Hukuman positif: naon éta sarta conto

Hukuman positip mangrupikeun cara pikeun ngabenerkeun atanapi ngarobih kabiasaan. Tujuan utamana nyaéta pikeun ngurangan frékuénsi kahareup tina kabiasaan ku cara nerapkeun stimulus aversive sanggeus kabiasaan lumangsung. Hukuman positif dina psikologi nyaéta naon anu katelah "hukuman" dina kahirupan sapopoe. Hal ieu dipaké nalika urang rék ngurangan hiji kabiasaan nu teu dihoyongkeun. Dina parenting, respon aversive mindeng disebut salaku konsekuensi négatip.

Aya dua cara udar nu bisa nyieun parobahan kabiasaan: hukuman versus tulangan. Tujuan tina hukuman nyaéta pikeun ngirangan kamungkinan yén kabiasaan anu teu dihoyongkeun bakal diulang deui. deui. Gantina, tulangan diwangun ku ngaronjatna kabiasaan nu dipikahoyong.

Dua jenis hukuman: positif jeung negatif

gadis ambek 1

Positip dina konsép hukuman positif lain hartina alus. Positip dina hal ieu hartosna ngalereskeun hiji hal, nyaeta, konsekuensi. Pikeun ngirangan kabiasaan anu tangtu, akibatna kedah gaduh pangaruh anu teu pikaresepeun pikeun individu atanapi sato anu dianggo. Salaku conto, nalika budak leutik noél kompor anu dianggo, anjeunna bakal kaduruk. Balukarna nyaéta anjeunna parantos kabeuleum, tapi ku cara ieu anjeunna diajar yén nalika kompor hurung anjeun henteu kedah nyabak éta.

Sabalikna, hukuman négatip ngaluarkeun rangsangan sangkan kabiasaan nu teu dihoyongkeun kurang kamungkinan kana diulang. Dina hal ieu, stimulus dihapus biasana pikaresepeun atawa hal anu jalma atawa sato dianggap berharga. Jadi négatif dina hukuman négatip nujul kana panyabutan atawa deprivation stimulus a.

Naha hukuman positip mujarab?

gadis ambek 2

Kakuatan penting pikeun hukuman positip janten cara anu épéktip pikeun ngahalangan paripolah anu teu pantes. Upami éta tiasa dianggo sacara teratur, hukuman positif mangrupakeun alat learning pohara efisien nu eureun teh kabiasaan nu teu dihoyongkeun. Sanajan kitu, masalahna nyaeta sagalana condong balik deui ka kaayaan saméméhna sakali hukuman eureun. Masalah sanésna nyaéta nalika éta ngeureunkeun kabiasaan anu teu dihoyongkeun, éta henteu ngajarkeun kabiasaan alternatif anu dipikahoyong.

Contona, anak suppresses pangjurung pikeun pencét barudak séjén lamun kolotna aya di sabudeureunKusabab anjeunna teu hoyong dihukum. Tapi lamun kolotna jauh, anak bisa jadi agrésif sabab teu nyaho kumaha carana ngadamel kaayaan teu satuju jeung batur. Kolotna henteu ngajarkeun anjeunna kabiasaan khusus anu tiasa ngabantosan dina kaayaan ieu.

Hukuman positip tiasa efektif nalika langsung nuturkeun kalakuan anu teu dipikahoyong. Gawéna pangalusna lamun dilarapkeun konsistén. Éta ogé éféktif ditéang jeung métode séjénna, kayaning reinforcement positif, ambéh anak diajar paripolah béda. 

hukuman positif dina parenting

anak kesel

Hukuman praktis sinonim jeung disiplin dina parenting. Sanajan kitu, yelling na spanking, jadi ilahar di jaman baheula, geus ditémbongkeun ngakibatkeun karuksakan jangka panjang kayaning masalah kaséhatan méntal di barudak. Kiwari, seueur kolot anu resep kana "waktos istirahat" atanapi "pojok pamikiran".

"Waktos kaluar" mangrupikeun strategi modifikasi paripolah anu ditalungtik anu disarankeun ku psikolog sareng pediatricians. Gagasanna nyaéta pikeun mindahkeun murangkalih tina lingkungan tulangan tinggi ka lingkungan tulangan rendah.. Éta mangrupikeun prosedur kapunahan operan anu tujuanana pikeun ngeureunkeun kabiasaan anu dikuatkeun sateuacana. Hanjakal, loba kolot teu nyaho kumaha carana nerapkeun téknik ieu ogé sarta ngagunakeun eta pikeun ngahukum.

Contona, nalika budak ambek sabab teu diwenangkeun dahar manisan saméméh tepung, manéhna bisa dikirim ka sudut minangka hukuman. Kolot mindeng marengan hukuman kalawan yelling, recrimination, atawa humiliation. Hasilna, waktos pareum ayeuna gaduh efek samping négatip sami sareng hukuman kasar anu sanés.

Hukuman positip umum séjén

  • Nyeuri. Ditegur atanapi diceramah mangrupikeun hal anu hoyong dihindari ku seueur barudak.
  • Neunggeul atawa nyekel leungeun. Ieu bisa lumangsung instinctively dina momen. Anjeun tiasa neunggeul leungeun anak anjeun samemeh nyabak panci anu panas, atawa narik buuk anak sejen.
  • Pikeun nyerat. Métode ieu sering dianggo di sakola. Budak kapaksa nulis kalimah anu sarua deui-deui, atawa nulis karangan ngeunaan kabiasaanana.
  • Péér. Loba kolot nambahkeun chores salaku wangun hukuman. Contona, meresihan barang nu geus kotor atawa ngalakonan pagawean rumah tangga lianna.
  • Aturan. Pikeun murangkalih anu sering salah kalakuan, tambahkeun aturan imah tambahan bisa jadi insentif pikeun ngarobah hiji kabiasaan.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   CLARITZA ACEVEDO cenahna

    WILUJENG SONTEN,
    PISAN PISAN WUJUD HUKUMAN POSITIF.
    Abdi teh indung kahiji sareng abdi resep diajar