Kumaha Ngobrol sareng Barudak Anjeun Ngeunaan Langkung Sclerosis

Langkung sclerosis

Multiple Sclerosis nyaéta a kasakit kronis sareng degenerative mangaruhan sistim saraf pusat. Éta mangrupikeun salah sahiji panyakit neurologis anu paling umum sareng biasana nyerang jalma umur 20 sareng 40 taun. Éta langkung umum di awéwé tibatan lalaki. Éta tiasa ngahasilkeun gejala sapertos kacapean, kurang kasaimbangan, nyeri, gangguan visual sareng kognitif, kasusah pidato, tremor, jst.

Upami jalma anu caket anjeun menderita panyakit, anjeun panginten resep terang kumaha ngobrol sareng murangkalih ngeunaan hal éta kalayan jelas sareng saderhana. Barudak pisan niténan sareng sadar nalika aya pangaruh kana anggota kulawarga, janten aranjeunna tiasa hariwang upami teu aya anu ngajelaskeun naon anu kajantenan. Kusabab kitu, penting pikeun anjeun siap ngobrol sareng murangkalih ngeunaan panyakit sareng tiasa ngajawab patarosan anu aranjeunna tanyakeun.

Ngajelaskeun Multiple Sclerosis ka Barudak

Langkung sclerosis

Gambar ngalangkungan Féderasi Spanyol pikeun merangan Multiple Sclerosis

Sakabéh awak urang disambungkeun ku jinis "kawat" anu ngirim pesen. "Kabel" ieu mangrupikeun saraf sareng ngahubungkeun uteuk kana sésa awak. Kucara kieu, uteuk tiasa mesen masing-masing bagian naon anu kedah dilakukeun sawaktos-waktos anu ditangtoskeun. Salaku conto, upami uteuk anjeun hoyong anjeun mindahkeun hiji suku, éta ngirim paréntah ngalangkungan saraf kana suku teras suku na gerak.

Nalika batur ngagaduhan Multiple Sclerosis, saraf janten kahalangan atanapi diblokir sareng komunikasi antara uteuk sareng bagéan awak anu béda mimiti gagal. Ieu kajantenan kusabab lapisan anu nutupan sareng ngajagi saraf (myelin) janten buruk kusabab alesan anu henteu acan dipikaharti sapinuhna. Pakéan myelin ieu nyayogikeun semacam tapak tatu anu bertindak salaku nabrak anu nyegah sinyal ti pangiriman anu leres.

Gejala naon anu ngagaduhan jalma ku Multiple Sclerosis?

Indung anu gaduh seueur sclerosis ngaraos capé sareng ngagolér dina ranjang.

  • Nalika batur ngagaduhan Multiple Sclerosis aya dinten anu saé sareng dinten anu goréng. Bakal aya waktos nalika jalma éta ngaraos siga henteu ngagaduhan panyakit sareng anu sanés nalika gejalana langkung katénjo.
  • Jalma anu gaduh langkung seueur Sclerosis panginten langkung capé tibatan jalma sanés anu parantos ngalaksanakeun kagiatan anu sami atanapi bahkan tanpa ngalakukeun nanaon. Panangan sareng suku aranjeunna sering beurat pisan sareng aranjeunna teras-terasan resep nyandak ransel anu beurat.
  • Kadang-kadang aranjeunna dibutuhkeun deui padamelan pikeun ngalakukeun sababaraha hal kawas leumpang, nyarios, atanapi nyaimbangkeun.
  • Éta panginten aya waktos nalika paningali aranjeunna gagal aranjeunna sareng ningali kabur. Éta ogé tiasa ngalaman kabocoran mémori.
  • Aranjeunna tiasa ngaraos éta hiji panangan atanapi suku murag saré sababaraha jam.

Saran pikeun nyarios ngeunaan Multiple Sclerosis sareng murangkalih anjeun

Ngobrol ngeunaan sababaraha sklerosis sareng murangkalih anjeun

  • Anu paling penting nyaéta nyarios jujur ​​sareng percaya diri ka murangkalih anjeun. Ngobrol aranjeunna ngeunaan panyakit dina cara anu jelas, positip sareng pantes umur.
  • Sok cicing kabuka pikeun komunikasi sareng patukeuran inpormasi atanapi perasaan. Perlu murangkalih anjeun ngagaduhan jaminan yén aranjeunna ngagaduhan kabébasan pikeun nyarios iraha waé ngeunaan éta hal.
  • Entong maksakeun murangkalih anjeun nyarios lamun anjeun teu resep.
  • Bantosan aranjeunna ngatur émosina. Kadang-kadang aranjeunna bakal ngaraos sieun atanapi sedih dina kateupastian. Éta sababna penting pikeun anjeun ngadorong anjeunna pikeun nyebatkeun parasaan anjeunna sareng anjeun teras-terasan kabuka nyarios sareng ngupingkeun.
  • Wartosan ka murangkalih anjeun ngeunaan kaputusan kulawarga anu aya hubunganana sareng panyakit. Ku cara kieu, aranjeunna bakal ngaraos yén, sanaos jalma anu kapangaruhan mangrupikeun anu nyandak kaputusan terakhir, aranjeunna diitung dina momen anu penting. Salaku tambahan, dibéjaan ngeunaan pangobatan sareng léngkah pikeun nuturkeun bakal ngabantosan aranjeunna langkung tenang.
  • Jelaskeun ka aranjeunna henteu aya sabab éta panyakit tepa. Kituna aranjeunna tiasa neraskeun nyium sareng rangkulan jalma anu kapangaruhan.
  • Tekenan éta Multiple Sclerosis henteu diwariskeun. Sanaos meureun aya kacenderungan genetik anu tangtu, kamungkinan budakna henteu sangsara.
  • Jelaskeun yén Multiple Sclerosis mangrupikeun panyakit anu ngarobah sareng éta naha anjeun kedah fleksibel. Bakal aya dinten nalika jalma éta saé pisan sareng anu sanés nalika anjeunna langkung parah. Janten panginten kedah adaptasi atanapi ngarobih rencana dina waktos éta.
  • Ngobrol sareng murangkalih anjeun ngeunaan pangobatan anu aya sareng kamajuan. Jelaskeun kumaha aranjeunna ngabantosan ningkatkeun kualitas kahirupan jalma anu ngagaduhan Multiple Sclerosis.
  • Penting pisan yén barudak terang éta jalma anu kapangaruhan moal maot tina gaduh Multiple Sclerosis. Anjeun bakal kedah nyobian sakedik langkung keras pikeun ngalakukeun hal-hal anu gampang dilakukeun ku batur.

Sababaraha sumber anu narik ati

La Féderasi Spanyol pikeun Ngalawan ngalawan Multipler Sclerosis parantos ngédit pitunjuk Caritakeun perkawis MS. Sumber anu pikaresepeun pisan pikeun kolot anu ngagaduhan panyakit ngobrol sareng murangkalihna.

Pikeun bagian anak, Nasional Multiple Sclerosis Society sareng Multiple Sclerosis Society di Kanada, parantos diédit a buku kagiatan dina pdf, pikeun ngabantosan murangkalih saderek kalayan MS terang sareng ngartos panyakitna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.