Kembar Univitelinos atanapi bivitelinos: Naon bédana na?

Kembar

Warta kakandungan kembar Éta tiasa ngahasilkeun sababaraha kejutan awal dituturkeun ku dua dosis kabagjaan sareng sababaraha émosi, tapi ogé biasana ngahasilkeun loba mamang. Hiji ultrasound bakal nangtukeun lamun aya hiji orok atawa sababaraha. Lamun datang ka dua orok, biasana aya kabingungan, sabab bisa jadi kembar idéntik atawa fraternal.

Beda antara duanana jenis kakandungan sababaraha perenahna di jumlah endog dibuahan atawa nalika zigot sarua nu kabentuk dina waktu kakandungan geus neruskeun ngabagi jadi dua embrio. Urang analisa naon jenis ieu kakandungan kembar téh kawas.

Kembar Univiteline

Dina kakandungan kembar univitelline, zigot ngabentuk saatos ngahiji tina hiji endog sareng spérma sareng ieu ngabagi saatos pembuahan nyiptakeun dua émbrion anu sami. kembar idéntik bagikeun makeup genetik na jadi fisikna ampir sarua. Ieu mangrupikeun kanyataan anu lumangsung dina sakedik kasus, antara 25%.

Aya sababaraha jinis kembar univiteline gumantung nalika zigot ngabagi:

  • Bichorial sareng diamniotic: lumangsung 3 poé sanggeus fértilisasi. Émbrio diasuh ku hiji plasénta sareng masing-masing gaduh kantong amniotik sorangan.
  • Monochorionic jeung monoamniotic: Ieu lumangsung antara poé katujuh jeung katilu belas jeung dimana embrio babagi plasénta sarua jeung sac amniotic sarua. Ieu lamun aya geus division sél persis sarua.

Univiteline atanapi biviteline kembar

Fakta metot ngeunaan kembar idéntik

Dina tipe ieu division, kasus "kembar ngaleungit" dimana salah sahiji embrio teu rengse ngembang na tungtungna diserep ku indung, ku kembar sorangan, atawa malah ku plasénta. Parantos diperhatoskeun yén dina trimester kadua dua fétus muncul sareng dina ultrasound anu salajengna salah sahijina parantos ngaleungit.

Kanyataan panasaran sejen tur langka pisan nu disebut "situs inversus" dimana orok dilahirkeun salaku kembar jeung organ geus kabentuk dina cara sabalikna. Aranjeunna malah tiasa ngalakukeun hal sabalikna dina kahirupan maranéhanana (psikologi sabalikna), bari hiji kénca-leungeun, hiji deui katuhu-leungeun, atawa maranéhna malah bisa bobo sabalikna.

Kembar Biviteline

Kakandungan biviteline lumangsung nalika dua ovul dibuahan ku dua spérma anu béda, ngabentuk dua zigot dina dua kantung anu béda. Biasana lumangsung dina 70% tina kakandungan kembar. Unggal endog implants dina rahim mandiri, di jero kantung kehamilan anjeun sareng kantung amniotik sareng plasénta anjeun nyalira. Jinis kembar ieu paling umum. Kembar biviteline biasa disebut Kembar.

Kasempetan kakandungan kembar ningkat nalika dua zigot ditanam dina rahim indung dina waktos anu sami. Aya kanyataan panasaran dina kembar fraternal, saprak aranjeunna tiasa tina kelamin béda. Tina unggal 100 kakandungan anu ngagaduhan ciri ieu, aranjeunna biasana jinis kelamin anu béda-béda atanapi tiasa kabeneran janten dua lalaki atanapi dua awéwé.

kasus kembar

Naha kembar biviteline sami atanapi bénten?

Si kembar gaduh inpormasi genetik anu béda ngarah teu idéntik fisik. Aranjeunna malah bisa jadi béda kelamin sakumaha geus kami reviewed. Kasaruaan fisikna tiasa dibandingkeun sareng dua duduluran biasa, sanaos aya kasus dimana aranjeunna ogé tiasa dilahirkeun sami, tapi aranjeunna moal janten kembar eunteung. Kembar ieu disebut oge kembar fraternal atawa dizigot.

