Naon kantétan disorganized?

kantétan henteu teratur

Hubungan indung-anak téh unik, beungkeut pisan raket nu anak teu ngabedakeun, sahenteuna salila sababaraha bulan kahiji, bédana antara naon anjeunna jeung naon indungna. Attachment mangrupikeun beungkeut afektif unik anu nandaan kahirupan unggal individu. Aya kantétan anu aman sareng kantétan anu teu aman. Sareng aya ogé anu kantétan henteu teratur anu miboga runtuyan ciri jeung akibat dina kahirupan budak anu engkena geus dewasa.

Sanajan Sigmund Freud anu munggaran ngarujuk kana closeness dina beungkeut primér, teu dugi téori attachment diajukeun ku psikoanalis Britania John Bowlby -antara taun 1969 jeung 1980- yén istilah ieu miboga dimensi nyata. Bowly diajarkeun seueur paripolah budak leutik anu aya hubunganana ayana atawa henteuna tokoh indung. Numutkeun kacindekan maranéhanana, kantétan anu saé dina budak leutik penting pisan dina kamekaran émosional individu ti umur dini. Hubungan anu séhat, ayeuna tapi henteu invasif antara dewasa sareng murangkalih mangrupikeun konci dina kamekaran psiko-afektif ieu.

kantétan sehat sarta teu aman

La téori kantétan nétélakeun yén beungkeutan indung/anak ieu mangrupa paripolah naluri anu lumangsung dina orok anu aya hubunganana jeung indungna atawa pangasuhna, cara salamet sacara spontan. Orok anu teu daya teu upaya neangan panyalindungan dina inohong ieu. Upami aya kantétan anu saé, sakedik-sakedik, anjeun bakal tiasa ngaleupaskeun diri tina beungkeutan utami ieu pikeun didorong pikeun ngajajah dunya ku cara anu langkung mandiri. Gumantung kana jenis kantétan ngadegkeun kalawan indungna atawa caregiver utama, jenis hubungan sosial anu individu bakal ngadegkeun di mangsa nu bakal datang jeung sapanjang hirup.

kantétan henteu teratur

kantétan anu séhat nyaéta a kantétan aman, nu mana separation alam anu lumangsung di sawatara titik antara indung jeung anak tumuwuh sarta évolusionér. Orok diajar yén indungna ngajauhan dirina tapi teras uih deui sareng ngarasa tenang, kahariwang henteu muncul salaku gejala utama. Kantétan anu aman mangrupikeun anu ngajamin kaséhatan fisik, méntal sareng émosional murangkalih. Kontras, dina kantétan melang-avoidant, kabiasaan négatip: anak nembongkeun saeutik kahariwang separation sarta saeutik minat balik ti inohong kantétan.

Atawa sabalikna bisa lumangsung, kantétan kahariwang ambivalent-tahan, di mana anak ngarasa loba separation kahariwang tapi lamun indungna reappears dina adegan anak ambek sanajan manéhna ngaku ayana. Panungtungan, aya nu kantétan henteu teratur-disoriented, sugan paling hese decipher saprak éta jenis kantétan nu anak bingung ku separation nu. Nyaéta, éta ngadaptarkeun kahariwang tapi dina waktos anu sami henteu ngadeukeutan sosok lampiran pas uih deui.

Kantétan henteu teratur

Kumaha dihasilkeun kantétan disorganized? Ieu balukar tina jenis kantétan nu mana anak ngarasa bingung patali jeung paripolah inohong kantétan. Jenis kantétan ieu nyababkeun budak leutik négatip anu akibatna nyaéta penampilan paripolah maladaptive. Anak gagal pikeun ngadegkeun pola kabiasaan di pihak kolotna, kabiasaan maranéhna unpredictable. Hasilna nyaéta yén anak ngalaman pamisahan kalayan perasaan kateupastian, sieun, sareng kurangna kohérénsi sareng katertiban.

Ieu mangrupakeun tipe sering kantétan di imah dimana aya stabilitas hébat, barudak anu hirup di lingkungan kalawan kekerasan intra-kulawarga. Kolot anu tiasa pisan asih atanapi nampilkeun paripolah telenges ngadadak. barudak kalawan kantétan henteu teratur aranjeunna nampilkeun paripolah nu tangtu: di hiji sisi aranjeunna ngadeukeutan caregivers maranéhanana tapi di sisi séjén maranéhna ulah aranjeunna kaluar sieun. Aranjeunna tiasa nunjukkeun sakedik minat kana dunya di sakurilingna kusabab aranjeunna ngalaman éta salaku alam semesta anu ngancam. Naon janten kasusah mungkin dina ngembangkeun kognitif, low harga diri jeung disosiasi tangtu jeung kanyataan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.