Hak barudak dilanggar: terang kumaha carana

hak barudak

Dinten ieu dirayakeun Poé Hak Barudak Universal. Dinten pikeun nginget éta sadaya budak lalaki sareng budak awéwé ngagaduhan hak anu samipaduli jenis kelamin anjeun, kabangsaan, ras, agama, pendidikan, status ékonomi atanapi orientasi seksual. Ieu diaku dina Déklarasi Universal ngeunaan Hak Anak disatujuan dina tanggal 20 Nopémber 1959 ku Majelis Umum PBB.

Nanging, deklarasi ieu henteu cekap pikeun ngajagi hak-hak barudak sabab éta henteu nunjukkeun tanggung jawab hukum pikeun nagara-nagara anu parantos diratifikasi. Kusabab kitu, saatos taun negosiasi sareng pamaréntahan sababaraha nagara, pamimpin agama sareng lembaga anu béda, téks pamungkas anu bakal ngakibatkeun Konvénsi hak barudak. Perjangjian internasional, disatujuan dina tanggal 20 Nopémber 1989, ku Majelis Umum PBB. Said perjanjian kaasup na 54 item hak asasi dasar budak awéwé, budak lalaki jeung nonoman sareng éta aplikasi wajib sareng minuhan ku sadaya pamaréntah anu ditandatanganan. Konvénsi éta ogé kalebet tanggung jawab kolot, guru, tenaga kasehatan sareng saha waé anu aya hubunganana sareng dunya budak.

Konvénsi dumasar kana opat prinsip dasar anu ngajagaan sadaya hak barudak sanés. Prinsip-prinsip ieu nyaéta non-diskriminasi, kapentingan anu hadé pikeun budak, hak salamet sareng kamekaran sareng opini anak.

Henteu diskriminasi: Sadaya budak lalaki sareng budak awéwé ngagaduhan hak anu sami dina sadaya kaayaan, sepanjang waktos sareng dimana waé.

Minat unggul anak: Kaputusan, hukum atanapi kabijakan naon waé anu tiasa mangaruhan barudak kedah tumut kana hal anu pangsaéna pikeun barudak.

Hak pikeun hirup, salamet sareng pamekaran: Sadaya budak awéwé sareng budak lalaki gaduh hak hirup sareng gaduh kamekaran anu cekap, mastikeun aksés kana jasa dasar sareng kasempetan anu sami.

Partisipasi: Bawah umur gaduh hak konsultasi perkawis kaayaan anu mangaruhan aranjeunna sareng nyandak pendapatna.

54 tulisan tina konvénsi diringkeskeun dina  Sapuluh Prinsip Dasar  anu mana Patuh wajib ku bangsa-bangsa anu meratifikasi éta.

Hanjakalna, ampir 60 taun saatos Deklarasi Universal, hak barudak terus dilanggar. Dina kaseueuran kasus pelanggaran hak-hak ieu jelas sareng jelas, tapi dina seueur hal sanésna, éta kajadian dina cara anu halus sareng ditampi sacara sosial. Sareng éta barudak mangrupikeun kelompok khususna rentan ka panyerang, umumna ku déwasa. Kusabab kaayaan fisik sareng émosina, aranjeunna mangrupikeun korban anu paling henteu dijagaan sareng kakeunaan penganiayaan tina sagala jinis, sering aya di jero bumi, lingkunganana atanapi nagara na. Dina sababaraha kasempetan, usaha dilakukeun pikeun menerkeun anu teu tiasa dibenerkeun, kusabab alesan agama, budaya atanapi moral.

Naon hak anu paling dilanggar?

Hak atikan

hak atikan

Rébuan budak awéwé sareng budak di dunya henteu tiasa sakola kusabab kaayaan dimana aranjeunna cicing, konflik perang atanapi kusabab aranjeunna dipaksa damel.