Kumaha terang naha aranjeunna univitelinos atanapi bivitelinos kembar?

Kadang-kadang sesah ngabedakeun naha kembar bivitelline atanapi univitelline. Upami murangkalihna béda jinisna, éta kembar biviteline kumargi kembar univitelino aranjeunna salawasna tina kelamin sarua.

Upami orokna sami kelamin, éta bakal kembar univitelinos lamun aranjeunna bagikeun kantong luar atanapi duanana kantong. Data ieu tiasa diformalkeun ku ultrasound rutin sareng nganalisis sadaya data ieu.

Bisi ragu dokter ngalakukeun Tés getih pikeun meunangkeun grup getih. Upami kelompok getih benten aranjeunna bakal janten kembar. Upami hasil analisis henteu kasimpulan, pilihan terakhir nyaéta ngalaksanakeun a ujian tina DNA.

Bedana antara kembar idéntik jeung fraternal

Dina raraga nyadiakeun leuwih curiosities antara dua jenis kakandungan kembar ieu, urang bakal nyimpulkeun kalawan sababaraha béda jelas nu bakal leuwih signifikan jeung nu ngayakinkeun.

Jenis kelamin orok

Sateuacan ngalahirkeun, jinis orok anu teu lahir tiasa dideteksi. Upami jinisna béda-béda, teu aya ragu yén aranjeunna kembar. atawa kembar fraternal. Tapi lamun aranjeunna tina kelamin sarua bakal aya mamang naha maranéhna bisa jadi idéntik, sabab kembar ogé bisa jadi tina kelamin sarua. Urang kedah nganalisa ku ultrasound naha aranjeunna ngabagi kantong amniotik atanapi henteu.

Univiteline atanapi biviteline kembar

Kantung amniotik sareng plasénta

Dina kakandungan kembar, sabab unggal émbrio dijieun ku endog jeung spérma sorangan, aranjeunna logis bakal dipelak sacara mandiri dina rahim. Ku cara kieu, masing-masing bakal nyiptakeun kantong amniotik sareng plasénta sorangan.

Dina kasus kembar idéntik aya kasus anu tiasa pisan béda:

  • Ieu bisa lumangsung éta embryos aranjeunna biasana ngabagi kantong amniotik sareng plasénta anu sami, ieu biasana lumangsung antara poé 7 nepi ka 13 sanggeus fértilisasi. Tapi sanajan éta kajadian, mangsa nu bakal datang bisa boga repercussions on kalahiran maranéhanana, sabab meureun aya kasus kembar Siamese (lamun aranjeunna dilahirkeun fisik ngahiji ka silih) atawa sindrom transfusi-transfusi bisa lumangsung.
  • Dina waktos ngabagi zigot, émbrio kabentuk sareng masing-masing tiasa ngamekarkeun kantong amniotic sorangan jeung plasénta sorangan.
  • Antara poé kaopat atawa katujuh orok aranjeunna tiasa gaduh kantong amniotic sorangan, tapi aranjeunna babagi plasénta sarua. Ieu mangrupikeun kaayaan anu biasana lumangsung dina 90% kasus.

Data sanésna anu tiasa ngajantenkeun aranjeunna katingali nyaéta nalika dilahirkeun sareng penampilan fisikna digali. Mun aranjeunna jelas idéntik, éta nalika aranjeunna dilahirkeun ku makeup genetik sarua sarta ku kituna aranjeunna kembar idéntik. Di sisi anu sanés, aranjeunna tiasa kembar, tapi dina hal ieu aranjeunna ngabagi 50% tina DNA sareng jelas tiasa dibédakeun, sanaos aya kasus dimana aranjeunna tiasa katingali pisan. Éta ogé henteu ngabagi golongan getih anu sami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.