Mitos ngeunaan autisme anjeun kedah terang

Diagnosis Autisme Budak Leutik

El karusuhan spéktrum autisme (ASD) mangrupikeun cacat pamekaran anu mangaruhan interaksi sosial, komunikasi, minat sareng tingkah laku jalma anu kaserang. Gejala ASD biasana aya sareng dipendakan di murangkalih antara umur hiji sareng tilu, kalayan proporsi langkung luhur budak anu didiagnosis tibatan budak awéwé. Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun perkawis mitos ngeunaan gangguan autis khusus (tapi kedah dicatet yén dina ASD urang tiasa mendakan Asperger's Syndrome sareng PDD atanapi Generalized Developmental Disorder, salian ti Autistic Disorder).

Sanaos henteu aya 'pangubaran' kusabab éta sanés panyakit, aya terapi biantara sareng basa, terapi kerja, dukungan pendidikan sareng intervensi sareng sepuh, anu bakal ngabantosan budak anu ngagaduhan ASD pikeun ngembangkeun poténsial lengkepna. Ayeuna masih aya sababaraha mitos anu matak debunking sahingga masarakat mimiti ngartos sakedik langkung saé naon gangguan autis.

Autisme ngan ukur mangaruhan biantara tapi henteu kamampuan sosial

Kaseueuran masalah anu dipikagaduh kolot ngeunaan budakna anu gaduh autisme nyaéta yén éta tiasa mangaruhan langkung seueur daérah tibatan pidato, sareng éta pasti mangaruhan. Autisme mangaruhan basa, komunikasi, sareng katerampilan sosial:

  • Reureuh dina ngembangkeun pidato
  • Kontak panon anu goréng sareng jalma sanés
  • Saeutik atanapi henteu aya réspon kana interaksi batur
  • Pola paripolah anu henteu biasa sapertos patuh anu kuat kana rutinitas, tahan kana parobihan, gerakan repetitif, obsesi, jst.
  • Minat obyék kalayan tékstur anu tangtu, nempatkeun objék ngan ukur pikeun ningali éta, jsb.

Tapi dina barudak anu langkung sepuh sareng umur sakola, aya ogé gejala anu matak pikahariwangeun kolotna anu jauh ngalangkungan kamampuan sosial:

  • Hésé nyieun babaturan
  • Goréng rasa sosial
  • Némbong kasar atanapi teu peka ka batur, kurang empati
  • Éta sigana henteu patuh kusabab henteu ngartos norma sosial
  • Saeutik minat pikeun ngobrol sareng jalma sanés
  • Kabiasaan anu kaku sareng tahan ka robih

Diagnosis Autisme Budak Leutik

Butuh taun pikeun mastikeun diagnosis autisme

Barudak sareng kulawarga anu tiasa ngakses diagnosis autisme di Layanan Kaséhatan Méntal Barudak bakal tiasa mendakan naha anakna ngagaduhan autisme atanapi henteu. Rujukan tiasa dilakukeun ku dokter atanapi pediatrik, sareng bahkan ku therapists. Upami sepuhna panginten aya pamekaran anu henteu normal atanapi curiga yén aya kamungkinan kuat pikeun autisme, sarengMaka bakal perlu indit ka dokter anak pikeun meunteun rujukan pikeun meunteun budak.

Rujukan ieu tiasa ngantosan mangpulan-bulan dugi ka anak didiagnosa, tapi upami sepuhna hoyong diagnosis awal, maka aranjeunna kedah angkat ka swasta. Dina hal ieu, tés diagnostik sareng laporan kedah dibayar salian ti évaluasi awal atanapi wawancara sareng biasana mahal. Pikeun sadaya ieu, penting pikeun kolot pikeun menilai naha aranjeunna langkung resep dijaga ku sektor publik (kalayan ngantosan tapi tanpa biaya kauangan) atanapi ku sektor publik (tanpa ngantosan tapi biaya ékonomi tinggi).

