10 pitakon nyenengake kanggo ngobrol karo bocah saben dina

pitakonan-lucu-bocah

Ngapikake komunikasi karo bocah-bocah ora mesthi dadi tugas sing gampang utawa gampang. Akeh wong tuwa sing rumangsa ora bisa njupuk luwih saka rong utawa telung tembung saka anak-anake kanggo njaga obrolan sing normal utawa rada cair. Senajan pancen bocah-bocah takon akeh, nanging ora mesthi kepengin mangsuli pitakone wong tuwa. Nanging mesthi ana cara kanggo nemokake lan akeh alat kanggo miwiti dialog sing apik karo bocah cilik. Mulane dina iki kita ngusulake 10 pitakonan sing nyenengake kanggo diajak anak saben dina.

Apa sampeyan kaget karo proposal kasebut? Apa sing penting ing kene ora ana sepuluh pitakonan nanging kira-kira puluhan pitakonan sing kudu dijawab saben dina? Apa tugas kanggo miwiti obrolan! Apa kahanan iki? Waca lan temokake.

Enggo bareng pitakonan saben dina karo anak

Bocah cilik bisa takon luwih saka 300 pitakonan saben dina. Sampeyan wis maca kanthi bener: 300. Ana akeh perkara sing pengin ditemokake lan ngerti ing taun-taun pisanan urip. Nanging lomba kawruh iki ora mungkasi sawise PAUD. Anak-anak tuwuh lan berkembang, dheweke wiwit ngembangake argumentasi lan nggawe kesimpulan, kanggo pitakonan kahanan, nemokake obyek, entuk perspektif anyar. Pitakonan ora bakal rampung yen ana dialog sing apik.

Mulane, sampeyan kudu mangsuli pitakonan sing ditakoni anak sampeyan - saben wong - supaya bisa nggawe saluran komunikasi sing apik karo dheweke. Saluran sing bakal dikuatake nalika tuwuh. Nalika sampeyan mangsuli pitakon, sampeyan nggawe model struktur obrolan sing apik sing bakal mbantu sampeyan ing mangsa ngarep nalika sampeyan pengin ngobrol kanthi lancar karo bocah.

Kaya dene kita minangka bapak lan ibu mangsuli pitakon-pitakone anak-anake, kudu sinau kanggo mangsuli pitakon-pitakon kita, supaya omong-omongan kasebut dadi wangsulan. Bocah-bocah niru tembung, pola, rutinitas, lan prilaku wong tuwane. Mulane, iku apike kanggo pindhah saka klasik; kepiye dina? Lan duwe pitakonan liyane ing mburi supaya bisa takon anak lan ningkataké komunikasi apik.

skenario kanggo pitakonan

Apa sampeyan butuh conto? Aja kelangan rinci, ana akeh rumus kanggo nambah obrolan karo bocah-bocah lan sepuluh pitakonan sing nyenengake kanggo ngobrol karo anak saben dina nindakake rutinitas saben dina sing tresna banget lan gampang dileksanakake. Lan nalika kita ngomong babagan rumus, kita ngrujuk menyang spasi cilik sing dilestarekake supaya dialog bisa diuripake.

Sampeyan bisa nggawe momen khusus kanggo nggawe rencana kasebut. Nalika nerangake bocah cilik, wektu adus minangka panggonan sing becik kanggo miwiti karo sepuluh pitakonan. Kamar mandi bareng minangka papan dolanan ing ngendi bocah-bocah padha tenang lan seneng-seneng. Bab sing menarik banget kanggo mbukak game kanggo dialog, takon babagan dina, rutinitas saben dinane, sekolah utawa taman kanak-kanak. Iku wayahe yen sampeyan wis ngeweruhi soko aneh ing dipikir utawa prilaku saka sethitik, sampeyan bisa neliti karo sawetara pitakonan sing bakal mbantu kanggo akun kanggo kahanan. Ngluwihi kasunyatan sing tuwane ngupaya kanggo neliti masalah tartamtu, pitakonan ora kudu mandheg nyenengake.

