Shtatzënia javë për javë

Llogaritësi i javëve të shtatzënisë

Shtatzënia është një moment magjik për një grua që dëshiron të jetë nënë. Whenshtë kur trupi juaj fillon të krijojë jetë, kur natyra ju jep fuqinë të krijoni një qenie të re në barkun tuaj.. Shtatzënia zgjat afërsisht 40 javë dhe megjithëse secila është e ndryshme nga një grua në tjetrën, Importantshtë e rëndësishme të dini se çfarë ndodh në çdo tremujor dhe javë pas jave për të zbuluar jo vetëm se si trupi i gruas po ndryshon, por edhe se cili është zhvillimi i embrionit, pastaj i fetusit dhe së fundmi i foshnjës, i cili po rritet në barkun e nënës .

Ndryshimet fizike të nënës dhe evolucioni i fetusit është shumë i rëndësishëm, është gjithashtu e rëndësishme të merren parasysh aspekte të tjera, të tilla si ndryshimet emocionale që ndodhin për shkak të vorbullit të hormoneve që një grua vuan gjatë nëntë muajve të shtatzënia

atëherë ju do të jeni në gjendje të dini se cilat janë ndryshimet në trupin e gruas, në evolucionin e foshnjës së ardhshme si dhe ndryshimet emocionale që duhet të merren parasysh. Ju do të njihni tre tremujorët dhe gjithashtu, çfarë ndryshimesh ndodhin në secilën prej javëve që përbëjnë çdo tremujor.

Tremujori i parë i shtatzënisë

Tremujori i parë i shtatzënisë

Tremujori i parë i shtatzënisë shkon nga java e parë (dita e parë e periudhës së fundit) deri në fund të javës 13. Ju nuk mund të shihni se jeni akoma shtatzënë, edhe pse në javët e fundit të këtij tremujori do të filloni ta vëreni atë . Në këto javë do të filloni të vini re një përmbytje e hormoneve që do të ndihmojnë në përgatitjen e trupit tuaj për një jetë të re. Ju mund të filloni të keni të përziera, të vjella, lodhje, përgjumje dhe simptoma të tjera karakteristike pas rreth javës së gjashtë.

Gjatë këtij tremujori foshnja do të ndryshojë nga të qenit një qelizë e fekonduar (një zigotë) në një embrion që implantohet vetë në murin tuaj të mitrës. Ajo do të rritet si një bukuroshe dhe sistemet e trupit të saj do të fillojnë të funksionojnë. Organet do të formohen dhe foshnja do të fillojë të lëvizë.

Ju gjithashtu do të vini re ndryshime në këtë tremujor pasi mund të ndiheni të përzier dhe të vjella. Ju do të ndjeni se gjinjtë tuaj janë shumë më të ndjeshëm dhe madje mund të lëndojnë shumë dhe do t'i vini re ato më të mëdha. Ju gjithashtu mund të vëreni ndryshime të humorit dhe shumë simptoma të tjera si shtatzënia juaj përparon si: urth, kapsllëk ose diarre, neveri ndaj aromave ose shijeve, dhimbje koke ...

Shumë ndodhin për ju edhe në tremujorin e parë. Disa nga simptomat më të zakonshme të hershme të shtatzënisë që mund të përjetoni:

Javë për javë të Tremujorit të Parë të Shtatzënisë

Tremujori i dytë i shtatzënisë

Tremujori i dytë i shtatzënisë

Tremujori i dytë i shtatzënisë fillon në javën e 14 të shtatzënisë dhe zgjat deri në fund të javës 27. Ky tremujor i shtatzënisë është për shumë gra më e rehatshme nga të tre, pasi për shumë gra nauzja dhe shqetësimi ndalet dhe zhduken. Ata ndihen shumë më energjik sesa gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Gratë shtatzëna nga ky tremujor do të përjetojnë shumë ndryshime pozitive. Gjëja e habitshme për të është se në fund të këtij tremujori shtatzënia juaj do të vërehet plotësisht.