Autisme ngan ukur mangaruhan barudak

Aya jalma anu nyangka yén autisme ngan ukur mangaruhan barudak ngora, Tapi kanyataanna nyaéta autisme mangrupikeun kalainan pangwangunan saumur hirup. Barudak sareng nonoman anu ngagaduhan kaayaan sapertos kieu bakal teras ngalaman sababaraha kasusah sareng kamampuan sosial sareng komunikasi dibandingkeun sareng jalma anu saumurna.

Mangrupikeun karusuhan pamekaran anu kauninga nalika budak tapi tetep saumur hirup. Teu aya 'pangubaran', teu aya perlakuan mujizat ... Kantun dianggo tina deteksi pikeun ningkatkeun kualitas kahirupan jalma anu autisme di dunya tempat urang hirup.

autis

Teu aya anu tiasa dilakukeun pikeun jalma anu gaduh autisme

Sanaos teu aya 'ubar' pikeun autisme, aya seueur anu tiasa dilakukeun pikeun aranjeunna, pikeun ngabantosan aranjeunna sareng ngagampangkeun kamajuan sareng diajar na. Henteu ngan ukur ubar anu cocog pikeun pengobatan autisme. Éta ogé peryogi terapi pidato sareng bahasa, terapi kerja, psikologi klinis, psikoterapi, sareng ningkatkeun kamampuan sosialna ngalangkungan pendidikan ulang. Sadaya ieu tiasa nyababkeun paningkatan anu hadé pikeun barudak anu ngagaduhan ASD. Perlakuan ieu, upami aranjeunna ditangguhkeun kana waktosna, bakal ngahasilkeun hasil anu saé.

Pas diagnosis autis budak parantos dipikaterang, penting pisan pikeun tiasa nanem modal cekap waktos dina stimulasi na pikeun mastikeun pamutahiran anu bakal katingali ku padamelan anu lumayan ti jaman ka jaman, boh ku para profesional ogé ku kulawarga. Kulawarga.

Anjeun teu tiasa terang naha jalma ngagaduhan autisme

Nalika aya kamungkinan yén budak tiasa gaduh ASD kusabab tanda-tandana nunjukkeun tingkah lakuna, evaluasi umum pikeun pamekaran bakal diperyogikeun. Aya sababaraha kaayaan anu tiasa némbongan yén budak ngagaduhan autisme, tapi perlu dilakukeun évaluasi umum, komprehensif sareng di luhur sadayana pikeun nyingkirkeun panyabab anu mungkin tina tingkah paripolahna. Naon waé evaluasi perlu.

Sababaraha ciri anu kedah diperhatoskeun salian ti kamampuan sosial nyaéta:

  • Kasulitan diajar sacara umum atanapi tunda kamajuan, nyababkeun murangkalih ngagaduhan ucapan reureuh kirang ngartos interaksi sosial
  • Gangguan pidato sareng bahasa khusus, sahingga hésé pikeun budak komunikasi sareng interaksi sosial sareng jalma sanés
  • Kasusah émosional, sapertos kahariwang, kantétan teu aman, kurang percaya diri, jst. Sadaya ieu nyababkeun murangkalih paripolah dina cara anu teu kedah dianggo

Diagnosis Autisme Budak Leutik

Sakali penilaian pamekaran umum parantos dilakukeun sareng hasilna nunjukkeun autisme, maka diagnosis anu langkung spésifik kedah dilakukeun.. Tés niténan khusus budak kedah dilaksanakeun pikeun kéngingkeun sajumlah ciri anu hadé sareng tiasa ngajieunana. Upami murangkalih sakola di TK atanapi sakola, inpormasi anu tiasa disayogikeun ku para profesional pendidikan ngeunaan kumaha kalakuanana sareng fungsi anu dilakukeun di sakola ogé penting pisan. Diagnosa dumasarkeun kana inpormasi anu dikumpulkeun tina sadaya hal di luhur sareng ngabandingkeun sareng kriteria diagnostik anu disatujuan sacara internasional.

Barudak anu ngagaduhan ASD kalayan intervensi dini anu saé sareng salami kahirupan tiasa ngagaduhan kualitas kahirupan anu saé, sareng sanaos bénten sareng sasamana, aranjeunna ogé tiasa bagja pisan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.