Зошто моето бебе многу ја тресе главата

Моето бебе многу ја тресе главата

Првите месеци од животот на бебето се постојана грижа за родителите, особено за оние кои се први. Вообичаено е овие родители внимателно да ги набљудуваат своите малечки, барајќи каква било индикација што ги тера да чувствуваат дека можат да бидат смирени и дека сè оди без проблеми во однос на развојот на нивното дете. Набљудуван е погледот на бебето како и неговите мали раце, ако ги истегнува нозете и ако испушта малку звуци како што одминуваат месеците. Исто така, моторниот развој и движењата на екстремитетите. Нешто за кое обично не се зборува се тие повторувачки движења што често ги прават бебињата и дека за родителите тоа може да биде загрижувачко. Држењето на главата е една од очекуваните ставки околу три или четири месеци од животот. Исто така забележете дали вашето бебе многу ја движи главата како што одминуваат месеците. Или дури и ако удри во решетките на креветчето.

Можеби сте почнале да гуглате до сега ако тоа е нормално за бебе тресете ја главата многу. Барате одговори во кој било социјален простор и се прашувате дали, навистина, сè е во ред. Кога е време да се грижите? Дали е тоа нешто нормално? Дали треба да се консултирам со педијатарот? Ова се две прашања кои мајката или таткото на бебе ги поставува речиси секојдневно. Но, кога станува збор за тие мали движења кои изгледаат неволнии, се додаваат други посериозни прашања кои во повеќето случаи немаат никаква врска со реалноста. Ако сакате да ги откриете причините зошто бебињата ги извршуваат овие движења што се повторуваат, ние веднаш ќе ви кажеме.

Моето бебе многу ја тресе главата, зошто?

Моето бебе многу ја тресе главата

Во текот на првите години од животот, бебето е постојано учење и развој. Како што се развиваат неговите сетила и способности, тој почнува да комуницира на одреден начин, да ги применува своите вештини во пракса и да наоѓа начини да се поврзе со околината. Во тоа учење тие можат да поминат низ неколку фази на повторување на движењата, особено кога се развива нивната сила и умешност.

Созревачкиот развој на бебето е поврзан со физичките вештини што ги стекнува со текот на месеците. Првите шест месеци се клучни во животот на бебето, период кој се карактеризира со одреден стандардизиран развој што се случува месец за месец. Во првиот месец, движењата на детето се прилично ретки, но како што одминуваат неделите ќе забележите подобрување на мускулниот тонус, што резултира со намера (а понекогаш и достигнување) да ја кренете главата и да ја држите неколку секунди кога тој лежи со лицето надолу. Во текот на овој прв месец, нозете ќе останат свиткани, а тупаниците затворени. Од друга страна, при посетата на педијатарот можете да забележите дека постојат одредени рефлекси кои опстојуваат уште од времето кога бебето било во утробата: рефлексот на вршење притисок и автоматско одење.

Промените во вториот месец се забележуваат главно на нозете, кои постепено добиваат движење, што потоа ќе помогне за истегнување. Развојот на главата се зголемува бидејќи во оваа фаза бебето ќе се обиде да ги поддржи рацете за да ја подигне главата кога е со лицето надолу. Тој исто така ќе почне да ги отвора рацете и вообичаено е бебињата да почнат да ги цицаат прстите. Силата што бебето ја стекнува од ден на ден е уште позабележителна во третиот месец, кога може да ги прошири нозете кога е на стомак и може да стои поисправено кога седи во скут бидејќи мечот сè помалку му е закривен. Во оваа фаза, тој веќе може да ја држи главата исправена и кога е на стомак може со подлактиците да ја подигне до околу 45 степени. Како што ќе успее да го задржи повисоко, тој исто така ќе се обиде да се преврти.

Започнува фаза на голем моторен развој, после Главата горе Напредокот се случува недела по недела: се појавува силно шутирање, движење на рацете и рацете и првата намера за држење елементи, нешто што уште повеќе се развива во четвртиот месец. Откривањето на рацете е една од најголемите пресвртници на оваа фаза. На 4 месеци, бебето веќе може да ги координира движењата на рацете и открива дека може да зема предмети и да им пријде. Движечката сила му овозможува да има намера да се тркала, па дури и ако сè уште не ја постигне целосно, ќе се обидува повторно и повторно додека не успее. Тоа е забавна фаза во која забележуваат дека можат да земат предмети со раце и да ги откријат, иако сè уште не можат цврсто да ги држат.

внимание во главата

Анализирајќи го моторниот развој на бебето во првите месеци од животот, се забележува дека кревањето на главата е одличен чекор во психофизичкиот напредок. Тоа е одраз на огромната еволуција што се случува недела по недела. Па, за да ја држи главата нагоре, бебето мора да има одредена сила и мускулен развој. Држењето на главата горе вклучува вложување сила која често е ограничена во првите неколку недели. Побарувачката може да биде многу голема и тоа може да предизвика повторливи движења кои во овој случај се неволни.

Кога бебето има доволно сила да ја поддржи главата, може полесно да ја држи. Ако забележите дека во првите месеци бебето многу ја движи главата, не грижете се, тоа е начинот на кој успева да собере сили за да може да ја држи исправено или да има намера да го прави тоа. Секако, доколку овој тренд продолжи во следните неколку месеци, тогаш добро е да се предупреди педијатарот да го набљудува детето.

