Fungsi kabel pusat

Naon gunana tali pusar

Umbilical cord penting pisan pikeun kakandungan pikeun dijalankeun sabab tanggung jawab orok tuangeun liwat plasénta. Éta mangrupikeun jenis tabung sakitar 56 cm panjangna sareng diaméter 1 dugi 2 cm. Umbilical cord ngandung arteri ageung sareng urat anu bertindak pikeun silih tukeur gizi sareng getih anu ngandung oksigén.

Nalika kakandungan meureun aya komplikasi dina tali pusat, ngabentuk knot palsu ogé anu henteu aya artina klinis, tapi panginten aya komplikasi anu sanés sareng knot anu tiasa nyababkeun pati fétus.

Baheula saatos ngalahirkeun tali pusar dipiceun, ayeuna sél sirung aya dina umbilical cord digunakeun pikeun tujuan panyembuhan kawas kanker, leukemia diantara patologis séjén. Indung tiasa milih pikeun nyimpenna dina bank sél getih ari éta tetep hirup sareng tiasa ngagunakeunana nalika patologis kulawarga (mayar artos) atanapi nyumbangkeun éta supados jalma sanés tiasa cukup kabeulit pikeun disembuhan .

tali pusat sareng orok

Tiasa disebatkeun sél umbilical cord ampir ajaib sabab éta élmu resep pisan nalungtik sadaya pasipatanana. Salajengna kuring badé ngajelaskeun sadayana ieu ka anjeun sakedik langkung rinci sahingga anjeun tiasa ngartos henteu ngan ukur fungsi tali pusat tapi ogé pentingna dina kahirupan orok anu dikandung, sareng ogé pentingna anu dipiboga ayeuna tiasa nyageurkeun sababaraha panyakit.

Tali umbilical

Umbilical cord janten salapan bulan pikeun ngahirupkeun orok anjeun, parantos nyayogikeun oksigén sareng nutrisi naon anu parantos tiasa dikembangkeun sareng janten anak berharga anjeun. Nalika orok lahir, tali pusatna diteukteuk teras mulai garing sareng bakal murag sakitar tilu dugi genep minggu, masihan jalan pikeun tombol beuteung murangkalih anjeun.

Peran tali pusatna

Éta sigana siga sapotong daging sakedik langkung ti 56 cm tapi éta langkung seueur tibatan anu anjeun bayangkeun. Tali umbilical ngagaduhan fungsi utama ngariung orok anu nuju berkembang sareng indungna, saha penting pisan pikeun ngajaga orok hirup dina rahim.

Hiji tungtung tali pusat napel dina orok sareng anu sanésna dina plasénta, anu caket pisan kana tembok rahim, anu ngamungkinkeun mindahkeun dahareun antara indung sareng orok sareng dina waktos anu sami mastikeun yén éta henteu pacampur sareng getih.

Ngaliwatan plasénta, oksigén sareng nutrisi mendakan jalan pikeun nyoco orok, sedengkeun karbon dioksida sareng produk limbah ngumbara dina arah anu sabalikna ti indung sareng diékskrési.

Éta penting pisan pikeun kahirupan orok

Tali pusat penting pisan pikeun ngajaga orok hirup. Alam bijaksana sareng tali pusat dibungkus ku jinis gelatin anu masihan kakuatan sareng tahan ka umbilical cord supados henteu ngalipet nyalira sareng henteu janten knot. Sanaos aya kasus anu dipikaterang anu kajantenan bahkan tiasa nyababkeun maotna janin, sapertos anu kuring sebatkeun dina awal tulisan.

Motong tali pusat nalika ngalahirkeun

Tali umbilical tiasa mungkus beuheung, panangan sareng suku orok iraha waé nalika kakandungan sareng ngalahirkeun, hal anu kedah diawasi sacara saksama. Pikeun kembar anu sami sami kantung amniotik, ari tiasa janten kusut sareng nyababkeun masalah serius.