Malah luwih gampang kanggo njaluk topik lan banjur pindhah menyang jinis dialog liyane. Game tansah cara sing apik kanggo delve menyang dialog. Apa iku navigasi obrolan sing luwih jero utawa luwih prasaja. Iku penting kanggo mungkasi pracaya sing ngomong bab serius sampeyan kudu takon serius lan kanggo titik. Kaping pirang-pirang perlu sinau kanggo ngatur, utamane nalika kita ngomong babagan jagad kanak-kanak. Ana bocah sing mati nalika ana kedadeyan lan mung liwat pitakonan sing apik lan malah "main-main" sing bisa mbukak game kasebut.

pitakonan-lucu-bocah

Kanggo nggawe dialog sing apik karo bocah-bocah, pisanane kudu nggawe ikatan kepercayaan, sing misuwur "benang abang" sing diomongake akeh. Lan ikatan kasebut digawe saben dina, kanthi pitakonan sing nyenengake kanggo dirembug karo bocah saben dina, kanthi dialog sing gegayutan karo urip saben dina nanging uga ngluwihi urip saben dina. Lan dalan kanggo dialog kasebut diwiwiti saka umur dini nganti bocah-bocah dadi diwasa. Inggih, yen link wis ditetepake, lan jinis "conversational contract" angel kanggo bali. Bisa uga kedadeyan nalika remaja, wong enom rada mundur nanging paling kamungkinan yen ana ikatan sing kuat sadurunge, mula bakal diterusake maneh.

Gagasan kanggo pitakonan sing nyenengake

Apa sampeyan ilang ide? Apa sampeyan pengin sawetara usulan kanggo mikir liyane mengko? Mangkene sawetara pitakonan sing nyenengake kanggo ngobrol karo bocah saben dina sing bisa ditindakake:

  • Apa sampeyan seneng karo impene bengi?
  • Apa sing nggawe sampeyan paling bahagia dina iki?
  • Apa sing diarani kanca sampeyan?
  • Yen sampeyan bisa nindakake apa-apa saiki, apa sing bakal sampeyan lakoni?
  • Gambar apa sing paling disenengi?
  • Apa sing sampeyan lakoni ing sekolah saiki sing luwih disenengi tinimbang dina-dina liyane?
  • Yen kewan boneka bisa ngomong, apa sing bakal dikandhakake karo sampeyan?
  • Apa sing nggawe sampeyan ngucapke matur nuwun saiki?
  • Apa sing pengin sampeyan lakoni supaya luwih apik saiki?
  • Apa telung perkara sing pengin ditindakake ing akhir minggu?

Kaya sing sampeyan ngerteni, mung ana 10 pitakonan, pitakonan sing prasaja nanging potensial banget kanggo miwiti obrolan karo bocah cilik. Yen sampeyan ndeleng kanthi teliti, sampeyan bakal weruh yen iki minangka pitakonan sing mbukak. Pitakonan terbuka yaiku pitakonan sing jawabane ora mung "ya" utawa "ora". Kosok baline, dheweke mbukak game kanggo ngembangake tema. Dheweke malah nuwuhake pitakonan anyar kanggo nerusake topik kasebut. Pitakonan mbukak minangka sekutu sing apik nalika takon saben dina lan melu dialog karo anak, amarga ngidini sampeyan nggawe topik saben dina. Malah bisa uga sadurunge wangsulan, sampeyan bisa nyimpen pitakonan anyar kanggo dina sabanjure.

Kanthi milih pitakonan mbukak, dialog ora bakal mungkasi lan menehi dalan kanggo obrolan anyar. Sampeyan malah bakal sok dong mirsani yen ana dina nalika sampeyan ora bisa ngrampungake sepuluh pitakonan sing wis direncanakake amarga salah sijine wis nyebabake pitakonan spontan liyane. Ing kasus kasebut, simpen kanggo dina sabanjure.

Sinau komunikasi karo pitakonan

Lan yen ana pitakonan tartamtu, sampeyan bisa miwiti karo sepuluh pitakonan kanggo ngobrol karo anak saben dina lan banjur neliti pitakonan liyane. Kaya lapisan bawang, komunikasi ora luwih saka link, hubungan antarane pangirim lan panrima liwat pesen. Sing paling penting yaiku dudu apa pesen kasebut, nanging link sing digawe antarane pangirim lan panrima liwat pesen kasebut, saka dialog kasebut. Ing babagan iki, pengamatan penting banget, utamane saka wong sing takon.

Miturut teori komunikasi, yen kita nganggep dialog minangka penghubung antarane pangirim lan panampa, penting kanggo menehi perhatian marang panampa, amarga dheweke manggoni papan tengah ing dialog iki. Yaiku wong sing pengin dipikolehi informasi, wong sing pengin pesen utawa pitakonan kita tekan, wong sing uga kita nyoba kanggo nambah ikatan.