Hak pikeun kaséhatan

Seueur barudak di dunya anu maot unggal dinten kusabab korban panyakit anu henteu tiasa diubaran atanapi teu aksés ubar anu tiasa nyalametkeun aranjeunna.

Hak pikeun kabangsaan

Aya nagara anu henteu mikawanoh asal usul budak. ieu ngajantenkeun aranjeunna henteu katingali ku masarakat sareng teu tiasa nampi hak-hak dasar dasar.

Hak pikeun perumahan anu pantes

Di sababaraha nagara, kaasup urang, aya murangkalih anu teu tiasa mikaresep bumi. Ieu ngahasilkeun masalah adaptasi sareng teu aman di budak leutik.

Kaayaan anu ngalanggar hak-hak barudak

Garapan garapan

Seueur barudak di dunya damel dina kaayaan bahaya, jam-jaman anu teu aya tungtungna, kalayan boro dahareun sareng sakedik kaayaan perbudakan pikasieuneun anu nyababkeun akibat fisik sareng psikologis anu serius. 

Barudak kapangaruhan ku konflik pakarang

barudak di perang

Salila perang, barudak terang yén dirina aya di kaayaan serius résiko fisik sareng émosional. Kaleungitan anggota kulawarga sareng anu dipikacinta anu sanés ngajantenkeun aranjeunna dina kaayaan rentan pisan, sahingga langkung gampang pikeun aranjeunna janten objék tina sagala jinis serangan (perkosaan, penculikan, trafficking, rekrutmen salaku prajurit anak, jst.).

Ngeunaan

Unggal taun, rébuan barudak diculik atanapi dijual ku kulawargana nyalira kanggo dieksploitasi di jero atanapi di luar nagara. Bentuk trafficking tiasa kalebet eksploitasi seksual, tanaga gawé komo panyabutan organ.

Nyiksa séks

Sabalikna masalah ieu biasana aya tiiseun anu hébat kusabab korban ngarasa éra sareng kasieunan. Utamana lamun anggota kulawarga atanapi kenalan anu ngalaksanakeun panyiksa éta. Korban sieun ditolak sareng aib ti kulawargana. Di sababaraha nagara barudak bahkan henteu ngagaduhan hak pikeun nyaksian di pengadilan.

Katresna condong disiksa langkung sering tibatan budak lalaki.

Kapaksa nikah mimiti

Diperkirakeun 82 juta awéwé nikah sateuacan ulang taun ka-18 na. Dina sababaraha kasempetan, nikah mangrupikeun buah tina a negosiasi antara kolot mojang sareng tunanganana, biasana langkung sepuh ti anjeunna.

Ieu, salian ti anggap ngalanggar kapentingan anu pangsaéna pikeun mojang, anggap séri implikasi anu mangaruhan hak sapertos pendidikan, kaséhatan atanapi integritas fisik.

Mutilasi séks bikang

Korban biasana budak awéwé antara 4 sareng 14 taun sareng operasi biasana dilaksanakeun sateuacan nikah atanapi anak kahiji. Prakték ieu, sajaba diskriminatif, mangrupikeun ngalanggar hak asasi budak awéwé: katuhu pikeun kaséhatan, ka integritas awak, dijaga tina aksi kekerasan sareng kabébasan mutuskeun ngeunaan awak anjeun.

Mangrupikeun prakték éta éta biasana dilaksanakeun ku cara anu dasar sareng tanpa pancegahan higienis. Ku alatan éta, budak awéwé anu dilakukeun dina intervénsi ieu aya résiko katépaan inféksi, septicemia, inféksi saluran kemih, nyeri nalika hubungan seksual sareng komplikasi fisik sareng émosional sanés anu diturunkeun tina mutilasi.

