Kumaha jalan haté urang? Dijelaskeun pikeun murangkalih.

 

Haté

Jantung mangrupikeun organ anu paling penting Naon anu urang gaduh dina jero awak urang. Tempatna dina jero dada urang anu toraks na éta ayana di antara dua bayah. Ukuranana sakinten sapertos tinju urang sareng biasana beuratna sakitar 300 gram, anu déwasa tiasa dugi ka 450 g.

Jantung ngagaduhan fungsi anu penting pisan sareng terus-terusan ngompa getih ka sadaya pelosok awak urang sareng pikeun ngalakukeunana urang kedah ngabayangkeun yén éta ngagaduhan résistansi sareng daya tahan hébat. Kusabab kitu urang kedah jaga pisan kaayaan anjeun, kalayan latihan sedeng sareng diet anu saé.

latihan pikeun kaséhatan jantung

Naon haté?

Mangrupikeun organ kerung sagedé tinju sareng bentukna sapertos pir Tempatna di antara dua bayah, di jero kandang iga. Posisi na rada Dengdekkeun ka kénca sareng bagian runcing ka handap.

Fungsi utama jantung nyaéta terus ngompa getih ka unggal juru awak urang. Dina ngirim getih ieu bakal dilakukeun ngaliwatan gerakan kontraksi sareng éta bakal dieusian ku oksigén bersih katampi tina bayah. Getih ieu bakal ngalir ngaliwatan tabung anu disebut arteri sareng Éta bakal nyebarkeun oksigén ieu ka sadaya sél, jaringan, sareng organ.

Kumaha getih béakna oksigén kudu balik deui kana bayah pikeun ditagih ku oksigén. Éta bakal ngahontal paru-paru sareng éta bakal diberesihan heula, kusabab éta dieusian ku runtah, sareng éta bakal ngeusian deui oksigén pikeun nembus jantung deui sareng ngamimitian siklusna deui.

Salaku entri anjeun kudu terang yén haté kontrak antara lima puluh sareng saratus kali per menit nalika urang istirahat, tanpa olahraga. Éta dugi ka ampir saratus rébu kali sapoé. Y Éta tiasa ngompa sakitar 10.000 liter getih per dinten ka saluruh awak. Kami ngagaduhan sakitar 5 liter getih dina awak sareng aranjeunna bakal janten jalma anu teras-terasan medar tina manah kana awak urang. Aya sababaraha kali yén getih bakal medar ngalangkungan jantung urang anu 5 liter ditarjamahkeun kana 10.000 liter per dinten.

Fungsina langkung rinci

fungsi jantung

Kalayan gambar ieu anu kami nunjukkeun, anjeun bakal langkung gampang terang kumaha haté urang tiasa ngaléngkah.

  1. Bagean warna beureum nyaéta getih anu bakal dieusian ku oksigén. Ku alatan éta, getih asalna tina bayah ku oksigénna asupkeun kana ati ngalangkungan urat paru-paru katuhu sareng kénca.
  2.  Aranjeunna bakal lebet atrium kénca sareng angkat ka ventrikel kéncaTi dinya éta bakal didorong ngalangkungan aorta sahingga getih disebarkeun ka sadaya juru awak.
  3. Getih dina balikna bakal balik tanpa oksigén ngalangkungan vena cava anu unggul sareng vena cava inferior ngaliwat atrium katuhu, ngalir ka arah ventrikel katuhu sareng kénca disebarkeun ku arteri pulmonal kénca sareng arteri pulmonal katuhu.
  4. Getih ieu balik ka paru-paru pikeun dieusi oksigén sareng mimitian siklus anu sami deui.

Panasaran haté

Haté

  • Haté nyieun sora nalika ngéléhkeun, sapertos "ducta-duc".
  • Sakumaha urang parantos nyarios haté tiasa ngéléhkeun antara 50 sareng 100 ketukan per menit sareng dina tiap ketukan éta nyorong 80 mililiter getih. Nalika urang laksana, jantung janten gancang pisan sareng getih ngalir langkung gancang ka saluruh awak.
  • Jantung ratug dina skala hébat dugi 30 juta kali dina sataun.
  • Cangkok jantung anu munggaran nyaéta tanggal 3 Désémber 1967 ku Ahli bedah Afrika Kidul Christian Barnard.
  • Haté anu paling lami disimpen nyaéta 22 taun, 10 bulan sareng 24 dinten.
  • Bayah kénca jauh langkung alit tibatan katuhu. Ieu kusabab éta nyéépkeun rohangan pikeun haté.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.