Ing pangertèn iki, apa sing kita ucapake penting banget karo cara kita ngomong. Awak kita, pandhangan kita, nada swara, tembung sing kita pilih, wektu sing kita pilih, kabeh rincian sing nggawe komunikasi. Ing sisih liya, penting kanggo mirsani reaksi panampa kanthi apik: kepiye dheweke nanggepi pitakonan kasebut? Sikep apa sing ditindakake? Kepriye anggone nglebokake swarane? Apa sampeyan ngomong banter utawa nanggapi alon? Apa sampeyan langsung mangsuli utawa njupuk wektu? Ana akeh variabel sing dipertaruhake ing komunikasi lan luwih akeh babagan nggawe hubungan antarane wong tuwa lan bocah. Sing liyane kita mirsani sing cilik, luwih kamungkinan kita kanggo nggedhekake dialog saben dina.

Pitakonan sing nyenengake lan remaja

Lan apa skema iki bola-bali nalika nerangake remaja? Pitakonan iki mbaleni banget. Wiwit umur 11 utawa 12, ikatan antarane wong tuwa lan bocah-bocah wis owah, minangka akibat saka praremaja lan sabanjure remaja. Wiwit tahap iki, akeh bocah sing ngrasakake pitakonan kaya keris lan malah ngalami rasa intrusi ing urip pribadine. Luwih saka sadurunge sampeyan kudu duwe pinggul kanggo milih wayahe, panggonan, cara kanggo takon.

pitakonan-lucu-bocah

Nanging iki ora mbusak game diadegaké. Malah ing tataran iki, sampeyan bisa miwiti saka game iki 10 pitakonan nyenengake kanggo diajak anak saben dina. Bentenipun ing kasus iki, mbok menawa sampeyan kudu luwih ati-ati nalika mikir babagan kapan lan ing ngendi arep nindakake. Supaya game kasebut ditindakake ing wektu nalika bocah-bocah bisa nampa lan mbukak dialog. Sawetara gagasan teka ing atine ing tahap tantangan iki.

Skenario sing bisa ditindakake kanggo takon anak sampeyan

Sing pertama yaiku mikir babagan rutinitas sing bola-bali ing urip karo bocah-bocah. Sampeyan bisa nggawe dhaptar karo sawetara wong. Mbok menawa saben esuk numpak mobil menyang sekolah. Utawa ing dina Sabtu nalika bocah-bocah main bal-balan utawa hoki lan wayahe bareng sawise game kasebut. Ana wong tuwa sing ajeg mlaku-mlaku karo bocah-bocah sing isih enom utawa nuduhake kegiatan tartamtu.

Sing penting yaiku nggawe momen khusus ing ngendi loro pihak, isih lan bisa uga tanpa tembung, ngerti yen wis wayahe ngobrol kanthi terbuka. Yen, ing tangan liyane, sampeyan rumangsa yen bocah ditutup sadurunge pitakonan, ora ketompo carane nyenengake, aja ngeyel. Ngenteni wektu sing luwih cocok. Nalika rutinitas sedina-dina iki wis ditetepake, mesthine sanajan ana pasang surut ing jaman remaja, bocah lanang lan wadon bakal mbukak dialog bareng iki amarga wis dadi bagian alami saka ikatan karo wong tuwa.

Sampeyan bisa takon macem-macem pitakonan, sampeyan bisa ngomong babagan musik, topik sing diomongake para youtuber, kepinginan, kepiye ndeleng jagad iki utawa kepiye kanca-kancane. Sampeyan bisa nggawe dheweke nyenengake kanthi ngundang dheweke karo pitakonan sing ngajak dheweke milih pilihan antarane proposal sing ekstrem lan menehi alasan kanggo milih utawa takon dheweke supaya dheweke ngrancang pitakonan liyane ing ping pong saka pitakonan gila lan jawaban sing kowe loro kudu njawab. Sing penting yaiku dialog kasebut kedadeyan kanggo seneng-seneng, amarga saka titik wiwitan kasebut bisa digali menyang tema sing luwih jero utawa luwih pribadi. Nanging yen es ora dipecah dhisik kanthi obrolan sing nyenengake lan nyenengake sing ditampa dening bocah enom, bakal angel banget kanggo pindhah menyang cakrawala liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ireng ngandika

    Artikel sing apik banget, ilustrasi banget.
    Aku duwe bocah lanang umur 4 taun, sing sanajan guneman, lan duwe kosakata sing cukup gedhe, isih duwe masalah nalika ngucapake huruf R
    Apa saran sing bisa daklakoni kanggo mbantu sampeyan?

    1.    maria jose roldan ngandika

      Halo! Ing 4 taun lumrahe isih ngalami dislalia. 🙂 Nanging kanthi game, lagu lan sajak, sampeyan mesthi bakal bisa nambah.