Gerakan normal dina rahim sakapeung tiasa ngabeungkeut cangreud dina ari, anu upami dikencatkeun tiasa nyababkeun aliran getih lirén sareng pembekuan getih dina jero pembuluh, anu tiasa nyabut orok oksigén atanapi nutrisi.

Sumber beunghar sél sirung

Sél sirung émbrionik, nyaéta sél anu teu dibédakeun, mangrupikeun sél orok anu nuju berkembang anu ngagaduhan poténsi anu ampir ajaib sabab tiasa janten jinis sél awak, kulit, jaringan saraf sél anu ngawangun jantung atanapi ginjal.

Aya seueur panilitian pikeun milarian terang kumaha carana langkung saé nganggo sél anu aya dina tali pusat janten tiasa ngubaran panyakit sapertos leukemia budak leutik, tapi éta ogé dipasihkeun pikeun kagunaan sanés sapertos ngubaran tatu tulang tonggong, panyakit jantung, sareng panyakit uteuk. Kusabab kitu, sababaraha kolot milih nyimpen getih tali pusatna di bank swasta atanapi pamaréntah.

Di bank pamaréntah (atanapi bank umum) sumbangan tali pusar sayogi pikeun sing saha waé anu meryogikeun sareng yén éta cocog, sareng upami jalma anu parantos nyumbangkeun peryogi panggunaanna iraha waé, aranjeunna kedah mendakan anu cocog supados aranjeunna tiasa nguntungkeun tina nyumbangkeun tali pusat nalika éta.

Poto kalayan ngukur umbilical cord anak

Sakumaha parantos anjeun tingali, tali pusat nyaéta langkung ti ngan saukur tali anu saderhana, éta mangrupikeun sumber kahirupan anu ngahijikeun indung sareng orok sahingga kaajaiban hirup tiasa dipasihkeun. Sareng upami ieu henteu cekap, salian ti fungsina anu utama di alam, éta ogé ngagaduhan kapasitas anu cekap pikeun nyalametkeun nyawa sababaraha jalma anu gering.

Gaduh murangkalih? Upami kitu, naha anjeun nyumbangkeun tali pusat ka bank umum atanapi anjeun badé nyumbangkeun ka bank swasta supados anjeun tiasa nganggo dina waktos anu anjeun peryogikeun?

Abdi leres-leres ngémutan éta tali pusat nyaéta sifat dina bentuk anu paling murniÉta mangrupikeun pembangkit kahirupan mamalia, éta anu ngabantosan urang supados spésiés urang tiasa teras lahir sareng mekar di dunya urang. Sareng upami urang sadayana lirén mikirkeun pentingna kahirupan sareng épolusi spésiés, urang bakal ngahargaan langkung kahirupan manusa sareng kahirupan mahluk mana waé. Alam wijaksana sareng tali pusat mangrupikeun buktos anu pangsaéna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Puali_d cenahna

    éta saé pisan aranjeunna nunjukkeun ieu

  2.   maria belén bravo jara cenahna

    Hatur nuhun kana inpormasi éta ngalayanan kuring pikeun padamelan

  3.   juana cenahna

    Hatur nuhun pisan kana inpormasi na. Kuring kantos nguping yén sél sirung henteu tiasa disimpen di Spanyol sareng perusahaan-perusahaan anu nawiskeun éta sél toko di Jerman.

    Éta leres? Naha jenis perusahaan ieu aman?

    1.    Maria Jose Roldan cenahna

      Leres, éta leres. Anjeun tiasa mendakan sadaya inpormasi anu dipilari dina tautan ieu:

      http://www.sevibe.es/celulas-madre/dudas-mas-frecuentes/legislacion-y-etica#1

  4.   Marcoturelio Pencortorres ka-2 cenahna

    Sigana henteu ngaleungit.

  5.   baskom xiomara cenahna

    Nuhun kana inpormasi, kuring ngan ukur henteu terang.