Бебешки позиции за породување, кое е оптимално?

бебе матка

Бременоста е фаза на надеж и радост, но исто така и на стравови и неизвесности во ситуација која, бидејќи е природна, е истовремено и извонредна. Породувањето честопати се посакува како што се стравува. Една од работите што најмногу ги загрижува идните мајки, освен болката, е ако бебето ќе биде добро седнато во карлицата и ако вашето држење на телото ќе биде адекватно лесно да излезе при вагинално породување.

Општо, бебето е ставено во „позиција на излез“, повеќе или помалку од осмиот месец на бременост, но тоа може да се случи подоцна, па дури и малку пред породувањето, ако жената веќе имала деца. Ова е познато како гнездење. Бебето се спушта и се става во карлицата на мајката, обично со главата надолу, но понекогаш може да донесе и други пози.

Позицијата на бебето во матката може да се знае преку ултразвучни скенирања. Искусните акушерки исто така можат да ја знаат положбата на бебето чувствувајќи го мајчиниот стомак. Сепак, до Во исто време на породување, не е можно со сигурност да се знае позицијата што ќе ја донесе бебето да се изгасне бидејќи, иако во последните недели просторот е намален, амнионската течност овозможува одредена подвижност. Исто така, понекогаш истите контракции на трудот предизвикуваат промена на бебињата кои доаѓаат во една позиција во последен момент.

Познавањето на презентацијата на бебето во последниот триместар е многу важно бидејќи во голема мера го одредува развојот на трудот. Во 1996 година, бабичката од Нов Зеланд, Jeanан Сатон, ја издаде нејзината книга заедно со наставникот во пренатална возраст Полин Скот „Разбирање и предавање на оптималното позиционирање на фетусот“ (разбирање и учење на оптималната позиција на фетусот). Во него тие ја развиваат теоријата дека движењето и постуралните промени на мајката во последните недели од бременоста можат да влијаат на држењето на телото кое бебето го усвојува при раѓањето. Ова е од витално значење бидејќи, според оваа теорија, многу од тешкотиите за време на породувањето се должат на фактот дека презентацијата на бебето не е оптимална за да може нормално да се развива. Но, која е оптималната позиција на фетусот и што можеме да сториме за да ја постигнеме?

Постојат три вида презентации на бебето во матката: цефалична (со главата надолу), брих (брих) и попречно (Главата на бебето е од едната страна на мајчината матка, а задниот дел е од спротивната страна, формирајќи агол од 90º со оската на матката).

Цефалична презентација

Цефалична презентација

Повеќето бебиња се во цефалична позиција за време на породувањето, односно со главата надолу и задникот нагоре. Во рамките на оваа презентација има два вида: предниот цефаличен и задниот цефаличен.

Предна цефалична презентација

Бебето е наопаку со грбот блиску до стомакот на мајката. Ова би било стридеална позиција за раѓање. Главата на бебето се свиткува, а брадата се потпира на градите и круната (најтесната површина на главата) први што го преминуваат породилниот канал.

Задна цефалична презентација

Во оваа презентација, бебето е исто така со главата надолу, но грбот е приближен до мајката и лицето е свртено кон стомакот. На овој начин, главата на бебето не е свиткана, ниту брадата е навалена, така вашето држење е помалку флексибилно во прилагодувањето кон породилниот канал што доведува до подолг и поболен труд. Оваа позиција не значи дека треба да се изврши царски рез, породувањето може да биде вагинално, но веројатно ќе трае подолго бидејќи потеклото на бебето е покомплицирано.

Презентација на брих или брих

Брич бебе

Во оваа позиција, главата на бебето е нагоре, а задникот е спуштен. Тоа е карлицата на бебето е во контакт со карлицата на мајката. Нормално, бебето се става во цефалична позиција помеѓу 28 и 32 недела, но други се превртуваат неколку пати пред породувањето, особено ако има вишок амнионска течност. Некои, приближно 3%, никогаш не се свртат и остануваат во позиција на пишула или писка.

Фактот дека бебето е во крајна позиција во последните недели од бременоста често генерира вознемиреност кај идните мајки оттогаш бебето на брих обично се поврзува со породување со царски рез. Но, дали царски рез е индициран навистина во овие случаи? Може ли да се обиде со вагинално породување?

Во 2000 година, резултатите од една голема студија наречена „Термински испит за брих“. Според оваа студија, во презентациите на брих, царски рез треба да биде метод на избор наместо вагинално породување бидејќи се чинеше дека го намалува неонаталниот морбидитет. Овие резултати беа брзо прифатени од меѓународната медицинска заедница кои избраа да закажат царски рез наместо да се обидат со вагинално породување кога бебињата со полно работно време беа претставени во брих позиција.

Иако препораката за терминот Breech Trial беше усвоена од повеќето важни меѓународни организации од областа на здравството, меѓу нив и СЕГО (шпанско здружение за гинекологија и акушерство), имаше такви, како што е Дирекцијата за здравствена помош на Министерството за здравство на баскиската влада, која одлучи непочитување на овие препораки со образложение дека нивните здравствени контексти, протоколи и професионални вештини се различни од оние на земјите што учествувале во студијата. Поради оваа причина, успешните вагинални породувања продолжуваат да се вршат на места каде има искусен здравствен персонал.

