Naon tahapan siklus menstruasi

Daur haid

Siklus menstruasi atanapi siklus séks bikang mangrupikeun prosés ku awak awéwé, dina hal ieu rahimna, aya dina prosés hormonal nyiapkeun kakandungan anu mungkin. Salami siklus ieu awéwé bakal nganggap prosés hormon dina awakna pikeun ngahasilkeun endog anu mungkin yén lamun henteu dibuahan, éta bakal diusir nyababkeun disebat haid atanapi perdarahan.

Siklus haid lumangsung unggal bulan dina kahirupan awéwé nalika anjeunna subur. Éta ngalangkungan 28 dinten, tapi aya siklus anu tiasa bertahan sakitar 21 dugi 35 dinten. Pilarian terang dimana dinten awéwé awéwé subur sareng naon siklus haid na diwangun.

Iraha awéwé dianggap subur?

Umur réproduktif atanapi subur awéwé Dimimitian dina umur pubertas, sakitar 12 taun sareng mimiti turun sakitar 30 taun.  Ti saprak umur éta, kamungkinan anjeunna nyobian hamil janten 20%, sareng nalika anjeunna yuswa 40 taun, kamungkinan na turun janten 5%. Hiji awéwé anjeun henteu deui subur atanapi gaduh siklus haid nalika ngalangkungan ménopause, anu biasana umurna sakitar 51 taun.

Fase siklus menstruasi

Daur haid

Mangsa kurun waktu atanapi siklus haid tiasa lumangsung antara 24 sareng 38 dinten di awéwé sareng sadayana bakal gumantung kana umur awéwé. Éta henteu sami nalika anjeun nuju pubertas sapertos nalika anjeun dina tahap ménopause.

Tahap ka-1 siklus: haid.

Dina periode ieu nyaéta nalika perdarahan lumangsung éta diwangun ku évakuasi ngaliwatan heunceut tina lapisan uterus atanapi endometrium sekundér, kumargi teu acan aya implantasi cikal atanapi teu aya kakandungan.

Ngaliwatan perdarahan ieu, lapisan anu nyayogikeun ovum anu henteu dibuahan dituang. Biasana lumangsung salami 2 dugi 7 dinten sareng anjeun tiasa perhatoskeun yén kadar hormon éstrogén sareng progesteron kirang.

Tahap ka-2: follicular and / or proliferative phase

Daur haid

Dina fase ieu lumangsung saatos haid atanapi kecap sanés sateuacan ovulasi. Éta lumangsung sakitar 10 dugi 12 dinten sareng dina titik ieu nyaéta nalika kelenjar hipofisis otak sinyal ovarium ngaleupaskeun éstrogén sareng progesteron.

Hormon ieu bakal tanggung jawab nyiptakeun antara 10 sareng 20 folikel (endog henteu asak) sahingga mimiti ngabentuk dina jero rahim. Ngan ukur salah sahiji diantarana bakal langkung kandel tibatan anu sanésna sareng ngahontal kaayaan kematangan anu bakal janten anu bakal nutupan sakabéh permukaan indung telur. Sadayana anu sanés anu kabentuk rusak sareng nyerep ku awak nyalira.

Tahap ka-3: fase ovulatif

Mangsa ieu lumangsung antara dinten ka-14 atanapi ka-15 (sateuacan aturan anyar). Nalika estrogén cekap cekap, endog parantos bérés asak. Kadieu hipofisis ngirimkeun sinyal pikeun ngaleupaskeun ovum anu asak sareng éta bakal ngalih ngaliwatan Tabung fallopian.

Tahap ka-4: fase luteal sareng / atanapi diusir

awéwé kalayan haid

Tingkat hormon mimiti nyiapkeun pinding rahim pikeun ngamimitian kamungkinan kakandungan salami tilu dinten anu ovulasi tiasa awét. Upami endogna teu dibuahan maka bakal sepuh sareng moal tiasa deui dibuahan.

Dina fase ieu nyaéta nalika awéwé tiasa ngalaman parobihan fisik sareng émosional, perhatoskeun yén payu anjeun langkung peka sareng buncelik, langkung ingetan cairan, janten raos langkung capé ku robih haseup sareng setrés.

Upami pembuahan sapertos kitu henteu acan kajantenan, korpus luteum atanapi ovum bakal hancur, nurunkeun tingkat progesteron.. Endometrium mimiti turun dina ukuran sareng sabab éta henteu badé dianggo deui pikeun anu janten ibu hamil, awak bakal ngusirna. Ieu nalika siklus haid dimimitian deui, kalayan diusir ngaliwatan heunceut pinding rahim dibarengan ku getih.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.