Naon pertumbuhan intrauterin anu kasép?

Beurat orok kalahiran orok prématur

Tumuwuhna intrauterine anu ditunda lumangsung nalika, ku sababaraha alesan, pangwangunan janin henteu lumangsung dina tingkat anu ditangtoskeun. Upami ieu kajantenan, balukarna tiasa négatip pisan. Kusabab aya résiko komplikasi anu langkung luhur dina période perinatal, bahkan dina kasus anu paling parah, hasilna tiasa fatal. Mangsa perinatal mangrupikeun waktos anu kalangkungan ti minggu ke-28 kehamilan dugi ka dinten katujuh kahirupan orok di luar rahim.

Orok sangsara tina kamekaran intrauterine stunted biasana dilahirkeun beuratna kirang ti naon anu dianggap aya dina average. Nyatana, langkung umum nganggo ungkapan sanés sapertos "orok kurang beurat" atanapi "alit kanggo umur kehamilan" pikeun ngarujuk ka barudak anu dilahirkeun ku komplikasi ieu. Ieu bakal gumantung kana beurat lahir orok, kusabab aya parameter anu béda pikeun ngahartikeun kaayaan budakna.

Dina kasus orok anu kurang beurat, anu dilahirkeun kalayan beurat anu sami atanapi kirang ti 2 kilo kalebet. Henteu paduli naha budak leutik lahir full-term atanapi upami, sabalikna, anjeunna déwasa. Sedengkeun pikeun orok anu dianggap leutik pikeun umur kehamilan, nyaéta orok anu sahandapeun perséntil ka-10 tapi henteu ngagaduhan gangguan Dina kamekaranana. Dina hal ieu, orok ngan saukur leutik.

Nyababkeun pertumbuhan intrauterine anu kasép

Beurat anu ngahontal orok nalika perkembanganana dina rahim gumantung kana sababaraha faktor. Dina hiji sisi aya faktor genetik, Umumna, barudak kolot ageung lahir ageung, Sareng kajadian anu sami sareng kasus anu sabalikna. Anjeun ogé kedah tumut kana faktor-faktor sapertos ras atanapi kaayaan hirup dimana budak leutik lahir.

Tapi salian ti komponén genetik, éta kedah diperhatoskeun yén bagian anu penting pisan pikeun tumuh orok gumantung kana sagala rupa faktor lingkungan, nyaéta indung, plasénta, rahim sareng janin.

Nyababkeun patali indung

Résiko ngaroko nalika kakandungan

Perawatan indung penting pisan pikeun budak leutik pikeun berkembang sacara optimal. Dahar, panggunaan zat bahaya atanapi panggunaan pangobatan, langsung mangaruhan tumuh sareng perkembangan fétus.

Tapi salian ti éta, aya faktor éksternal séjén anu mangaruhan fétus ngalangkungan indung, contona:

  • Hirup di daérah luhurna, kumargi dina kaayaan éta jumlah oksigén anu dihirupkeun langkung sakedik.
  • Polusi aya di seueur kota mangaruhan parah kaséhatan orok.

Sanaos kaayaan sosial indung mangaruhan pangaruh tumuhna anak:

  • Goréng nutrisi mangrupikeun salah sahiji panyabab utama beurat lahir anu handap
  • sababaraha padamelan anu meryogikeun usaha henteu damang nalika kakandungan

oge kamungkinan panyakit indung, sapertos:

  • sababaraha Kasakit métabolik Aranjeunna nyababkeun orok henteu tiasa leres nampi nutrisi anu diperyogikeun pikeun tumuhna anu saé.
  • Kasakit kardiovaskular, hiperténsi sareng masalah koronér ogé mangaruhan tumuh janin dina rahim.

Ukuran pencegahan

Gebeg nalika dipariksa médis

Ayeuna aya kamajuan ilmiah anu hébat, anu ngamungkinkeun ubar pikeun ngingetkeun masalah sareng kamungkinan panyakit dina waktosna. Hatur nuhun kana éta, reuneuh dikawasa pisan sareng dimungkinkeun pikeun ngadeteksi kamekaran intrauterin mundur dina waktos. Hal ieu ngamungkinkeun yén dina seueur kasus tindakan pencegahan tiasa dilaksanakeun sareng nyegah orok tina sangsara akibat lahir sareng beurat awak.

Sanaos seueur faktor anu teu aya dina panangan anjeun, anjeun tiasa ngalakukeun seueur hal pikeun nyegah jinis komplikasi ieu dina kakandungan anjeun. Ngurus diri mangrupikeun hal anu utami sareng paling penting anu kedah anjeun lakukeun, turutan diet anu beragam sareng saimbang. Anjeun ogé kedah ngaleungitkeun konsumsi zat sapertos bako, alkohol sareng zat anu bahaya pisan.

Tapi henteu ngan ukur éta, penting pisan éta Anjeun rutin milarian pamariksaan médis. Janten, upami aya komplikasi sapertos anu disebatkeun, dokter tiasa ngingetkeun anjeun sateuacana sareng nambihkeun éta gancang-gancang. Entong hilap kana sagala janji anu dijadwalkeun, sareng iraha anjeun perhatoskeun anu béda dina kakandungan anjeun, angkat ka dokter anjeun pikeun meunteun kaayaan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.