Но, постојат и други причини зошто Бебињата многу ги движат главите. Причината може да се најде и во саморегулацијата, односно има деца кои за емотивно да се регулираат треба да направат одредени движења. На ист начин како што човек ја движи ногата кога е нервозен, бебето ја движи главата за да се смири, да ги спушти децибелите и така да се смири. Тоа е начинот на кој тие природно наоѓаат да се регулираат себеси. Можете дури и да го користите тоа движење за спиење. Овие типови на ритмички движења се многу вообичаени кај некои деца во моментот на заспивање, може да биде дека тие мрдаат некој друг дел од телото или само главата. Ова често ги смирува и им овозможува да влезат во фаза на спиење.

како да се скрати бебешката коса

Тоа може да биде и однесување кое бебето го учи од своите родители кога го нишаат во нивните раце. Може да биде и дека бебето многу ја движи главата имитирајќи ги движењата на родителите. Некако - а особено во случаите на родители кои го заспиваат бебето - бебињата учат да се опуштаат повторувајќи го движењето направено од нивните родители. Вака кога се во креветче го имитираат тоа лулање со поместување на главата од едната на другата страна. Нема потреба да се грижите, бидејќи оваа навика исчезнува како што расте.

Вообичаено е дури и бебињата да ја стекнат оваа навика, како и други кои исто така им помагаат да се смират. Ова е случај со куклите за прицврстување или оние бебиња на кои им е потребна цуцлата за вшмукувањето да ги смири и опушта. Тоа е случај и со мали деца кои треба да ја допрат косата или главата кога се обидуваат да заспијат. Сите тие се здрави и очекувани начини да се опуштите и да ги намалите децибелите по денот и доживеаните искуства. Да потсетиме дека на оваа возраст децата се одлични примачи на сè што се случува околу нив. Доба во која тие се во полн развој и се сунѓери на светот што ги опкружува, свет кој секојдневно почнуваат да го учат и интернализираат.

Иако е малку веројатно дека бебето ќе се повреди, ако е ноќе и останете смирени на ненадејните движења на главата на бебето пред спиење, можете да преземете мерки на претпазливост за да спречите удар на бебето. Еден од најдобрите ресурси е да поставите браник околу креветчето за да го заштитите бебето и да го спречите да се повреди, особено за да го заштитите од главата на креветот и решетките. Идеално е да ги чувате куклите и сите други играчки кои би можеле да го задушат бебето ако се движи многу. Исто така, избегнувајте присуство на перници и ќебиња кои би можеле да го спречат бебето да дише слободно.

Други причини

Набљудувањето и вниманието кон секоја промена во навиката што се повторува и продолжува со текот на времето е корисно за да се направи соодветна консултација во случај да се чувствувате загрижени. Постојат многу причини зошто бебето многу ја движи главата, тоа може да биде дури и заболување во ушите или некаква непријатност предизвикана кога започнува никнувањето на забите. Во оваа фаза, непријатноста може да стане толку важна што, понекогаш, бебето може да ја движи главата како начин на изразување на гест на болка.

Кога децата се малку поголеми, односно од 10 месеци до една година, ненадејното движење на главата може да биде и намерно и начин преку кој тие го изразуваат својот куфер. Има деца кои пред да кажат „не“ ја удираат главата од ѕид, други кои со голема енергија ја тресат од страна на страна, изразувајќи го својот гнев или бес. Уште еднаш зборуваме за деца во процес на созревање кои бараат алтернативи за саморегулирање на своите емоции. Во предјазичната фаза, децата треба да ги канализираат своите емоционални состојби со физички ресурси. Во отсуство на зборови и можност за вербално изразување, вообичаено е да се види дека малите удираат и се тресат со главите, дури можат да се фрлат на подот со голем гнев, да плачат и да имаат бес. Тие имаат тенденција да се намалуваат додека развиваат комуникација и на јазикот наоѓаат поефективен канал за да го изразат она што им се случува или што им пречи. Во овие случаи, се препорачува да разговарате со детето затоа што иако не може со зборови да изразат што му се случува, тие имаат способност да го разберат и смират својот гнев на попозитивни начини. Нежните зборови и прегратки се многу ефикасни за да ги натераат да престанат да ги прават овие движења.

Кога да го видите вашиот педијатар

Без разлика дали со интуиција или едноставно набљудување, природно е родителите да забележат каква било промена во навиките на нивните малечки. Обично да вашето бебе многу ја движи главата но ова не ви претставува проблем за одмор, не ве спречува да спиете, ниту пак предизвикува повреди, не треба да се грижите премногу. Она што се очекува е дека тоа е нормален, природен и повторувачки гест кај огромното мнозинство бебиња, дури и кај деца до 5 години. Сега, кога да ги вклучите алармите?

Не постои теорија која гарантира кога е важно да се направи консултација. Но, можете да земете предвид одредени параметри: ако овие движења ве спречуваат да спиете нормално, предизвикуваат повреди бидејќи се силни движења или продолжуваат по раното детство, препорачливо е да се консултирате со вашиот педијатар. Ненадејноста со која ја тресете главата и емоционалната состојба на детето надвор од оваа акција, исто така, може да дадат индиции за нешто друго што може да се случува.

Како и да е, пред да останете со вознемиреност или болка поради овие повторливи движења, одете кај педијатарот и консултирајте се. Се претпочита лекарот да процени дали е нешто нормално, ќе бидете посмирени и што е најважно, бебето ќе го има потребното лекарско следење. Исто така, важно е да се набљудува како бебето се манифестира и се развива во други области. Проверете ги неговите постапки во различни периоди и сценарија, ако откриете проблеми во неговиот моторен развој или јазични тешкотии, можеби нешто особено може да му се случи. Друг аспект што исто така можете да го земете во предвид е нивниот однос со околината, нивната социјализација со други луѓе и сите други параметри кои му овозможуваат на педијатарот да донесе некаков вид заклучок или дијагноза.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.