Dugi ka sabaraha umur kuring masih milarian kakandungan?

Mangtaun-taun ka pengker, aksés anu kirang kana téknologi, frékuénsi kasusah anu kirang dina ngagaduhan budak, peran awéwé anu béda dina masarakat sareng dominasi tungtunan moral anu langkung jelas dina masarakat Katolik anu dominan, ngajantenkeun patarosan-patarosan ieu henteu kedah dijawab. Pasang aksi. Kiwari masarakat urang parantos robih sareng muka sumber daya anu ditawarkeun ku téknologi biomédis kalayan sudut pandang anu langkung inklusif sareng terbuka; éta kalebet jalma anu ngagaduhan kaanekaragaman idéologi sareng anu paling luhur kalayan kabébasan ngalaksanakeun otonomi, nyandak kaputusan dina kaayaan médis anu henteu diréduksi jadi téhnis, langkung rumit. Salah sahiji kasus ieu nyaéta wates umur pikeun ngalakukeun panguburan kasuburan sareng endog anu disumbangkeun, kumargi sakumaha anu disebatkeun, sumber ieu manjangkeun kasempetan pikeun ngahontal kakandungan sacara mandiri dina umur.

Sanaos aya pertimbangan médis anu jelas sareng anu sanés anu nyentuh bidang étika, psikologis sareng sosial, teu mungkin pikeun nangtukeun wates umur anu pas pikeun ngalaksanakeunana.

Tina sudut pandang médis, penting pisan nyatakeun yén résiko kakandungan langkung ageung langkung lami ti awéwé, nyababkeun dina sababaraha kasus salami waktosna, tekanan darah tinggi, masalah gula, cacad médis berkepanjangan, rawat inap, aborsi , Pangiriman prématur sareng bayi anu nembé kakeunaan komplikasi. Kaayaan pamungkas ieu janten langkung sering dibéré presentasi anu langkung ageung tina sababaraha kakandungan anu sékundér pikeun panguburan vitro.

Di sisi anu sanésna, sumber sumbangan endog, salian ti nawiskeun pilihan kakandungan anu saé pisan, ngamungkinkeun ngirangan résiko anu aya dina kualitas endog dina awéwé anu langkung sepuh, ngajantenkeun aranjeunna sami sareng résiko awéwé donor di handapeun umur 30 taun. Nanging, komplikasi anu dimungkinkeun pikeun kaséhatan awéwé anu janten hamil tetep, sanaos dina kaseueuran kasus henteu dugi ka kontébat; Sumber daya ayeuna ngamungkinkeun pangawasan anu caket tina kakandungan pikeun ngadeteksi komplikasi mimiti sareng ngatur éta, nyayogikeun bantosan tepat waktos anu milari hasil anu pangsaéna, tapi henteu dikaluarkeun tina hasil anu henteu pikaresepeun.

Nalika literatur médis anu aya hubunganana sareng pangobatan sumbangan endog diulas, numutkeun kana beurat résiko, henteu gampang pikeun ngaidentipikasi hiji wates umur saatos éta henteu bijaksana ngalaksanakeunana; Tekenan kana résiko anu dijelaskeun dipikaterang sareng usulan diidéntifikasi anu nunjukkeun wates umur sawenang 45 taun, sanaos aya ogé laporan awéwé anu terasing sareng pangobatan bahkan langkung ti 50 taun.

Numutkeun ka sadaya hal di luhur sareng sakumaha anu kajantenan di daérah kaséhatan anu sanés, parasaan diperkuat yén kaputusan médis, anu dipikaharti ngan ukur salaku téknis sareng ilmiah, henteu cekap dina hubungan manusa anu khusus, sapertos dokter sareng pasien. Awéwé anu datang pikeun nyungkeun perlakuan alam ieu, ngalakukeun kitu didorong ku alesan mendasar pikeun anjeunna sareng lingkunganana; di sisi anu sanésna, dianggap yén dokter dumasarkeun kaputusanana kana bukti ilmiah anu ngamungkinkeun aranjeunna dianggap kagiatan anu aman dina aspek téknisna, tapi ogé perlu yén kaputusanana janten waspada dina istilah étika sareng moral.

Henteu aya waktos peran dokter tiasa diréduksi jadi panyadia jasa saderhana, tapi langkung ngenalkeun anjeunna salaku manusa anu nempatkeun élmuna dina sasama manusa, ngagunakeun prinsip moral sareng kode étika na. implisit dina profési na, ngajaga hormat pikeun pasién na salaku individu anu ngagaduhan hak sareng gaduh dina prinsip prinsip moral saluyu sareng lingkungan budaya sareng sosial na.

Ditingali ku cara ieu, prakték kadokteran tiasa janten dialog antara jalma anu sami-sami gaduh peran anu béda, anu berinteraksi sareng ku kasepakatan silih ngahontal tekad anu henteu mangaruhan parah dina kasabaranana, atanapi lingkungan koléktipna.

Dina kasus ayeuna, ngémutan kakandungan dina awéwé anu langkung sepuh, ngajak urang lirén henteu ngan ukur dina aspek médis anu kakeunaan anu mendasar, tapi ogé ngeunaan patarosan ngeunaan kualitas sareng kuantitas kahirupan anu tiasa dibagikeun ku indung sareng murangkalihna sareng Ngeunaan kabijakan pamaréntah, upami a watesan umur anu ditetepkeun kedah dituduhkeun dibéré biaya anu nyababkeun kakandungan sapertos kitu kana sistem kasihatan.

Sanaos henteu ngagaduhan waleran anu lepat, anu paling penting nyaéta mikawanoh patarosan sareng ngundang dialog antar disiplin anu kabeungharan kontribusi tina sudut pandang anu béda ngabantosan urang pikeun ngagaduhan bongbolongan anu masuk akal.

Henteu aya waleran anu pasti sareng pasti, saran éta pikeun ngabimbing pasien ngahargaan hak masing-masing, nyayogikeun aranjeunna inpormasi lengkep sareng jelas, duanana ngeunaan manpaat sumberdaya téknologi sareng résiko anu tiasa dilakukeun.

Cecilia Hernandez Leal
Dokter Kandungan
Spesialis Kedokteran réproduktif
Spesialis Bioétika

via:anu ningali


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   piedad hernandez ngasah deui cenahna

    Halo, kuring hoyong terang upami depot lupron dianggo pikeun pupuk incictro kalayan ovum anu disumbangkeun, upami kitu, naon pangaruh jangka pondok sareng jangka panjang baktéri na upami mangaruhan kana émbrion nyiptakeun malformasi, hatur nuhun rahmat