Minyak sawit, kumaha pangaruhna kana kaséhatan sareng lingkungan?

Minyak sawit aya dina biwir saréréa, duanana kusabab urang henteu lirén nyarioskeunana, sareng kusabab urang ngonsumsi éta dina sajumlah ageung "pangan" olahan. Di dieu urang carioskeun naon ieu alesan ngajaga anjeunna jauh ti kulawarga urang, tapi kaputusan anjeun.

Hayu urang jelas éta seueur minyak nabati sareng lemak dina dirina nyalira henteu ngabahayakeun kasihatan. Tapi konsumsi minyak sawit hususna aya hubunganana sareng paningkatan résiko sangsara tina sababaraha gangguan anu teu pikaresepeun, sapertos diabetes.

Dimana sareng kumaha mendakan minyak sawit

Minyak ieu Éta dihasilkeun tina buah palem Afrika, lontar perennial anu tiasa hirup langkung ti 100 taun dina kaayaan alamna, tapi dina panggunaan produktipna ampir henteu ngahontal 25 taun. Minyak sawit 85% asalna ti Indonesia sareng Malaysia. Nagara ékspor minyak sawit sanésna nyaéta Papua Nugini, Kolombia, Thailand, Kamboja, Brazil, Mexico, sareng Afrika Kulon.

Kusabab Désémber 2014 Uni Éropa ngabutuhkeun yén pikeun labél unggal tuangeun hindarkeun ungkapan "minyak nabati". Asal tina minyak sareng lemak ieu kedah dikhususkeun dina panyiri. Tapi tangtosna, saatos hukum, nyiptakeun jebakan, sareng anjeun tiasa mendakan ditulis sapertos kieu dina labél: minyak kernel palem, fraksi sareng frékuénsi gajih sayuran tina kernel palem, stearin korma, palmolein atanapi olein palem, butter butter atanapi nganggo élmuwan spésiés ngaran (Elaeis guineensis).

Minyak sawit aya dina seueur cookies, séréal, muih, pastry, margarin, sareng topping tuang tuang; kantong kentang sareng camilan ngeunah; tuang siap beku sareng tiis; coklat sareng permén karét. Sababaraha merek yén seuseueurna nganggo bahan ieu nyaéta Unilever, Nestlé, Kellogg's, Burger King, McDonalds, Starbucks atanapi Ferrero, sareng anu sanésna.

Salain tina panggunaan katuangan, turunan minyak sawit ogé dianggo dina kosmetik, pikeun produksi krim, pelembut rambut, odol atanapi sabun. Sareng dina produksi biodiesel.

Pangaruh kaséhatan

kaleuwihan beurat di barudak

Bahaya minyak sawit asalna tina kandungan gajih jenuh tinggi (50%), anu ningkatkeun résiko serangan jantung atanapi stroke, saluareun paningkatan beurat. Di sisi anu sanésna, masalah éta disayogikeun disempurnakeunana, sareng éta pikeun ngabolaykeun rasa sareng bau alami na, éta kedah ngalaman suhu di luhur 200 derajat, anu ngaleupaskeun sanyawa ngabalukarkeun kanker sareng anu ngarusak untaian DNA. Nanging, perusahaan-perusahaan anu masarkeunana parantos ngahasilkeun sababaraha laporan dimana aranjeunna nunjukkeun yén prosés industri anu aranjeunna anggo ngirangan penampilan polutan ieu.

Hiji hal anu positip nyaéta Pangkalan Data Ubar Alami Komprehensif AS diklasifikasikeun salaku "Kamungkinan épéktip pikeun nyegah kakurangan vitamin A" Kalayan ngalebetkeun minyak sawit dina diet ibu hamil sareng murangkalih di nagara berkembang, anjeun tiasa ngirangan résiko tina kakurangan vitamin A.

Ampir teu mungkin pikeun ngaleungitkeun tina diet urang, hiji-hijina hal anu urang tiasa laksanakeun nyaéta ngirangan konsumsi na ku ningali sareng ati-ati pisan kana panyiri naon anu urang mésér.

Minyak sawit sareng lingkungan

Produksi minyak sawit ogé ngagaduhan pangaruh utama négatip dina ékosistem, Kusabab éta ngabalukarkeun penting karugian biodiversitas. Monocultures ngagaduhan pangaruh anu kuat di daérah tropis sareng ngagentos seueur spésiés, pepelakan sareng sato anu khas di daérah éta. JEUNGÉta raket patalina sareng deforestasi. Perhatoskeun agrésipitas korma Afrika dina taneuh anu dipelak, ngantepkeun tanpa nutrisi dina sapuluh taun.

Saolah-olah éta henteu cekap, produksi minyak sawit ngahasilkeun émisi tina jumlahna ageung CO2 kana atmosfir, sahingga ningkatkeun pangaruh rumah kaca.

Minyak sawit sanés hiji-hijina bahaya dina pola dahar urang, ieu mangrupikeun a artikel tibatan kadaharan sampah anu sanés.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.