Naon jam biologis sareng kumaha jalanna

Jam biologis

Nalika urang nyarioskeun perkawis jam biologis, urang pasti ngémutan yén éta khusus pikeun awéwé. Salaku aturan umum, urang condong mikir yén éta kaayaan fisik anu aya hubunganana sareng kasuburan awéwé. Komo deui, seuseueurna jalma-jalma ageung mikir yén jam biologis henteu aya sapertosna, yén éta mangrupikeun cara koléktif nyarioskeun ngeunaan kasuburan.

Tapi jam biologis leres-leres aya sapertos kitu, sacara logis éta sanés jam anu pas, tapi mékanisme alami na mirip pisan. Nyatana, panilitian ngeunaan fungsi sistem alami organisme ieu nembé dilélér Hadiah Nobel Kedokteran, dilélér taun kamari ka analisna. Ku alatan éta, éta pantes dipikanyaho naon anu diwangun ku jam biologis sareng kumaha pangaruhna kana sadaya mahluk hirup.

Naon ari jam biologis?

Jam biologis ngarujuk kana mékanisme internal anu ngagaduhan sadayana mahluk hirup, kana ngatur kabutuhan jasmani kana waktu. Mangrupikeun sistem fungsi anu dilakukeun unggal organ, anu aya hubunganana sareng wirahma kahirupan.

Ngaliwatan jam biologis, awak ngatur sababaraha fungsi sapertos bobo, fungsi metabolik, tingkat hormonal atanapi suhu awak. Upami pesen anu urang tampi ngalangkungan jam biologis diperhatoskeun, fungsi awakna bakal leres. Bahkan parantos nunjukkeun yén upami henteu aya hubungan antara wirahma kahirupan sareng bewara tina mékanisme alam ieu, panginten ningkat résiko panyakit tangtu.

Éta teras tiasa dianggap yén jam biologis tanggung jawab mesen dina waktosna sababaraha kagiatan alami organisme. Salaku conto, nalika siang sumping sareng anjeun mimiti ngaraos lapar atanapi nalika wengi sumping sareng anjeun ngaraos bobo. Tapi henteu ngan ukur éta, jam biologis ogé tanggung jawab ngatur suhu awak, fungsi jantung, uteuk sareng bahkan nyetél wirahma hormonal.

Kumaha cara jam biologisna?

Sadaya mahluk hirup anu nyicingan Bumi, parantos nyaluyukeun kahirupan sareng rotasi planét. Boh manusa, sato atanapi pepelakan ngagaduhan kamampuan pikeun ngantisipasi rotasi ieu ngaluyukeun wirahma biologis urang kahirupan, siang atanapi wengi.

Jam biologis

Mahluk hirup parantos nyaluyukeun wirahma biologis urang, gumantung kana 24 jam sadinten. Malah mimiti abad ka-XNUMX, saurang ahli astronomi mendakan yén sababaraha pepelakan muka daunna siang siang sareng nutup nalika wengi. Paduli naha aranjeunna kakeunaan sinar panonpoé atanapi henteu, éta dianggap éta pepelakan gaduh jam biologisna nyalira.

Jam biologis awéwé

Jam biologis awéwé

Sapertos anu urang tingali dina awal tulisan ieu, iraha waé jam tangan teu berwujud ieu dibahas, éta langsung dikaitkeun sareng kasuburan awéwé. Tapi sakumaha anu parantos kami jelaskeun, ieu anu leres-leres lepat, mesin alami organisme ieu mangaruhan sagala mahluk hirup, kaasup lalaki.

Jam biologis ogé nandaan umur subur manusa. Bédana na éta awéwé ngagaduhan jaman subur anu langkung pondok tibatan lalaki. Tapi sistem fisik ieu, anu tandana nyaéta fungsi alami organ réproduktif.

Penting pikeun nekenkeun hal ieu kusabab jalma salah ngaitkeun jam biologis anu disebut di luhur, kalayan kahoyong awéwé janten indung. Sareng ieu anu tanpa pondasi, awak mangrupikeun kimia murni, operasi na mangrupikeun mesin anu sampurna anu nandaan waktosna nyalira.

Kahayang awéwé janten indung, asa hoyong gaduh turunan, henteu ditandaan ku organisme. Sanaos sacara fisik awéwé sayogi nyiptakeun sareng masihan kahirupan, teu aya awéwé lahir kalayan timer dina awakna anu bakal ngingetkeun anjeun dina sababaraha waktos dina kahirupan anjeun yén waktuna parantos sumping pikeun ngahasilkeun.

Sababaraha awéwé hoyong janten ibu ti alit, aranjeunna ngaraosan sareng nunjukkeun karep anu leres pikeun murangkalih. Di sisi anu sanésna, anu sanés moal pernah ngaraos kahoyong éta, sareng éta éta teu aya hubunganana sareng mesin éndah Naon awak manusa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.