean saka kulawarga: bapak langgeng, bapak tuwa, sing diarani Surya lan Ibu Bumi.

Kepiye kulawarga ing sawetara wilayah China lan Nepal?

poliandri

Tiongkok mesthi narik kawigaten kita, amarga beda budaya saka budaya kita, lan ing kulawarga ora bisa kurang. Ing China, tradisional, sawetara klompok wis mikir anggota kulawarga kanggo anak, putu, putu putu. Adate yaiku kabeh padha urip bareng, garwane metu saka omah kanggo marani bojone, lan sing paling tuwa yaiku kepala kulawarga.

Ing sisih lor Nepal ing poliandri, tegese wanita sing jomblo bisa omah-omah luwih saka siji bojo. Dilarang kanggo wanita omah-omah karo wong lanang loro utawa luwih, yen lagi sadulur saka kulawarga sing padha. Iki ora mung khas kanggo Nepal, nanging antropolog wis ngidentifikasi 53 masarakat non-klasik sing uga nindakake poliandri.

Pungkasan, kita arep ngandhani ora ana kulawarga liya sing valid tinimbang liyane, lan ora ana siji cara kanggo ngatur kulawarga. Kabeh minangka sumber sosialisasi utama wong kasebut, lan bakal mengaruhi bocah apa wae, saka bagean planet apa wae, nalika ngrancang kepribadian lan tumindak minangka wong diwasa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.