Naon lupus sareng kumaha pangaruhna upami anjeun hoyong nyandung?

panyakit imun
El Systemic Lupus Erythematosus (SLE) mangrupikeun panyakit otoimun kompléks, anu dicirikeun ku ayana réa antibodi. Sanaos ditingali dina sagala umur, éta utamina manifests dirina di awéwé umur ngalahirkeun. Salapan tina sapuluh jalma anu ngagaduhan lupus nyaéta awéwé. Upami anjeun mikir janten hamil sareng didiagnosa panyakit ieu, anjeun kedah konsultasi sareng dokter ngeunaan résiko anu dijalankeun, atanapi orok.

Sacara umum lupus henteu mangaruhan kasuburan, tapi éta tiasa nyababkeun komplikasi anu tangtu Nalika kakandungan. Éta bakal status klinis anjeun sateuacan kakandungan anu nangtoskeun sadayana prosés. Kaseueuran awéwé anu gaduh lupus ngagaduhan kakandungan anu aman tapi dikontrol ku ngababarkeun orok anu séhat, anu tiasa disusuan ku indungna.

Kumaha lupus mangaruhan kakandungan ka hareup?

panyakit otoimun

Asal usul lupus masih teu dikenal, aranjeunna parantos dikaitkeun genetik, hormonal, faktor lingkungan, robahan sélular sareng robih kasaimbangan sitokin. Gambar klinis na pisan heterogen, éta parantos mangaruhan ampir organ naon waé. Manifestasina utamina nyaéta: robahan gabungan sareng kulit, kalayan érythema karakteristik dina jangjang kukupu di daérah malar, photosensitivity, pleurisy sareng pericarditis, katerlibatan ginjal, osteoporosis sareng getih sareng robahan imunologis.

Sakumaha anjeun panginten parantos terang, lupus henteu tiasa diubaran tapi anjeun tiasa ngendalikeunana ku sababaraha rupa pangobatan. Disarankeun awéwé anu gaduh lupus anu hoyong janten reuneuh rencana kakandungan. Panyakit ieu kedah dikontrol atanapi di remisi sakitar genep bulan sateuacan janten hamil sareng kasawat ginjal, upami aya, parantos ngaleungit.

Kusabab lupus henteu mangaruhan kasuburan awéwé ku lupus, kecuali pikeun anu dirawat ku siklofosfamid, penting ngagunakeun kontrasépsi anu épéktip nalika panyakit dina fase aktip. Nalika lupus aktip, éta bakal nambahan résiko kaluron, kalahiran, atanapi kaayaan serius anu sanés. Éta awéwé anu ngalaman pembuahan vitro ogé tiasa ngagaduhan réaktivasi nalika induksi ovulasi.

Mungkin komplikasi nalika kakandungan

panyakit kakandungan

Lupus tiasa janten parah nalika kakandungan. The suar-up ampir sok lumangsung dina trimester kahiji atanapi kadua, sareng aranjeunna biasana hampang. Wartosan ka dokter anjeun ngeunaan gejala anu anyar, sabab anjeun tiasa meryogikeun pangobatan langsung atanapi, upami éta leres, mutuskeun pikeun ngangsonan sareng majukeun buruh. Sababaraha ubar anu diinum salaku pangubaran tiasa serius ngarugikeun orok.

Awéwé hamil ku lupus ngagaduhan a ningkat résiko komplikasi tangtu tibatan anu henteu. Preeclampsia lumangsung dina 13% awéwé kalayan lupus, sareng dina dua tina sapuluh awéwé anu didiagnosa sareng parantos ngagaduhan riwayat panyakit ginjal.

Ogé kakandungan tiasa ningkatkeun résiko masalah sanés, utamina upami anjeun nyandak kortikosteroid, sapertos hipertensi, diabetes sareng masalah ginjal. Awéwé anu ngagaduhan panyakit paru-paru, gagal jantung, gagal ginjal kronis, panyakit ginjal sateuacan lupus, tapi salaku akibatna, dianggap kakandungan anu résiko ageung.

Naha orok abdi lahir sareng lupus?

orok lupus

La seuseueurna orok anu dilahirkeun ka ibu anu ngagaduhan panyakit ieu séhat. Aya kaayaan anu lupus neonatal, anu, sanaos jarang ditularkeun, tiasa kajantenan yén antibodi tangtu aya dina indung anu nyababkeun éta. Dokter kandungan anjeun bakal masihan anjeun tés sateuacan orok dilahirkeun pikeun milarian terang upami anjeun ngagaduhan. Perlakuan tiasa dimimitian nalika lahir atanapi sateuacanna.

Orok anu ngagaduhan lupus neonatal tiasa ngagaduhan kulit anu bencong, masalah ati, atanapi tingkat sél getih beureum anu handap. 90% barudak ieu moal ngembangkeunna engké, sareng  biasana dibalikkeun antara 6 sareng 8 bulan mimiti hirup. Éta henteu némbongan deui. Dina kasus anu parah pisan aranjeunna ngembangkeun cacad jantung serius, blok jantung bawaan.

Nyusu mangrupikeun pilihan dahar anu pangsaéna pikeun neonat, sareng mungkin upami anjeun ngagaduhan lupus, tapi tong hilap nuturkeun saran ti spesialis anjeun. Sababaraha pangobatan tiasa nembus ka orok anjeun ngalangkungan susu ibu, sapertos siklofosfamid sareng methotrexat. 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.