Gjatë këtij tremujori fëmija juaj do të jetë shumë i zënë me rritjen dhe zhvillimin, do të jetë nga java e 18-të e shtatzënisë që fëmija juaj do të peshojë si gjoksi i pulës, ai do të jetë në gjendje të yawy, ai do të ketë lemza, shenjat e gishtave do të formohen plotësisht . Në javën e 21 ju do të filloni të ndjeni goditjet e saj të para dhe rreth javës 23 i vogli juaj do të jetë një fëmijë dhe do të fillojë të shtojë peshë, aq sa ai është në gjendje të dyfishojë peshën e tij në 4 javët e ardhshme.

Gjatë këtij tremujori do të ketë disa simptoma të shtatëzënësisë që vazhdojnë ende tek ju siç janë urthi ose kapsllëku. Përveç simptomave që tashmë i keni njohur deri në këtë moment, mund të ketë të reja sepse barku juaj nuk ndalet së rrituri, dhe se hormonet gjithashtu nuk pushojnë së rrituri. Disa nga këto simptoma mund të jenë bllokimi i hundës, mishrat e dhëmbëve më të ndjeshëm, ënjtja e këmbëve dhe kyçeve (edhe pak), ngërçet e këmbëve, marrje mendsh, shqetësime në pjesën e poshtme të barkut dhe madje venat me variçe.

Javë për javë të Tremujorit të Dytë të Shtatzënisë

Tremujori i tretë i shtatzënisë

Tremujori i tretë i shtatzënisë

Tremujori i tretë fillon në javën e 28 të shtatzënisë dhe përfundon rreth javës 40. Kjo do të thotë, tremujori i tretë varion nga muaji i shtatë deri në muajin e nëntë të shtatzënisë. Ju do të filloni të kuptoni se sa më i madh është barku juaj. Pjesa mund të fillojë disa javë para ose pas javës së 40-të të shtatzënisë (50% e foshnjave zakonisht lindin më vonë se java e 40-të. Edhe pse kur të vijë java e 42 e shtatzënisë, konsiderohet se zyrtarisht ka mbaruar dhe do të jetë momenti kur mjeku vendos të shkaktojë lindje nëse nuk fillon natyrshëm.

Foshnja juaj është shumë më e madhe se në tremujorin e tretë, ai mund të peshojë midis dy dhe katër kilogramë (ose më shumë në disa raste) në lindje, ai do të masë mes 48 dhe 55 cm në lindje. Foshnja rritet shumë shpejt dhe kjo gjithashtu mund të bëjë që ju të ndjeni goditjet e dhimbshme dhe shqetësimin në zorrë. Deri në javën e 34-të të shtatzënisë foshnja do të shtrihet në bark për të qenë në pozitë për lindje, Nëse nuk qëndroni në pozicionin e zhurmës, diçka që mund të bëjë që mjeku juaj të caktojë një prerje cezariane para se të mbarojë data e mundshme e lindjes.

Ka të ngjarë që në trupin tuaj të vini re shumë aktivitet, posaçërisht në bark do të vini re shumë aktivitet fetal. Ju gjithashtu mund të jeni duke përjetuar ndryshime në trupin tuaj për shkak të asaj se sa i madh është fëmija juaj. Ju ka të ngjarë të ndjeni gjëra të tilla si: lodhje, dhimbje muskulore dhe veçanërisht dhimbje barku, urth, kontraktime të Braxton Hicks, venat me variçe, strija, dhimbje shpine, ishiatik, ëndrra të gjalla, ngathtësi, mungesë kontrolli të fshikëzës, kolostrum i rrjedhshëm i gjinjve, etj.

Javë për javë të Tremujorit të Tretë të Shtatzënisë

Shtatzënia javë për javë

Kur shtatzënia të përfundojë dhe fëmija juaj të ketë lindur, ju do të jeni në gjendje të takoni dashurinë e jetës suaj dhe do të kuptoni se si çdo javë keni përjetuar gjatë shtatzënisë, të gjitha shqetësimet e duruara dhe ndryshimet që keni përjetuar gjatë nëntë muajt e shtatzënisë, ia kanë vlejtur.