Naha kantétan anu aman penting pisan dina budak

kantétan aman sareng dada

Urang sadayana terang pentingna ngahijikeun jalma pikeun ngawangun hubungan anu kuat. Kantétan tiasa dihartoskeun salaku beungkeut aféktif anu janten jalmi atanapi sato antara dirina sareng anu sanés, beungkeut anu ngahijikeun aranjeunna dina rohangan sareng awét dina waktosna.

Kantétan sanés ngan saukur hubungan antara dua jalma; éta mangrupakeun beungkeutan anu ngalibatkeun kahoyong kontak rutin sareng pangalaman marabahaya nalika pisah sareng jalmi éta. Ieu maénkeun peran anu penting pisan nalika nuju murangkalih, sabab éta nyababkeun murangkalih sareng pangasuhna milari caketna. Ku tetep deukeut ka anu ngurus, barudak tiasa mastikeun yén aranjeunna dirawat sareng aman ... sareng raos raos. Aranjeunna tumuh emosi kuat. Tapi naha kantétan penting pisan di jaman budak?

Ikatan émosional antara kolot sareng murangkalih

John Bowlby mangrupikeun bapak tiori kantétan sareng numutkeun anjeunna, kantétan sapertos hubungan psikologis anu langgeng antara manusa. Anjeunna mairan yén budak leutik maénkeun peran kritis dina beungkeutan, sareng pangalaman awal tiasa mangaruhan kana hubungan anu dibentuk ku jalma-jalma dina kahirupan. Kantétan tiasa dugi saumur hirup.

kantétan aman ka bapak

Kantétan munggaran anu dibentukna nyaéta kolot atanapi pangasuh anu sanés, sababna Bowlby panginten yén kantétan ngagaduhan komponén épolusi anu kuat. Tautan anu munggaran ieu sareng pangasuh tiasa ngajaga orok aman sareng aman, sahingga mastikeun kasalametan budak. Kantétan ngamotivasi barudak supados tetep caket ka sepuhna, ngamungkinkeun aranjeunna masihan perlindungan, kaamanan, sareng perawatan. Ieu ngabantosan pikeun mastikeun yén budak ngagaduhan sagala hal anu diperyogikeun pikeun salamet sareng kolotna bakal caket ka turunanana pikeun mastikeun yén aranjeunna bakal tetep salami sadaya waktos. Ngagantelkeun diperyogikeun supados spésiés manusa henteu punah.

Opat ciri kantétan

John Bowlby nyarankeun yén aya opat ciri penting tina kantétan:

  1. Pangropéa jarak. Éta kahoyong janten caket sareng jalma anu urang bagikeun kantétan. Kami resep sareng perusahaan anu kami pasihkeun, janten kami narékahan janten caket sareng aranjeunna nalika tiasa.
  2. Surga aman. Mangrupikeun kabutuhan pikeun sacara fisik balik ka jalma-jalma anu katalian supaya aranjeunna jaga urang sareng ngaraos aman. Dina waktos marabahaya, sieun, atanapi henteu pasti, urang tiasa ngahontal jalma anu urang padamelan pikeun perawatan sareng kanyamanan. Éta ibarat panyumputan émosional pikeun salamet.
  3. Dasar anu aman pikeun dijelajah. Kantétan ogé ngamungkinkeun pikeun éksplorasi anu aman, hal anu penting pisan nalika budak. Yayasan anu aman ieu ngamungkinkeun barudak ngajajah dunya terang yén aranjeunna masih tiasa uih deui ka kaamanan inohong kantétan.
  4. tungtungna, Barudak ngalaman kasusah pipisahan nalika dipisahkeun tina inohong kantétan. Salaku conto, barudak condong ambek sareng ceurik nalika kolot kedah ngantepkeun aranjeunna dina asuhan batur.

kantétan aman dina bayi énggal

Naha kantétan penting?

Kantétan ngalaksanakeun sajumlah tujuan penting. Mimiti, éta ngabantosan murangkalih murangkalih sareng murangkalih caket pangasuhna supados tiasa dijaga, anu dina gilirannana ngabantosan nambihan kasempetan salamet. Ikatan émosional penting ieu ogé nyayogikeun murangkalih dasar anu aman pikeun ngajajah lingkunganana kalayan aman.

Salajengna, cara budak dikaitkeun sareng pangasuhna tiasa gaduh pangaruh anu hébat boh nalika budak sareng pikahareupeun. Aya gaya lampiran anu béda pikeun ngajelaskeun ikatan afektif anu dipiboga ku barudak ku kolotna atanapi pangasuhna.

Henteu mampuh ngawangun beungkeut anu aman sareng pangasuh parantos dikaitkeun kana sababaraha masalah kalebet karusuhan kalakuan sareng karusuhan nentang oposisi. Jenis beungkeutan anu muncul dina kahirupan mimiti tiasa mangaruhan pangaruh dina hubungan engké sareng jalma dewasa.

Ékspérimén kontroversial

Psikolog Harry Harlow ngalaksanakeun séri percobaan kontroversial ngeunaan isolasi sosial monyét anu nunjukkeun épék dahsyat tina ngaganggu kantétan awal. Dina varian ékspérimén, monyét orok dipisahkeun sareng indungna sareng disimpen sareng ibu-ibu panganteur. Hiji indung ngan saukur waja anu nyekel botol, sedengkeun indung anu sanésna ditutupan ku bahan plush anu lemes. Harlow mendakan yén monyét orok bakal nampi tuangeun ti indung kawat, tapi aranjeunna langkung resep nyéépkeun waktos kaseueuran sareng indung licik.

Dibandingkeun sareng monyét anu parantos diasuh ku indung kandungna, monyét anu diasuh ku ibu-ibu ibu langkung cerdas tapi ngalaman masalah sosial sareng émosional. Harlow ogé mendakan yén aya jaman kritis nalika union normal tiasa kabentuk. Upami monyét henteu kéngingkeun kantétan dina waktos éta, karuksakan émosional anu dialaman moal tiasa dibalikkeun.

kantétan aman dina orok

Sanaos kontroversial sareng kejem, panilitian Harlow ngabantosan nunjukkeun pentingna pentingna ngembangkeun kantétan anu aman sareng séhat di awal kahirupan. Kantétan sapertos kitu ngagaduhan peran penting dina pamekaran ka hareup. Kolot kedah tetep émut ieu nalika aranjeunna sepuh.

Kantétan aman

Salaku kolot, penting pikeun ngerjakeun kantétan anu aman. Ngan ku cara kieu barudak tiasa ageung ku cara anu séhat, terang yén anu ngurusna bakal aya di sisi aranjeunna sareng bakal ngurus sareng ngajagaan aranjeunna.

Barudak anu tumuh ngawangun hubungan anu aman ka pangasuhna bakal tumuh langkung bahagia sareng langkung suksés dina kahirupan. Kolot henteu ngan ukur kedah aya pikeun ngurus kabutuhan dasar sareng fisik orok, tapi aranjeunna ogé kedah aya di sisi aranjeunna dina tingkat émosional. Jaga orok nalika anjeunna nangis sareng masihan anjeunna kanyamanan émosional, tahan anjeunna dina pananganna iraha anjeunna meryogikeunana, nyéépkeun waktos anu maksimal sareng anu alit, ngaraoskeun patandang sareng anu alit ... Ngajarkeun anjeunna ngahargaan wirahma sareng jamanna, masihan anjeunna bogoh sadaya waktos!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.