Kumaha ngubaran rumaja anu sensitip pisan

Jalma Sensitip Kacida (HSPs) dirancang pikeun sadar pisan kana lingkunganana. Sensitipitas ieu ngajantenkeun aranjeunna merhatikeun detil anu langkung saé, ngarasa jero, waspada kana akibatna, sareng janten empatik pisan kana émosi sareng kasangsaraan batur. Upami anjeun ngidentipikasi putra atanapi putri rumaja anjeun kalayan katerangan pondok ieu ngeunaan jalma anu sénsitip, maka anjeun tiasa resep kana tulisan ieu kusabab ngubaran rumaja kacida sénsitip tiasa nangtang.

Anu paling penting nyaéta ngartos émosi putra atanapi putri anjeun, ti dinya, jalanna bakal langkung gampang. Kusabab statusna salaku jalma anu sénsitip, aranjeunna bakal kakeunaan deui kasusah, sanés ngan ukur dina kulawarga tapi ogé sacara sosial. Sabab, Kadé, salaku kolotna, Anjeun ngabejaan diri, ngarojong aranjeunna sarta mantuan aranjeunna iraha wae diperlukeun.

Tanda yén anak anjeun boga sensitipitas tinggi

gadis diuk di lantai

Salaku kolot, Anjeun meureun geus noticed sababaraha tanda yén putra atawa putri anjeun a jalma sensitip pisan. Sababaraha tanda ieu Éta nyaéta kieu:

  • Identipikasi gancang rangsangan indrawi sapertos noise, sora, cahaya, bau, rasa atanapi tékstur anu béda. Rangsangan ieu tiasa ngaganggu pisan.
  • meunang overwhelmed gampang saméméh jalma kanyahoan jeung balaréa.
  • Sakur komentar dicandak sacara pribadi., jadi anjeun ngarasa gampang menyakiti ku perasaan judged, ditolak atawa dikritik.
  • Kamampuhan pikeun "maca" parasaan batur.
  • Ngarasakeun sareng nyimpen émosi anu sengit kayaning ambek, sedih atawa sieun. Aranjeunna repress émosi ieu ku ngasingkeun diri atawa ngaréaksikeun jeung paripolah pisan dramatis.
  • putera leuwih gampang kakurangan tina kahariwang jeung déprési.

Masalah naon anu tiasa disanghareupan ku rumaja anu sénsitip?

mesem rumaja

Cara anu khas pikeun ngaraosan dunya di sakurilingna kadang nyababkeun aranjeunna ngalaman kaayaan anu henteu pikaresepeun pikeun aranjeunna. Sabab, Anjeun kudu waspada ambéh maranéhanana teu bisa memicu masalah séjén pikeun kaséhatan méntal Anjeun. Hayu urang tingali sababaraha masalah ieu anu disanghareupan ku rumaja anu sénsitip pisan:

  • Sindrom "kaduruk" atanapi kaduruk kaluar. Budak sareng budak awéwé anu sénsitip langkung rentan ka setrés, sabab aranjeunna ngaraos émosi sareng jalma-jalma di sakurilingna pisan. Kalayan ekspektasi societal janten kuat komo agrésif, budak lalaki jeung katresna sénsitip nyanghareupan tantangan greatest maranéhna: behaving sabalikna mun diri sabenerna maranéhanana. Ieu bakal ngakibatkeun aranjeunna pikeun repress nu diri leres tur ngabalukarkeun aranjeunna rada anguish.
  • Bullying. Nalika murangkalih atanapi rumaja dianggap salaku "orok ceurik", atanapi ngan ukur béda, aranjeunna tiasa janten udagan pikeun budak lalaki atanapi awéwé sanés milarian korban pikeun dibully.
  • masalah harga diri. Dina rumaja, janten populer mangrupikeun hal anu penting pisan. Rumaja neangan ditampa ti sasama maranéhanana. Sanajan kitu, rumaja kacida sénsitip mindeng teu boga loba babaturan sabab condong ngasingkeun diri. Kaayaan ieu dina tahap kahirupan anu hipu ieu tiasa nyababkeun pikiran-pikiran anu ngabahayakeun, sapertos aranjeunna henteu resep saha waé atanapi aranjeunna moal pernah pas kana masarakat.
  • Masalah psikologis. Nalika rumaja anu sénsitip pisan kedah ngainternalisasi émosi anu parah, masalah psikologis sapertos kahariwang, déprési, masalah pangaturan émosi, amarah, atanapi paripolah anu ngancurkeun diri tiasa timbul anu nyababkeun aranjeunna nganyenyeri diri sorangan.

Strategi pikeun ngubaran rumaja anu sénsitip pisan

gadis jeung headphone

Éta dibuktikeun yén rumaja kacida sénsitip teu bisa diolah kawas sejen anu teu ngarasa emosi sakumaha intensely. Ku sabab kitu, urang bakal ningali sababaraha strategi anu bakal ngabantosan anjeun gaduh pamahaman sareng hubungan anu langkung saé sareng putra atanapi putri anu sénsitip pisan.

  • Pamahaman sareng katampi. Upami tinimbang ningali putra atanapi putri anjeun kalayan panon kritis anjeun nyobian terang sareng ngartos visi dunya, nyaéta, anjeun sadar kana sensitipitasna anu luhur, anjeun bakal mendakan yén anjeunna henteu lemah, hariwang atanapi histeris sapertos anjeun. panginten. Anjeun bakal ningali kaéndahan anu aya di jero, kahadean hébat, empati, kajujuran, kréativitas sareng respon émosional. Kanyaah sareng dukungan tanpa syarat bakal masihan putra atanapi putri anjeun kapercayaan anu diperyogikeun pikeun nyanghareupan kaayaan anu susah. Salaku kolot, Terserah anjeun ngartos sareng nampi anak anjeun tibatan nyobian ngabentuk anjeunna supados anjeunna henteu peka. Ngajarkeun anjeunna bangun saatos kagagalan, ngajagaan dirina tina bullies, ningkatkeun harga diri atanapi diajar ngatur setrés, bakal ngabantosan putra anjeun pikeun ngalih dina masarakat tanpa ngahalangan sensitipitasna anu luhur.
  • Ngajarkeun strategi coping positif. Kaahlian manajemén setrés positip anu biasa tiasa ngembangkeun hobi, jurnal, jalan-jalan di alam, Lear, ceurik, ngadengekeun musik, ngobrol jeung babaturan, ngalakukeun yoga, semedi atawa ngalakukeun puzzles atanapi crosswords. Sagala kagiatan anu anjeun mendakan santai kedah didorong supados anjeun tiasa dianggo pikeun ngatur setrés.
  • Perda émosional. Ieu nujul kana kamampuhan pikeun ngatur parasaan kuat sarta meta appropriately kana situasi. Mindfulness sareng latihan engapan gaduh pangaruh anu saé pikeun ngirangan setrés, kamekaran pribadi, sareng nampi diri. Jenis kagiatan ieu bakal ngabantosan rumaja pikeun nampi dirina. Ku cara kieu, kolotna sorangan ogé dibantuan pikeun henteu mungkir, ngahinakeun atanapi ngajar budakna kumaha perasaan.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)