Naon cacad intelektual

awéwé cacad intelektual jeung indungna

cacad intelektual dicirikeun ku kecerdasan atawa kamampuan mental handap-rata jeung kurangna kaahlian diperlukeun pikeun hirup sapopoé. Jalma anu cacad intelektual tiasa sareng ngalakukeun diajar kaahlian anyar, tapi aranjeunna diajar langkung laun. Aya rupa-rupa tingkatan cacad intelektual, ti hampang dugi ka jero.

Baheula istilah "cacat méntal" dipaké, tapi kiwari geus jadi teu dipaké sabab karasa jeung boga nada négatip jeung konotasi. Janten, Hal anu leres nyaéta ngagunakeun istilah "cacat intelektual".

Naon cacad intelektual?

Hiji jalma kalawan cacad intelektual boga watesan dina dua wewengkon. Wewengkon ieu nyaéta kieu:

  • fungsi intelektual. Ogé katelah IQ. Éta ngarujuk kana kamampuan jalma pikeun diajar, nalar, nyandak kaputusan, sareng ngarengsekeun masalah.
  • paripolah adaptif. Ieu mangrupikeun kaahlian anu dipikabutuh pikeun kahirupan sapopoe, sapertos tiasa komunikasi sacara efektif, berinteraksi sareng batur sareng ngurus diri.

Intelligence quotient (IQ) diukur ku tes IQ. IQ rata-rata nyaéta 100, kalawan lolobana jalma nyetak antara 85 jeung 115. Hiji jalma dianggap boga cacad inteléktual lamun boga IQ kirang ti 70 nepi ka 75.

Pikeun ngukur paripolah adaptif anak, Spésialis bakal ningali kamampuan anak sareng ngabandingkeunana sareng murangkalih sanés anu umurna sami. Hal-hal anu bisa dititénan nyaéta, upamana, kamampuhna nyoco atawa dangdanan sorangan, kamampuh komunikasi jeung pamahaman batur, kumaha interaksi jeung kulawarga, babaturan, jeung barudak séjénna saumur-umur.

Tanda cacad intelektual di Barudak

gadis jeung sindrom handap niupan gelembung

Aya loba tanda béda tina cacad intelektual di barudak. Tanda bisa muncul dina mangsa orok atawa bisa jadi teu noticeable nepi ka anak ngahontal umur sakola. Mindeng gumantung kana severity tina cacad. Sababaraha tanda paling umum tina kaayaan ieu nyaéta kieu:

  • Reureuh dina milestones motor kasar, kayaning rolling leuwih, diuk nepi, Crawling, atawa leumpang.
  • reureuh dina penampilan ucapan, atanapi gaduh masalah nyarios.
  • Reureuh dina kandung kemih jeung/atawa kontrol sphincter, timer ganti baju, atawa timer dahar.
  • Kasesahan nginget hal.
  • Henteu mampuh nyambungkeun lampah sareng akibat.
  • Masalah kabiasaan sapertos tantrums ngabeledug.
  • Kasesahan dina ngarengsekeun masalah atanapi pamikiran logis.

Dina barudak kalawan cacad intelektual parna atawa profound, meureun aya ogé masalah kaséhatan séjénna. Masalah ieu tiasa:

  • sawan
  • gangguan mood (kahariwang, autisme, jsb)
  • kaahlian motor impaired
  • masalah visi atawa dédéngéan

Naon anu nyababkeun cacad intelektual?

Iraha waé aya anu ngaganggu kamekaran otak normal, cacad intelektual tiasa kajantenan. Sanajan kitu, sabab husus tina kaayaan ieu ngan bisa dicirikeun ngeunaan sapertilu waktu. The sabab paling umum Éta nyaéta kieu:

  • kaayaan genetik, sapertos Sindrom Down sareng sindrom X rapuh
  • masalah nalika kakandungan. Alkohol atawa pamakéan narkoba, kurang gizi, inféksi tangtu, atawa preeclampsia bisa ngaganggu ngembangkeun otak fétus.
  • Masalah nalika ngalahirkeun. Éta tiasa nyababkeun upami orok kakurangan oksigén nalika ngalahirkeun atanapi dilahirkeun pisan prématur.
  • Panyakit. Inféksi sapertos meningitis, batuk whooping, atanapi cacar tiasa nyababkeun masalah ieu di murangkalih.
  • tatu sirah serius, deukeut drowning, kurang gizi ekstrim, inféksi otak, paparan ka zat toksik kayaning timah, sarta ngalalaworakeun parna atawa nyiksa ogé bisa ngabalukarkeun éta.
  • Henteu aya hiji ogé. Dina dua per tilu sadaya murangkalih anu ngagaduhan cacad intelektual, panyababna henteu dipikanyaho.

Naha cacad intelektual tiasa dicegah?

anak kalawan cerebral palsy

Nyababkeun sababaraha cacad intelektual tiasa ditingali. Anu paling umum nyaéta sindrom alkohol fétal. Awéwé hamil teu kedah nginum alkohol. Kéngingkeun perawatan prénatal anu leres, nyandak vitamin prénatal, sareng divaksinasi ngalawan sababaraha panyakit inféksi ogé tiasa ngirangan résiko orok dilahirkeun kalayan cacad intelektual. Dina kulawarga anu gaduh sajarah gangguan genetik, tés genetik preconception tiasa disarankeun.

Sababaraha tés, sapertos ultrasound sareng amniocentesis, tiasa ogé dilakukeun nalika kakandungan pikeun milarian masalah anu aya hubunganana sareng cacad intelektual. Padahal tés ieu bisa nangtukeun masalah saméméh kalahiran, aranjeunna moal bisa ngabenerkeun aranjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.