Kieu carana barudak awéwé sareng budak lalaki hoyong maén: tanpa stereotip sareng kabébasan milih

Poe ieu teu aya kakurangan saran pikeun mésér cocooan: tips kaamanan pikeun orok ti 0 dugi ka 36 bulan, orientasi pikeun kulawarga anu ngagaduhan murangkalih diantara 3 sareng 6 taunatawa langkung sepuh. Dolanan mangrupikeun alat pikeun maénkeun, sareng éta dikaluarkeun, sanaos aranjeunna ngagaduhan kagunaan anu béda (pedagogical, hubungan, jsb.). Nini-nini urang ngadamel cocooan nyalira, sareng sepuh urang boro-boro ngaraosan treuk, bonéka, atanapi bola salami sataun. Kami untung yén sababaraha kahoyong kami diperhatoskeun, kabeneran yén sababaraha cocooan anu dipesen henteu sumping "kusabab éta parantos béak" (alesan anu hadé pikeun nyumputkeun bahaya ékonomi ékonomi kulawarga), sareng untung anu tungtungna! literatur barudak sareng tatarucingan bakal mimiti dianggap hadiah pikeun budak awéwé sareng budak lalaki.

Kami ogé untung janten salah sahiji generasi pamungkas pikeun ngararasakeun bebas muter, jalan-jalan, sareng waktos santai anu teu terstruktur ... Dina waktos éta akademi Inggris munggaran dibuka sareng aranjeunna kedah ditepikeun salaku proposal anu pikaresepeun supados kolot malah bakal satuju pikeun ngémutan éta, bade musik pikeun anu terang kumaha ngatur Artos anu sumping ka bumi éta saé pisan, sareng kami gaduh ulasan dina méja di ruang keluarga sareng bapak (atanapi indung) di gigireunna. Sareng kami henteu terang kumaha pinuh ngahargaan kabeneran éta, sabab mangtaun-taun (sareng janten indung atanapi bapak) urang parantos kagoda ngagoda panto henteu ngan ukur pikeun tukang sihir Wétan, tapi ogé ka Santa Claus, sareng ku cara naon! éta kumaha aranjeunna tiasa lebet ka bumi dimuat siga aranjeunna angkat cocooan.

Tapi entong para ahli nyarios kalayan 3/4 cocooan barudak alit parantos dikokolakeun? Naha aranjeunna henteu ngawartosan yén maén sorangan mangrupikeun kagiatan anu saé pisan sareng barudak henteu kedah urang ngawartosan aranjeunna "kumaha cara maénkeun"? Kami parantos mopohokeun seueur hal-hal anu kami nyatakeun yén kami bakti pikeun konsumerisme, sareng meureun urang parantos sesat sakedik tina sifat murangkalih, Éta anu kedah urang intuitikeun atanapi terang pikeun ngagampangkeun pamekaranana. Catet yén sanajan pikeun anu logis, urang peryogi naséhat ("henteu aya bagian alit upami éta obyék anu ditujukeun pikeun orok"); sareng di sisi anu sanésna kami ngagolongkeun SADAYANA sahingga hésé pisan pikeun barudak leutik pikeun kabébasan: ti iraha buku disarankeun pikeun jalma langkung 9 sanés pikeun budak awéwé 7? Saprak iraha budak awéwé teu tiasa hoyong cocooan aksi? ti iraha murangkalih moal tiasa pakéan salaku putri?

Dewasa, ulin barudak sareng generasi stéréotip.

Budak ti saprak lahir kudu diwangun, sareng sanajan identitas anu paling tandana katénjo ti jaman nonoman, aranjeunna mahluk anu henteu lirén ékspérimén sareng émosina sareng lingkungan. Salami 2 taun munggaran, rujukan anu paling penting dina kahirupan anu dilahirkeun nyaéta indung, sareng ieu sanés kuring nyarioskeun atanapi éta mangrupikeun bagian tina budaya hiji tempat atanapi tempat anu sanés, perlu pikeun formasi kantétan aman; Henteu masuk akal ayeuna pikeun ngalegaan masalah ieu kusabab éta masalah anu sanés.

Orok teras murangkalih tiasa maénkeun sareng jalma-jalma di sakurilingna, atanapi aranjeunna tiasa ngalakukeun éta nganggo objék. Éta henteu saé pisan diperhatoskeun dina cocooan anu ditujukeun ka kelompok umur 0 dugi ka 36, ​​tapi upami ditingali caket, bakal aya waktos nalika ciri éksternal cocooan ngalaman diferensiasi anu luar biasa: pink ngalawan biru, warna anu sami kalayan anu urang cirian nalika lahir. Nalika gangguan ieu mimiti kajantenan, budak leutik dipangaruhan dina pangwangunan mahlukna, sareng anu alit ngeureunkeun bebas.

Dina wawancara anu saé ieu, Alba Alonso nyarios ka kami persis ngeunaan warna pink sareng artina, di payuneun anu sanés anu panginten tiasa dipilih pikeun ngalambangkeun kakuatan.

