Maca digital atanapi maca kertas ... aya béntenna?

Kabiasaan maca dina budak leutik sareng kahirupan déwasa pinuh ku manpaat anu ngamungkinkeun ngembangkeun aspek kognitif sareng aféktif. Téknologi anyar parantos ngarobih dunya urang dina sababaraha taun terakhir sareng ogé cara urang kaayaan kaayaan sapopoe. Maca halaman halaman parantos mimiti diganti ku maca layar.

nu studi neurosains aranjeunna nunjukkeun ka urang kumaha uteuk henteu dirancang pikeun maca nalika dilahirkeun. Nalika barudak kéngingkeun diajar maca, urang ningali kumaha daérah uteuk sanés anu ditakdirkeun pikeun fungsi anu béda (pangakuan jalma sareng hal, sareng sajabana) adaptasi pikeun nganggap fungsi maca. Ieu hartosna éta otak urang fleksibel sareng plastik, sareng gaduh kapasitas anu luhur pikeun adaptasi. Kapasitas adaptasi ieu ngamungkinkeun urang angkat tina kertas kana format digital tanpa kasusah anu hébat, khususna pikeun barudak "jaman téknologi".

Sigana éta bédana nyaéta dina format anu aranjeunna diajar maca. Janten, urang anu diajar maca ngalangkungan nyerat dina lambaran ngagaduhan kasusah anu langkung ageung dina ngatur maca ngalangkungan layar. Upami anjeun henteu terang sabaraha lami kanggo maca halaman, urang tiasa ngadamel sakitar perkiraan, tapi henteu sami kanggo maca éta dina format fisik tibatan anu digital. Bahkan aya aplikasi anu nginpokeun ka kami sabaraha lami pikeun maca buku sareng anu tiasa dijantenkeun rujukan pikeun murangkalih

Kurangna rujukan mangrupikeun salah sahiji karugian anu hébat dina maca digital. Nyaho jumlah daun ngalangkungan paningal, gambar bahkan sentuhan buku, bantosan ka kami anu parantos diajar maca sareng diajar ngalangkungan buku. Panilitian sareng ngapalkeun dihambat ku layar, sabab kabiasaan damel dina téks ku cara nyatet dina margina, ngagaris garis, jst. aranjeunna dilakukeun teu mungkin ngalangkungan format anyar ieu. Nalika nyerat ngeunaan téks, urang ngatur deui inpormasi ku cara anu langkung saderhana, ti saprak mimiti diajar urang biasa, sareng kitu ogé otak, anu peryogi usaha kirang (pikeun mikir janten palastik sareng fleksibel anu ngamungkinkeun urang pikeun ngalakukeunana ogé ngaliwatan format digital).

Najan kitu, éta "pribumi digital" sigana henteu mendakan kasusah ieu ngeunaan rujukan, Kusabab aranjeunna biasa teu gaduh aranjeunna ti mimiti. Hyperlinks sareng rujukan ngamungkinkeun anjeun pikeun ngalegaan inpormasi dina téks langsung. Konsultasi kamus sareng énsiklopédi henteu diperyogikeun ngalangkungan maca digital, sareng ieu panginten kaunggulan anu hadé dina tingkat waktos pikeun anu maca.

Urang moal tiasa hilap deui maca digital nyayogikeun manpaat pikeun jalma anu gaduh kasulitan visual, ngamungkinkeun anjeun ningkatkeun ukuran font atanapi ngalebetkeun sora. Nya kitu, jalma anu sangsara disleksia aranjeunna kauntungan tina maca digital. Ningkatkeun jarak antara hurup resep kana pamutahiran prosés maca barudak kalayan kasusah maca.

Maca digital nyayogikeun kauntungan anu hébat pikeun anu leutik, tapi urang moal tiasa mopohokeun éta maca carita kertas dina waktu sare antara kolot sareng budak nyiptakeun beungkeut anu khusus sareng ngamajukeun sare. Pangaruh anu positip pisan ieu sakedik dikirangan layar, kumargi kaleuleuwihan cahaya anu sapertos ieu pikeun otak urang dina sababaraha jam nalika peryogi gelap ngartos transisi tina gugah kana bobo, kapangaruhan. Sateuacan bobo, bacaan anu paling disarankeun nyaéta bacaan tradisional, ngalangkungan buku kertas.

Kami nyanghareupan otak anu sanggup adaptasi kana kamajuan téknologi anu gancang. Nanging, prosés maca digital diuntungkeun pikeun anu dilahirkeun nganggo tablet, sareng sakedik langkung dirugikeun pikeun anu lahir ngalangkungan buku téks. Duanana padika dieuyeuban ku manpaat maca: kamekaran implengan sareng kréativitas, mekarna kosa kecap pikeun digunakeun, ningkatna pamahaman émosional sareng empati, jst. Kituna, urang nganggo hiji cara atanapi anu sanés, urang bakal ngeusian otak urang ku pangalaman positip anu ngamungkinkeun ngembangkeun langkung optimal.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.