Naha anjeun terang yén nonoman ogé tiasa ngalaman déprési?

Duka mangrupikeun émosi anu dialaman ku sadaya manusa. Sababaraha ngalaman deui sering sareng anu sanésna kirang, tapi éta mangrupikeun bagian tina kahirupan urang. Kadang-kadang kasedihan tiasa nyandak waktos dinten urang sareng nyusahkeun pikeun urang ngalaman émosina sanés. Momen-momen ieu janten hal anu poek, torowongan tanpa jalan kaluar anu henteu ngamungkinkeun urang maju ka tujuan sareng kapentingan urang. Hal-hal anu biasa ngajantenkeun urang bagja lirén ngalaksanakeunana sareng dinten-dintenna rutin, pinuh ku liang hideung. Nya, dina waktos ayeuna, dimana bayangan "déprési" lurks.

Déprési mangrupikeun salah sahiji panyakit anu paling ageung mangaruhan masarakat. Éta henteu ngan ukur dugi ka kaséhatan méntal, tapi ogé sacara langsung mangaruhan kaséhatan fisik. Sareng sanaos tiasa kaget kami, éta henteu ngan ukur mangaruhan populasi déwasa.

Dinten ieu kami sadar pentingna ieu gangguan haté dina murangkalih sareng nonoman. Éta henteu teras-terasan dipikahartos, sabab gejala déprési murangkalih bénten-bénten dina panampianna pikeun déwasa. Iritasi mangrupikeun tanda anu utami, dibarengan ku sedih sareng nangis. Kurangna napsu, gangguan bobo sareng kurang minat kagiatan anu sateuacanna ngamotivasi barudak urang mangrupikeun gejala anu sanés anu matak ngareuwaskeun urang.

Tapi, tanpa diragukeun, aya tahap dina siklus kahirupan dimana munculna déprési kedah diperhatoskeun. Nonoman, waktos perobihan, pemberontakan sareng istirahat sareng dunya samemehna tiasa nyababkeun kaayaan kritis pikeun budak lalaki sareng budak awéwé. Munculna déprési dina nonoman ningkatkeun kamungkinan tiasa sangsara deui dina kahirupan déwasa.

Jumlahna nyarios nyalira, di Spanyol antara 5-10% nonoman kakurangan tina karusuhan déprési (Sergas, 2009). Masalah déprési dina tahap rumaja kompléks, kusabab tingkat bunuh diri salami mangtaun-taun ieu ogé luhur. Sadaya ieu peryogi tanggung jawab anu hébat nalika nyanghareupan masalah kaséhatan anu hébat dina abad ka-XNUMX.

Waspada kedah diaktipkeun nalika parobihan paripolah mimiti muncul dina bagian barudak urang. Parobihan paripolah tiasa ngagaduhan sababaraha sabab, sareng tanpa diragukeun, dina tahap ieu langkung-langkung. Ku alatan éta, deukeut ka dunya nonoman perlu pisan. Dialog sareng komunikasi sareng murangkalih tiasa ngabantosan urang pikeun nyiapkeun sabab-sabab panyabab parobihan.

Naon gejala anu kedah ngajantenkeun urang mikirkeun kamungkinan ayana déprési dina putra rumaja urang?

  • Paripolah négatip sareng dissocial
  • Alkohol sareng penyalahgunaan narkoba
  • Raheut, teu tenang, goréng haté sareng agrésif
  • Hoyong atanapi usaha kabur
  • Rarasaan moal ditarima
  • Kurangna kolaborasi sareng kulawarga
  • Isolasi
  • Ngalalanyahan kabersihan diri sareng ngurus diri
  • Hipersensitipitas sareng ditarikna sosial
  • Duka sareng anhedonia (henteu tiasa ngaraos pikaresepeun).
  • Pamikiran anu depresi: aib diri, ngarusak citra diri sareng ngirangan harga diri. Dina sababaraha kasus, idéal bunuh diri tiasa muncul.

Ayana gejala ieu dina murangkalih murangkalih urang, salami éta henteu aya sateuacanna, tiasa ngajantenkeun urang mikir parobihan dina wanda. Anu penting nyaéta terang kumaha mendakan kasusah ieu dina waktos sareng milarian solusi. Perlakuan psikofarmakologis sareng psikoterapi mangrupikeun padika anu paling épéktip pikeun ngungkulan épisode ieu.

Gancang urang tiasa ngarengsekeun masalah kaséhatan, bakal gampang pikeun ngeureunkeunana. Prinsip ieu bahkan langkung relevan nalika urang nyarioskeun ngeunaan kaséhatan méntal. Ayana pikiran anu nyéépkeun déprési ("hirup abdi henteu aya artina", "Kuring henteu saé nanaon", sareng sajabana) tiasa janten langkung pengkuh nalika aranjeunna nyandak kahirupan urang.

WHO nunjukkeun urang ngalangkungan pidéo anu saderhana sareng éndah kumaha déprési damel di jalma. Éta henteu ngabédakeun umur atanapi jinis, sabab éta tiasa muncul iraha waé. Ngagaduhan strategi ngungkulan anu cekap ti budak bakal ngabantosan nyegah épisode déprési dina umur rumaja sareng kahirupan déwasa. Kami ngantepkeun pidéo anu saé ieu anu ngabantosan kami ngartos déprési sareng sadaya jalma anu kaserang dinten ayeuna:


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.