По објавувањето на оваа студија, бројни написи кои ја доведуваа во прашање нејзината валидност бидејќи во сите анализирани испораки не биле следени препораките за помош при испораки на брих. Според овие препораки, интервенциите требаше да бидат минимални и сите породувања се одвиваа во високо медицински опкружувања. Во 2006 година беше спроведена друга студија, четири пати поголема од терминот Breech Trial. Во оваа студија, наречена ПРЕМОДА, се виде дека немаше значителни разлики во неонаталниот и перинаталниот морбидитет помеѓу породувањето на вагиналниот брих и царскиот рез. Во моментов, СЕГО, повеќе не препорачува царски рез како прва опција кога бебето е брих Наместо тоа, ја остава вратата отворена за вагинално породување се додека се исполнети одредени услови: правилен развој на фетусот и тежина помала од 4 килограми, дека бебето не гледа нагоре и дека е позиционирано со задникот или стапалата вградени во каналот на раѓањето.

Попречна презентација

попречно бебе

Во оваа позиција, долгата оска на фетусот формира агол 90º со оската на матката, односно главата е на едната страна од мајчиниот стомак, а задникот на спротивната страна.

Во овој случај, спротивно на презентацијата на брих, опасно е да се обиде вагинално породување, бидејќи постои голем ризик од повреда, па дури и смрт и за бебето и за мајката.

Што можете да направите за да го доведете вашето бебе во оптимална положба?

Како што веќе видовме, идеалот за породување е бебето да биде ставено во претходна цефалична положба. Меѓутоа, ако вашето бебе е претставено на други позиции, немојте да бидете презаситени бидејќи во последните недели или дури и за време на породувањето постои можност да се сврти. Некои Трикови и техники можат да му помогнат на вашето бебе да остане или да се најде во позиција на цефалад.

Обрнете посебно внимание на вашето држење на телото

Позите во кои стомакот ви е понизок од грбот, го фаворизираат бебето да биде сместено во предниот цефалад, бидејќи, како резултат на дејството на гравитацијата, грбот на бебето ќе има тенденција да се става во долниот дел на стомакот. Обидете се да ја навалите карлицата назад кога седите, осигурувајќи дека колената се пониски од колковите и избегнувајте положби во кои сте легнати наназад, бидејќи грбот е понизок од стомакот што го фаворизира бебето да се стави во задниот цефалик.

Вежбајте вежби кои промовираат оптимална позиција на фетусот

Пливањето е идеална вежба за вашето бебе да дојде во цефалична позиција. Најдоброто е тоа пливаат наопаку и избегнувајте пливање на грб за да го фаворизирате правилното позиционирање на бебето.

Вежбајте јога 10-15 минути на ден, особено држењето на мачката и оној на мухамеданците. Позата за мачката се изведува на четири нозе со рацете порамнети со рамената и колената одделени на колковите. Задниот дел е заоблен нагоре со брадата надолу, а потоа полека се протега додека не се исправи додека главата се крева. Мухамеданското држење се изведува со стоење на четири, носејќи го трупот назад и со притискање на градите на земјата со рацете напред.

Користете еден Пилатес топка за вежби за лулка особено оние каде што се наведнувате напред.

Искористете ги предностите додека гледате телевизија до седи на стол свртен кон грбот и потпирајќи се на него се вознесе. Можете исто така да клекнете на подот потпрен на столот или на перници.

Надворешна цефалична верзија

Надворешна цефалична верзија

Надворешната цефалична верзија е a збир на маневри, кои се изведуваат на стомакот на мајката, да се внесат брих или попречни бебиња во цефалична позиција. Пред да се спроведе, се прави ултразвук за да се утврди точната позиција на бебето, се следи срцевиот ритам на фетусот и се применува лек за да се релаксираат мускулите на матката и да се олесни процесот. Тогаш гинекологот ќе продолжи притиснете на различни точки и изведете нежни масажи да се обиде да го позиционира бебето цефалик.

Надворешната цефалична верзија е a прилично безбедна техника и со голема стапка на успех,  но има неповолност што може да предизвика породување, па затоа треба да се спроведува само во медицински амбиент и со полнородени бебиња.

Моксибусција

Оваа техника е препорачана од СЗО за презентација на бебето и може да се изведува од 32-та недела. Тоа е техника на традиционална кинеска медицина која се состои од стимулирање на различни точки на телото со топлината на согорувањето на магворт (Мокса), билка која се чини ја стимулира циркулацијата на крвта во карлицата и матката, како и адренокортикална стимулација што завршува со стимулирање на феталната активност. Во случај на презентација на бебето на брих, точка а стимулира е надворешната област на ноктот на малиот прст. Стапката на успех е доста висока, како што е прикажано од различни студии, и за разлика од надворешната цефалична верзија, таа нема неповолност да може да предизвика труд.

Како што можете да видите, до последен момент постои можност вашето бебе да се сврти и да имате различни ресурси на дофат на раката за да му помогнете. Во принцип нема потреба да се закажува царски рез. Покрај тоа, ова исто така претставува ризици бидејќи станува збор за операција, па затоа мора да се процени односот корист-ризик. Во секој случај, ако е од суштинско значење да го сторите тоа, треба да знаете дека не е потребно да го закажете, бидејќи може да се изврши откако ќе започне испораката. На овој начин, вашето бебе има корист од претходниот пород, што ќе му помогне да се прилагоди на вонбрачното опкружување. Ако вашето бебе е брих или попречно, пред сè задржете се смирено бидејќи сè не е изгубено. И пред се, без оглед на вашата позиција, обидете се да уживате во уникатните и неповторливи моменти што ви ги нуди бременоста.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.