Palanggaran hak-hak barudak henteu katingali

ngalanggar hak-hak barudak

Aya bentuk pelanggaran hak asasi barudak sanés. Sugan henteu katingali tapi langkung halus sareng dinormalisasi di masarakat urang, tapi sami penting sareng henteu ditarima. Urang sadayana gaduh pikiran barudak kaayaan anu pikareueuseun sareng ekstrim anu ningali berita éta sareng kami pikir yén murangkalih urang, diakomodir dina masarakat anu ngajamin aranjeunna pendidikan, kaséhatan sareng kabutuhan anu sanés, ngagaduhan sarat tina Deklarasi Universal Hak Anak. katutupan. Tapi éta henteu sapertos kieu, seueur kaayaan anu kajantenan di bumi boh di sakola sareng anu biasana urang anggap sah, ngalanggar sababaraha hak ieu. Kuring masihan anjeun sababaraha conto:

Anggo atanapi ngadukung hukuman fisik pikeun kapentingan pendidikan

Di Spanyol, panggunaan hukuman fisik mangrupikeun kajahatan numutkeun ka Pasal 154 tina kode sipil. Kekerasan, naon kakuatanana, henteu ngadidik. Teu aya pipi pendidikan, atanapi ajaib. Ku ngagunakeun hukuman fisik, hiji-hijina hal anu urang nunjukkeun nyaéta yén kami parantos béak sumberdaya pikeun ngabéréskeun konflik sareng, henteu tiasa ngendalikeun diri, kami parantos ngaluarkeun amarah ka anu paling lemah.

"Kawajiban Nagara pikeun ngajagaan barudak tina sagala bentuk penganiayaan anu dilakukeun ku bapa, ibu-ibu atanapi jalma sanés" (Pasal 19 Konvensi Hak-hak Anak)

Ngagorowok, nyindiran, atanapi ngancam budakna

Sababaraha kali, nalika murangkalih henteu kalakuanana siga anu urang pikir kuduna, urang ngagorowok, ngancam, atanapi nyindiran aranjeunna. Urang panginten henteu sadar éta, tapi dina kaayaan sapertos kieu barudak ngalaman waktos anu sesah, sapertos urang nalika damel atanapi di lingkungan urang henteu raoseun ditampi. Bédana nyaéta urang gaduh atanapi kedah gaduh sumber daya pikeun membela diri. Kami ogé condong mikaresep empati déwasa sanés. Dina murangkalih, tindakan ieu dianggap sah sareng henteu biasana ngaraos didukung ku saha waé, Rada sabalikna lengkep. Salaku tambahan, éta kedah diperhatoskeun yén karusakan émosional tiasa ngarusak atanapi langkung ti fisik.

"Anak, pikeun kamekaran kapribadian lengkep sareng saéna, peryogi cinta sareng pangertian." (Prinsip VI tina Deklarasi Universal Hak Anak) 

Henteu ngiringan ceurik atanapi tuntutan barudak

Nalika urang nerapkeun metode latihan bobo atanapi teu maliré kahoyongna kanggo janten batur, nalika urang henteu ngantep éta nganyatakeun émosi, urang maksa aranjeunna tuang tanpa lapar, pikeun ngendalikeun latihan toilet sateuacan waktos ..., singgetna, unggal-unggal urang teu ngahargaan wirahma biologisna sareng kabutuhan, kami ngalanggar hak-hak anjeun.

"Nalika dimungkinkeun, aranjeunna kedah ageung dina panangtayungan sareng tanggel waler kolotna sareng, dina kaayaan naon waé, dina lingkungan rasa sayang sareng kaamanan moral sareng material" (Prinsip VI tina Deklarasi Universal Hak Anak)

Misahkeun anak ti kolotna

hak barudak

Di sababaraha rumah sakit, murangkalih anu lahir masih di bawa ka sayang bari teu disababkeun waé. Indung anu ngalaman bagian sesar dina kaseueuran kasus henteu kéngingkeun latihan kulit-ka-kulit. Di sisi anu sanésna, umum ogé di sababaraha puskesmas,  entong ngantep budak dibarengan ku kolotna pikeun tés anu tangtu, sahingga ngalanggar ketentuan tina Piagam Éropa ngeunaan Hak Barudak di Rumah Sakit. Pamisahan ogé kajantenan nalika barudak kedah nyéépkeun waktos lami di sakola sareng binih kumargi kaayaan damel kolotna sareng kurangna kabijakan rekonsiliasi anu tumut kana perhatosan kabutuhan barudak. 

