Kaséhatan méntal indung nalika kakandungan

kakandungan kaséhatan méntal

Kakandungan digambar salaku waktos kabagjaan, tapi ogé kasieunan sareng kateupastian. Salami tahap ieu, kaprihatinan diarahkeun ka orok: yén sadayana saé lancar sareng anu kaluar séhat. Indung tetep di tukang, khususna kaséhatan méntal indung. Saolah-olah kaayaanna henteu tiasa nyandak nanaon tapi kabagjaan.

Numutkeun ka WHO (Organisasi Kaséhatan Dunya) 1 ti 6 awéwé nalika kakandungan atanapi postpartum tiasa ngalaman sababaraha gangguan psikologis. Kaayaan ieu kedah dibalikkeun supaya awéwé henteu ngaraos aneh-aneh atanapi resep henteu bogoh ka murangkalihna. Seueur anu sieun ditolak jempé sareng hirup panyawatna dina tiiseun.

Kakandungan nyandak seueur parobihan

Kuring henteu nyarios anu énggal upami kuring nyebatkeun yén kakandungan nyandak parobahan fisik anu teu kaitung, tapi ogé anu émosional. Éta tiasa dititénan dina ibu hamil kusabab parobahan hormonal: ayun-ayunan, bobo sareng tuang gangguan, ningkat tingkat kahariwang sareng tambah hariwang. Sadaya parobihan ieu henteu nganggap patologi naon waé, éta ngaréspon parobihan anu dumadakan pikeun awéwé nalika kakandungan.

nu kasieunan nyanghareupan tahap anyar ieu aranjeunna tiasa nyandak sareng aranjeunna iritasi, gugup, hariwang, malahan sedih sareng nolak kaayaan sareng orok. Éta tiasa dikaitkeun kana pamikiran négatip ngeunaan hamil, atanapi hariwang teuing ngeunaan nyandak orok ka dunya ieu.

Panolakan masarakat

Di masarakat dimana keibuan sareng sadayana anu aya hubunganana didesain saolah-olah sagalana rosy. Di masarakat dimana awéwé nyarios yén éta sanés anu diarepkeun sareng dibato ku masarakat… naon anu tiasa diarepkeun. Anjeun kedah nyarios jelas sareng nyaring: keibuan saé éndah, tapi henteu sadayana rosa.

Indung ogé gaduh lampu sareng bayanganana, sareng upami urang ngan ukur muji lampu, awéwé anu aya dina kalangkang bakal yakin yén aranjeunna ngagaduhan masalah, yén éta sanés ibu anu saé sareng aranjeunna bakal ngarasa nyalira sareng teu berdaya. Aranjeunna moal nyarios sieun ditilik sareng dihukum. Aranjeunna ngaraos kaliru kana hal anu, salian ti teu salah, langkung normal tibatan sigana.

kaséhatan méntal indung

Kumaha kakandungan mangaruhan kaséhatan méntal kuring?

Anjeun panginten parantos ngalaman panyakit méntal kapengker atanapi henteu kantos ngalaman masalah. Hanjakalna, kakandungan henteu ngajagaan anjeun tina ngagaduhan masalah kaséhatan méntal.

Déprési, kahariwang, sareng gangguan émosional anu masalah méntal anu langkung umum nalika kakandungan. Anu sahenteuna nyaéta gangguan bipolar, tuang atanapi postpartum psychosis. Déprési prenatal langkung ti 18,4% sareng déprési postpartum dina 19,2%. Éta henteu ngan ukur pikeun parobahan hormonal sareng fisik, tapi ogé pikeun parobihan anu aranjeunna hartosna pikeun kahirupan indung: Masalah hubungan, komplikasi postpartum, masalah kulawarga, gangguan ikatan indung-indung, atanapi masalah fisik sareng émosional anak.

Ningkatna kasadaran sosial kaséhatan méntal indung

Es perlu kanaékan kasadaran sosial, yén aspék mental awéwé sapertos anu penting salaku pamekaran fisikna sareng orok. Éta kedah dipertimbangkeun, dievaluasi sareng dirawat.

Anjeun kedah ngajantenkeun masalah anu katingali mangaruhan ampir 20% ibu hamil sareng saatos ngalahirkeun, anu pendeteksi mimiti ogé pangubaran na tiasa nyegah tina janten kronis. Éta bakal ningkatkeun pangalaman kakandungan sareng beungkeut indung-anak.

Pikeun ngahontal ieu, a langkung seueur palatihan dina bidang ieu boh pikeun tanaga kaséhatan patalina sareng mitoha (gynecologists, bidan, perawat, dokter kulawarga ...) sareng psikolog. Awéwé dina kaayaan sapertos kieu peryogi ahli kaséhatan anu ngadangukeun aranjeunna tanpa ditilik, sareng yén anjeunna paduli kasihatan émosional ogé fisikna.

Ngeureunkeun stigma sosial ngeunaan kaibuan sareng panyawat méntal. Éta awéwé tiasa nyarios sacara terbuka ngeunaan kumaha parasaan aranjeunna sanaos bertentangan sareng anu "diarepkeun".

Upami anjeun ngalangkungan kaayaan ieu nyerahkeun perasaan kasieun. Leupaskeun sieun na nyuhungkeun bantosan. Samalah upami anjeun ngagaduhan masalah fisik anjeun angkat ka dokter, upami anjeun henteu raoseun sacara émosional atanapi psikis ogé perlu indit ka ahli anu propésional. Sanaos anjeun teu tiasa nginum obat pikeun kakandungan, aya cara séjén pikeun méréskeun éta.

Naha émut ...Perawatan kaséhatan méntal penting teuing sapertos kaséhatan fisik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.