Iraha normal pikeun murangkalih diajar nyarios?

reureuh pidato

Sakumaha anu parantos urang tingali dina kasempetan anu sanés, tonggak tonggong yén barudak kedah ngahontal dina kamekaranana henteu ngagaduhan pola anu ditetepkeun. Tiap murangkalih numutkeun ka kematangan otak sareng stimulasi na bakal mimiti nyarios gancang atanapi engké. Tapi umumna barudak tiasa ngahontal tonggak waktos anu tangtu dina umur anu tangtu.

 Iraha normal pikeun murangkalih diajar nyarios?

Éta mangrupikeun patarosan anu matak hariwang pisan ka kolot budak anu masih henteu komunikasi sakumaha mistina kusabab umurna. Ti umur sabaraha anjeun kedah hariwang? Iraha anjeun kedah nyandak aranjeunna ka ahli terapi biantara? Urang bakal mairan ngeunaan ieu sareng seueur patarosan di handap ieu.

Aya murangkalih anu mimiti ngawangkong mimiti pisanAranjeunna bahkan diajar nyarios sateuacan aranjeunna jalan. Di sisi anu sanésna, barudak sanés anu gaduh dua taun boro nyarios sakedik. Penting pikeun terang kumaha mendakan tanda awal yén anak urang ngagaduhan masalah sareng pidato pikeun menerkeun éta sateuacan sateuacanna.

Iraha dianggap yén aya masalah dina nyarios?

jarami runtuyan tanda yén urang tiasa mendakan anu tiasa nunjukkeun masalah:

  • Upami anjeunna henteu ngupingkeun sora ti saprak lahir dugi ka 12 bulan, sigana henteu késang ku sora anu banter, henteu geremet, sareng henteu nganggo gerak tangan.
  • Upami 12 dugi 24 sasih henteu ngaréspon nami na, atanapi nganggo gerakan pikeun ngucapkeun salam atanapi nunjukkeun naon anu dipikahoyongna.
  • Ti umur 2 dugi ka 3 taun sareng teu nyarios sakedik kecap (bahkan upami disalahgunakeun sapertos tete nyarios pacifier), henteu berinteraksi sareng anu sanésna sareng sesah ngontrol drooling sareng mamah. Dina umur ieu aranjeunna kedah nyarios sakitar 40-50 kecap, sareng ngawangun kalimat sahenteuna 2 kecap.
  • Upami dina 3-4 taun aranjeunna moal tiasa ngadamel kalimat saderhana tina sababaraha kecap sareng moal tiasa dipikaharti ku jalma di luar lingkunganana. Anjeunna henteu nganggo kecap sapertos kecap sipat sareng kata ganti, sareng anjeunna henteu tiasa nganyatakeun naon anu dilakukeun.
  • Upami ti umur 4 dugi ka 5 taun anjeunna henteu ngucapkeun kalolobaan sora kalayan saé, anjeunna ngan ukur ngadamel kalimat pondok tanpa aya hubungan sareng perbendaharaan kata anu ngirangan.
  • Upami ti 5 dugi ka 6 taun masalah artikulasi teras-terasan, anjeun ngalakukeun kasalahan dina struktur kalimat sareng gaduh gangguan ngajaga perhatian anjeun kana hiji hal.

nalika murangkalih kedah nyarios

Kamekaran pidato anu ditunda atanapi reureuh bahasa

Biantara mangrupikeun ungkapan verbal basa (artikulasi), sareng basa mangrupikeun sistem pikeun nampi sareng ngaluarkeun inpormasi, sareng dikandung ku hartos. Nyaéta, budak anu tunduh kana pidato tiasa ngagunakeun frasa sareng kecap tapi henteu tiasa dipikaharti, sareng anu sanés ku basa reureuh tiasa ngucapkeun kecap kalayan sampurna tapi henteu terang kumaha nyarios naon anu dipikahoyongna.

Reureuh tina perolehan basa tiasa nyababkeun masalah pikeun perolehan kaparigelan sanés sapertos maca, ngarti, ... sareng éta ogé tiasa nyababkeun tingkah laku agrésif. Kayaning frustasi henteu terang kumaha nganyatakeun dirina ogé yén aranjeunna henteu terang kumaha nganyatakeun yén ambek ku cara anu sanés dibandingkeun sareng paripolah awak sareng gerakan. Éta tiasa ngegel atanapi pencét upami aranjeunna frustasi.

Pikeun nangtoskeun naha aya telat dina akuisisi basa sabab anu nyababkeun anu sanésna kedah dikaluarkeun sapertos masalah pendengaran atanapi gangguan neurodevelopmental.

Reureuh basa biasana saderhana sareng ngalereskeun nyalira. Tapi dina kasus anu sanés langkung saé nyaah ka spesialis supados aranjeunna terang kumaha cara analisa kasus anak anjeun ogé. Éta bakal nganalisis basa anu éksprésiptif sareng reseptif anjeun, nyaéta kamampuan anjeun pikeun ngajantenkeun anjeun ngartos sareng ngartos.

Entong kantun tulisan ngeunaan Kumaha ngarangsang pidato di murangkalih. Kolot tiasa ngarangsang kamekaran basa barudak urang di bumi ti saprak aranjeunna alit pisan. Barudak diajar ngartos bahasa sateuacanna tibatan nyariosna. Bisa jadi éta reureuh pidato na ngan saukur kusabab kanyataan yén sabab aranjeunna ngartos ku cara anu sanés aranjeunna henteu kedah nyarios. Kusabab kitu disarankeun sanajan aranjeunna dipikaharti dina basa na, pikeun ngajantenkeun aranjeunna usaha sareng nyarios.

Naha émut ... nalika aya ragu, buka dokter anjeun anu bakal terang kumaha nganalisis kaayaan sareng ngadeteksi éta gancang-gancang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.