Ékspérimén anu pikaresepeun pikeun ngagaleuh balon tanpa niupan

niup balon tanpa niup

Naha anjeun terang kumaha niup balon tanpa niup? Panginten éta mangrupikeun hal anu henteu aya dina pikiran urang 'a priori'. Kusabab urang geus pisan internalized kudu niup teuas supados balon mimiti boga bentuk na. Tapi kadang elmu bisa pleasantly kaget urang. Ieu waktu pikeun ngobrol ngeunaan réaksi kimiawi. Ieu henteu salawasna kedah dilakukeun di laboratorium. Aya seueur cara pikeun ékspérimén sareng aranjeunna di bumi nganggo bahan anu ampir pasti anjeun gaduh.

Naha anjeun hoyong ngajelaskeun ka barudak anjeun ku cara saderhana sareng praktis naon réaksi kimia? Punten perhatoskeun sabab dinten ieu kuring nyandak anjeun percobaan pikeun barudak anjeun pikeun ngabayangkeun éta fermentasi ragi dina cara senang jeung héran. Tangtu, hal pangalusna nyaéta yén anjeun salawasna hadir, némbongkeun anjeunna step by step.

Bahan naon anu kuring peryogikeun pikeun niup balon tanpa ditiup?

Kami parantos aub pinuh dina salah sahiji percobaan anu anjeun tiasa ngantepkeun sadayana teu tiasa nyarios. Tapi pikeun ngamimitian, éta jelas yén urang peryogi runtuyan bahan. Éta pisan gampang pikeun meunangkeun, jadi Anjeun moal boga masalah ngalakukeun eta. Ku kituna berkat prosés fermentasi, anjeun bakal ngahontal hasil nu geus diajukeun. Naon anu kuring peryogikeun pikeun sadayana ieu?

  • Botol. Hal pangalusna téh nya éta boga sungut sempit, tapi anjeun salawasna bisa meunang model nu geus pangdeukeutna ka leungeun.
  • Séndok kapang roti. Éta bakal langkung saé, tapi upami anjeun henteu ngagaduhan, sachet ragi kimia tiasa ngabantosan anjeun.
  • Séndok gula
  • cai anu haneut
  • Hiji corong lamun botol boga sungut sempit.
  • Balon.

Ragi roti

Kumaha nyiapkeun percobaan fermentasi

Ayeuna anjeun gaduh sadayana bahan, anjeun kedah pinuh ngalebetkeun prosésna. Jang ngalampahkeun ieu, urang mimitian ku ngeusian botol cai, tapi teu nepi ka penggir, tapi kira satengahna. Cai henteu kedah panas pisan, langkung saé upami éta lukewarm, sapertos anu kami nunjukkeun sateuacana.. Kami parantos ngagaduhan botol sareng cai, janten ayeuna urang mimiti tuang ragi tukang roti kana éta. Coba pikeun ngalakukeunana ku crumbling eta oge, saprak anjeun terang produk ieu boga konsistensi hébat. Katuhu sanggeus nambahkeun eta, urang kudu nambahkeun hiji séndok gula.

Ayeuna nya éta waktu aduk ogé, ku kituna bahan anu terpadu jeung, luhureun sakabeh, gula bisa ngaleyurkeun ogé. Dina waktos ieu, éta bakal nalika anjeun nempatkeun balon dina luhureun atanapi sungut botol. Gelembung bakal mimiti ngabentuk dina campuran anu urang damel, ngan ukur sababaraha menit, sareng saatos sakedik deui… Reuwas! Balon bakal mimiti inflate tanpa kudu niup. Nalika anjeun ningali yén balonna henteu kembung deui, cabut sareng tambahkeun gula kana campuran deui. Gantelkeun balon sejen tur lalajo eta ulang inflate.

Naha balon tiasa ditiup tanpa ditiup?

Ayeuna anjeun parantos ningali kumaha anjeun tiasa leres-leres niup balon tanpa ditiup, hatur nuhun kana ragi sareng réaksi kimia éta, panginten waktosna pikeun ngajelaskeun langkung jauh. Naha sadayana ieu kajadian? Kusabab ragi tukang roti, 'saccharomyces cerevisiae', Éta mangrupikeun organisme mikroskopis anu kéngingkeun énergi ku cara ngarobih gula ngalangkungan prosés anu disebut fermentasi..

Inflate balon jeung ragi

Nalika urang mésér éta, ragi dina kaayaan anu latén, tapi nalika urang nambihan cai sareng gula, urang aktipkeun sareng réaksi férméntasi dimimitian, ngarobah gula kana alkohol sareng karbon dioksida (CO2). The CO2 nyaéta gas sarta tanggung jawab pikeun inflating balon. Nalika urang ngulang percobaan tanpa gula, ragi teu boga nanaon pikeun kadaharan sarta ku kituna euweuh fermentasi lumangsung, jadi euweuh karbon dioksida dihasilkeun sarta balon teu inflate. Ayeuna cobian ngeusian botol ngan ukur cai sareng ragi. Tempo naon kajadian. Naha balonna kembung? Sanggeus sababaraha waktu anjeun bakal nempo yén euweuh geus kajadian.

Pilihan séjén anu kedah diperhatoskeun

Kabeneran aya ku ragi tukang roti urang parantos ningali naon anu kajantenan. Tapi éta leres ogé Anjeun tiasa inflate balon ku nambahkeun baking soda tinimbang ragi jeung cuka tinimbang cai panas. Anjeun kedah nambihan sapertilu tina botol cuka. Réaksina sami, anu nyababkeun anjeun ningali kumaha balonna ngambang tanpa kedah niup. Salian mangrupa trik sampurna pikeun sakabéh budak leutik di imah, éta ogé bisa jadi tina pitulung hébat nalika anjeun kudu inflate sajumlah badag balon jeung anjeun nempo yén bayah anjeun teu cukup. Naha anjeun terang ngeunaan percobaan ieu? Dupi anjeun kantos nyobian?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.