Akathisia: naon eta

akathisia

Sakapeung, pamakean obat-obatan anu tangtu tiasa nyababkeun gangguan sekundér anu muncul dina waktosna. Ieu kasus nu Akathisia, naon gangguan anu hese dikontrol pikeun anu kaserang. Dupi anjeun ngadéngé kaayaan ieu? Éta sanés kecap anu sering dianggo sareng éta sababna dinten ayeuna urang nyebatkeun detil gangguan ieu anu ngarobih kahirupan barudak dewasa.

Kami teras nyarioskeun Akathisia, hiji kaayaan anu, bari ngamungkinkeun hirup maju, sanés tanpa masalah. Warta anu saé nyaéta yén parobihan dina panggunaan narkoba tiasa ngirangan gejala.

Naon Akathisia

La akathisia mangrupa gangguan anu ngabalukarkeun a rarasaan keuheul jeung tegangan internal nu ngakibatkeun kudu mindahkeun. Kusabab sifat gejalana, gampang ngabingungkeunana sareng kahariwang atanapi sababaraha karesahan biasa. Ieu butuh waktu pikeun manggihan spésifisitas na. Anu narik perhatian kanyataan yén aya sababaraha masalah anu aya nyaéta yén gerakanna béda-béda.

akathisia-5

Pasén kalayan akathisia gaduh pangjurung pikeun ngalakukeun gerakan aranjeunna teu bisa ngadalikeun sarta pajeulitna varying. Éta tiasa pisan repetitive, sakumaha dina kasus kudu saimbang kalapa, leumpang di tempat anu sarua leuwih sarta leuwih deui, ketok ramo dina sababaraha permukaan atawa cross suku deui jeung deui. Akathisia bisa ngawengku kudu nyieun noises teu kaampeuh atawa moans, jadi salian ti gangguan psikomotor jadi masalah sosial dina loba kasus.

Aspék séjén Akathisia nyaéta dimungkinkeun pikeun ngabagi karusuhan kana dua aspék: subjektif sareng objektif. Di hiji sisi, aya kabutuhan subjektif pikeun ngalakukeun gerakan, dinyatakeun dina rasa unease internal. Hartina, ngarareunah numbu ka suku jeung suku jeung penampilan kahayang pikeun mindahkeun jeung rarasaan henteu mampuh pikeun tetep tetep. Di sisi séjén, aya komponén leuwih obyektif, nyaeta, gangguan motor per se, nu ngabalukarkeun gerakan involuntary, gerakan tanpa harti atawa tujuan. Naha éta pencét taneuh, obah atanapi nyebrang suku anjeun, ngurilingan bunderan sareng sajabana.

Asal Usul Akathisia

Masih seueur patarosan ngeunaan naon Akathisia jeung naon asal-usulna. Perlu dipikanyaho yén éta mangrupikeun patologi fisiologis sanaos seueur téori anu berjuang pikeun pencét éta. Sababaraha sarjana condong yén éta disababkeun ku sumbatan jalur dopaminergic mesocortical, sedengkeun anu sanésna yakin yén sistem opioid sareng cholinergetic aub. Anu dipikanyaho nyaéta pakait sareng seringna narkoba. Dina basa sejen, éta muncul dina penderita kalayan perlakuan jeung ubar neuroleptic has tur atypical, deplectors monoamine presynaptic kayaning tetrabenazine na antidepressants kayaning selektif serotonin reuptake inhibitor (SSRIs). Akathisia ogé katingal dina pasien anu ngalaman perawatan pikeun kasakit Parkinson.

Sakumaha anu parantos dititénan, frékuénsi sareng inténsitas gejala Akathisia raket patalina sareng dosis sareng potency obat anu dianggo pikeun ngubaran panyakit asal. Dina kasus pasien anu ngalaman terapi neuroleptik, awal gangguan tiasa langkung ageung ti sapertilu.

Pangobatan Akathisia

Saluareun keuheul jalma nu sangsara AkathisiaWarta anu saé nyaéta yén gejala tiasa diréduksi ku cara ngirangan dosis obat anu nyababkeun gangguan. Atawa suspending eta lamun mungkin. Dina hal ieu, analisa lengkep kedah dilakukeun pikeun ngahontal kasaimbangan anu diperyogikeun ku kituna pasien tiasa ngirangan atanapi ngaleungitkeun gejala tanpa nampi naon anu diperyogikeun pikeun ngubaran panyakit asalna.

Tulisan anu aya hubunganana:
Ekspresi awak: kumaha ngabantosan barudak ningkatkeun éta

Upami kaayaan tetep tetep saatos lirén obat asli, Akathisia tiasa diubaran ku ubar clonidine (agonist alpha-2), antikolinergik (trihexyphenidyl), benzodiazepines, propranolol atanapi amantadine.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.