Anggap éta (sakumaha anu bakal urang tingali engké) éta barudak nyalira anu terang kumaha maén, aranjeunna (atanapi kedah) anu mutuskeun naon anu aranjeunna maénkeun kalayan. Sareng pastina ayeuna anjeun mikir: "upami kuring henteu paduli ka mojang anu dina bal", tapi kumaha upami stéréotip anu iklanana réproduksi? Kumaha upami rak warna? Hésé pikeun kuring yakin yén teu aya niat, sabab pikeun ngagampangkeun pamilarian, kuring mikir yén ku kriteria umur atanapi jinis cocooan, urang parantos leres-leres.

Barudak terang kumaha ulinna, déwasa parantos hilap ka kami.

Janten, urang anu langkung sepuh mikir yén gim éta kedah diarahkeun, yén barudak kedah atanapi henteu kedah ngalakukeun numutkeun pamendak urang, sareng yén urang kedah ngajadwalkeun waktos ulinna. Henteu aya anu tiasa janten jauh tina kanyataan, atanapi naon anu kedah janten bagian tina kamajuan anu séhat. Upami adegan taman anu biasa ("henteu sareng murangkalih éta", "henteu turun slide éta", ...) urang ngalihkeunna ka daérah sanés, urang mendakan ibu-ibu sareng irung kusabab anakna parantos nyungkeun bonéka, kolot nyobian ngayakinkeun mojang yén robot panginten henteu cocog pikeun anjeunna.

Janten, tahapan dimana aranjeunna tiasa mutuskeun hilap dina 2 taun nalika urang ngantepkeun aranjeunna milih antara dua jaket anu sateuacanna dipilih ku kami, atanapi kami naroskeun ka aranjeunna "kanggo sarapan, naha anjeun hoyong roti sareng minyak atanapi roti kalayan macét?".

Génder sanés biologis, tapi budaya.

Kami dilahirkeun salaku awewe atanapi lalaki, urang henteu dilahirkeun kedah ngaréspon ekspektasi atanapi stereotip, tapi masarakat maksakeun aranjeunna, sareng ieu mangrupikeun salah sahiji halangan pangbadagna pikeun éksprési sareng réalisasi impian budak awéwé, sareng ogé pikeun perwujudan émosina di murangkalih. Kami nyanghareupan konstruksi budaya anu cukup dicirian anu tiasa urang turun di bumi, atanapi ku naroskeun di sakola inisiatif sapertos kieu... Tapi atribusi fungsi teu aya hubunganana sareng naha lahir budak lalaki atanapi awéwé.

Dolanan pink, cocooan biru… diferensiasi gender.

Sareng naon anu kami pikahoyong nyaéta ngaleungitkeun diferensiasi éta, janten wilujeng sumping ka organisasi sapertos kitu Hayu Dolanan janten Dolanan!, sareng di nagara urang, proyek sapertos Kiddys nyata. Anu jelas nyaéta iklan ngagaduhan tujuan, sareng ieu tiasa dipaliré atanapi dipenta pikeun tanggung jawab, sareng salaku conto kuring ngaitkeun anjeun video tina #CambiemoselJuego. Kaulinan naon waé anu valid pikeun mahluk naon waé, nyimpen pengecualian anu nandaan kaamanan, atanapi katerampilan (contona: helikopter anu dikontrol jarak jauh pikeun budak awéwé umur 5 taun, henteu: sanés kusabab awéwé, tapi kusabab umur na).

Dina sababaraha dinten terakhir, Déwan Kota Valencia parantos ngadamel berita kalayan kampanye Toys for Equality na, anu tujuanana pikeun ngagambarkeun absurditas kontrol sawawa (ti kulawarga dugi ka iklan). Leres anjeun henteu tiasa maksa budak awéwé pikeun maréntahkeun sareng balap mobil, leres anjeun henteu tiasa maksa budak lalaki maén dina ngabersihkeun imah ... tapi éta anu pendidikan nétral génder. Hal anu gampang pisan ngantepkeun aranjeunna mutuskeun, naroskeun sareng nganggo cocooan anjeun, anu sanés urang.

Sareng éta, salian ti langkung seueur kabébasan, urang bakal leres-leres kéngingkeun budak awéwé sareng budak lalaki gaduh leuwih gampang pikeun gawé bareng, sareng henteu bersaing, Kusabab urang bakal ngaleungitkeun kateusaruaan.

Hayu urang bersantai ... teu aya kajadian, sareng resep nonton aranjeunna.

(Kuring béréskeun sareng ilustrasi anu dipasihkeun ku anjeunna M. Angeles Miranda, sabab dina nada humor hal-hal langkung ngartos. Seueur urang hoyong nyerah janten déwasa, ningali kumaha kaayaanana; Nya, sanaos kahoyong éta, kuring bakal tetep janten salah sahiji jalma "langkung sepuh" anu miluan barudak, sabab pantes kéngingkeun sakedik kabébasan).


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.