Endometriosis: sadayana anu anjeun kedah terang

endometriosis

Endometriosis mangrupikeun panyakit anu kadang nyeri pisan anu lumangsung di seueur awéwé sareng anu mangaruhan kahirupan réproduktif urang. 1 ti 10 awéwé kaserang endometriosis. Dinten ieu kami ngobrolkeun karusuhan ieu sareng sadayana anu anjeun kedah terang: gejalana, kumaha mangaruhan awak urang sareng naon pangobatanana.

Naon endometriosis?

Salila siklus haid urang seueur parobihan anu lumangsung dina awak urang. Salah sahijina nyaéta tumuhna éndométrium, nyaéta lapisan dina rahim. Fungsi éndométrium nyaéta pikeun nyayogikeun endog anu dibuahan, upami aya. Upami teu aya endog anu dibuahan, éndométrium bakal dileungitkeun, anu janten haid.

Nalika endometriosis lumangsung, bagian tina jaringan endometrial tumbuh di luar rahim. Biasana kana tabung, indung telur, peujit, atanapi kandung kemih. Éta tiasa nyababkeun implan (plak alit), nodul (plak ageung), atanapi endometriomas (kista dina ovarium). Ogé salaku konsekuensi aturan anu langkung nyeri tibatan biasana, janten henteu mampuh, kumargi endometrium janten radang sareng mangaruhan jaringan sareng organ sanés.

Naon gejala anu endometriosis?

Gejala tiasa bénten-bénten pisan ti hiji awéwé ka awéwé séjén, sabab éta gumantung kana dimana ayana jaringan endometrial. Gejala anu paling umum nyaéta:

  • Kram nyeri pisan nalika haid, langkung lami dina waktos sareng nganonaktifkeun.
  • Nyeri nalika penetrasi heunceut atanapi saatos kelamin.
  • Menses pisan pisan.
  • Capé, capé, kurang énergi, ...
  • Spotting antara période.
  • Nyeri dina beuteung handap anu nambahan nalika kiih atanapi buang air besar.
  • Masalah réproduktif, sapertos subur atanapi steril.

Nyeri sanés nyalira mangrupikeun tanda endometriosis, kumargi sababaraha awéwé anu kaserang ngan ukur nyeri hampang atanapi teu aya pisan. Tapi upami anjeun sangsara tina seueur kram haid, langkung saé anjeun kedah dipariksa pikeun ngaluarkeun masalah sapertos kieu.

Naon sabab anjeun?

Dugi ka ayeuna panyababna masih henteu dipikaterang, sanaos aya sababaraha tiori. Salah sahiji tiori na disebut "Retrograde aliran menstruasi", dimana jaringan anu héd tina haid tibatan turun naék, sapertos tabung. Tapi nyatana nyaéta sababaraha awéwé anu ngagaduhan jenis aliran retrograde ieu henteu ngagaduhan endometriosis.

Téori anu sanésna nyaéta cacad imunitas anu tanggel waler pikeun meresihan mikroba sareng sél abnormal. Ieu bakal ngajelaskeun yén ku henteu ngenalkeun aranjeunna anéh, aranjeunna henteu nyegah jaringan ieu anu kedah dina rahim tumuh di daérah sanés anu henteu saluyu sareng éta.

Aya ogé anu téori genetik, kumargi aya komponén turunan ageung. Sanaon tetep tiasa dipanggihan naon faktor anu aya dina jaringan ieu taat sareng tumuh di tempat sanés sababaraha awéwé sanés di batur.

awéwé endometriosis

Kumaha cara didiagnosis na?

Diagnosis na rumit, kumargi asal-usulna masih teu dipikaterang sakumaha anu parantos urang tingali. Ogé, gejalana ge seueur robih ti hiji awéwé ka awéwé séjén. Upami anjeun curiga yén anjeun ngagaduhan endometriosis, buka dokter kandungan anjeun supados anjeunna tiasa ngalakukeun tés ieu:

  • Angket. Kalayan runtuyan patarosan kamungkinan gejala, antésédén sareng tingkat nyeri anu katingali.
  • Ultrasound sareng palpations. Pamariksaan gynecological tiasa ngadeteksi abnormalitas dina heunceut sareng cervix anu tiasa nunjukkeun endometriosis.
  • Laparoskopi. Ieu parantos mangrupikeun tés invasi pikeun ngajajah di jero rongga panggul. Ieu bakal ngajantenkeun gampang ningali naha atanapi henteu aya jaringan endometrial di tempat sanés.

Naha anjeun ngagaduhan pangobatan?

nu Perlakuan hormonal biasana épéktip sahingga panyakit henteu ngembangkeun langkung jauh, sareng panawar nyeri ngagentos nyeri. Iraha kasus ieu serius pisan Perlakuan hormonal henteu cekap, sareng anjeun kedah milih bedah. Ku cara kieu, jaringan endometrial dihapus laparoscopically. Ieu ngirangan gejalana sareng ngajaga panyakitna maju.

Upami dina kasus anjeun endometriosis mangaruhan kasuburan, gumantung kana kasus anjeun, dokter bakal milih salah sahiji atanapi metode séjén anu pas pikeun kasus anjeun.

Kusabab émut ... sok bisi ragu konsultasi sareng dokter anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.