»Kecuali dina kaayaan anu luar biasa, budak leutik teu kedah dipisahkeun sareng indungna» (Prinsip VI tina Deklarasi Universal Hak Anak)

Ngalangkungan tugas sakola sareng hukuman

Nalika murangkalih sumping ka bumi sarat ku padamelan atanapi dihukum tanpa istirahat, éta ngalanggar hukum katuhu pikeun pinuh resep kaulinan sareng rekreasi. Kaseueuran urang déwasa gaduh jadwal sareng urang biasana henteu nyandak pagawéan urang di bumi, sareng sababaraha pengecualian. Kami ogé resep ku hukum waktos istirahat urang salami dinten damel. Upami henteu, urang bakal nempatkeun panangan kana sirah. Nanging, urang ningali lumrah sareng dibenerkeun, yén murangkalih dicabut waktos istirahat na nalika dinten sakola atanapi yén anjeunna datang ka bumi sareng seueur tugas padamelan anu mustahil pikeun anjeunna kaluar maén atanapi ngalakukeun kagiatan séjén.

»Budak kudu pinuh resep kana kaulinan sareng rekreasi, anu kedah berorientasi kana tujuan anu diudag ku pendidikan; masarakat sareng pejabat publik kedah ngusahakeun ngamajukeun kanikmatan hak ieu "(Prinsip VII tina Deklarasi Universal Hak-hak Anak)

Bullying sakola atanapi bullying

Premanisme sakola mangrupikeun salah sahiji penganiayaan fisik, lisan atanapi psikologis anu kajantenan antara budak leutik sareng sababaraha kali liwat waktos. Dina seueur kasus, Henteu dibéré pentingna anu diperyogikeun kumargi dianggap janten barang barudak sareng yén aranjeunna bakal méréskeun éta nyalira. Nanging, pikeun murangkalih anu kaserang, kahirupan tiasa ngajantenkeun naraka, bahkan komo kedah ngarobih sakola. Dina kasus anu parah, bunuh diri parantos kajantenan.

Ieu masalah serius anu teu matak enteng. Ibu, bapak sareng guru, kami tanggel waler pikeun ngabantosan barudak dina kaayaan ieu, ogé pikeun ngadidik aranjeunna dina kasabaran sareng hormat pikeun batur sareng dirina sorangan.

«Anak kedah dijaga tina prakték anu tiasa ngamajukeun jinis diskriminasi. Anjeunna kedah didamel dina sumanget pangertian sareng kasabaran dina nyanghareupan béda-béda. (Prinsip X tina Déklarasi Universal ngeunaan Hak Anak)

Mutuskeun pikeun barudak atanapi ngaregepkeun pendapatna

Barudak gaduh hak pikeun diwartosan sareng konsultasi ngeunaan masalah anu mangaruhan aranjeunna, tapi hal anu biasa nyaéta urang déwasa kami mutuskeun aranjeunna tanpa konsultasi aranjeunna.

"Bawah umur gaduh hak konsultasi kana kaayaan anu mangaruhan aranjeunna sareng nyandak pendapatna." (IV Prinsip Pokok Konvénsi ngeunaan Hak-hak Barudak).


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   • Cʜᴀɴɴᴇʟ tina Kᴀᴍʏ • cenahna

    Barudak kedah dijagaan tina prakték anu tiasa ngamajukeun jinis diskriminasi. Anjeunna kedah didamel dina sumanget pangertian sareng kasabaran dina nyanghareupan béda-béda.