Naon trombosit

Naon trombosit

Trombosit Aranjeunna salah sahiji komponén utama pikeun fungsi ditangtoskeun tina getih jeung awak urang. Éta aya dina getih sareng fungsina pikeun ngalereskeun sadaya bagian anu ruksak anu dihasilkeun dina awak, pikeun ngeureunkeun perdarahan.

Getih mangrupikeun jaringan cair sareng dasar pikeun awak urang. Éta sirkulasi dina pembuluh darah urang sareng mawa sajumlah ageung zat, anu paling penting nyaéta sél getih beureum, sél getih bodas, sareng trombosit.

Naon éta platélét?

Platélét ogé aranjeunna disebut trombosit. Éta mangrupikeun sél anu aya dina getih sareng salaku fungsi utami aranjeunna tanggung jawab gumpalan getih. Platélét asalna tina megakariosit, Sél raksasa anu ngarecah sareng masihan kahirupan ka ratusan trombosit. Megakariosit dijieun dina sungsum tulang sarta ngabalukarkeun trombosit asup kana aliran getih.

Trombosit teu boga inti, ngarah moal bisa baranahan, sarta ku kituna hirupna antara 9 nepi ka 10 poé jero awak. Trombosit nalika umurna atanapi ruksak bakal dileungitkeun ku sirkulasi getih ngalangkungan limpa.

Fungsi trombosit

Darah hiji jalma boga komposisi perkiraan a 45% sél getih beureum jeung 1% sél getih bodas. Persentase trombosit masih langkung handap tina persentase anu dijelaskeun sareng tetep nyandak bagian tina tanggung jawab anu ageung.

Trombosit mantuan ngajaga urang tina sagala perdarahan motong atawa sagala jinis perdarahan. Aranjeunna mibanda fungsi nyolok bagian nu tatu tina eta pembuluh darah bisa ngeureunkeun aliran getih. Aranjeunna malah mantuan koagulasi lumangsung ku kituna plugging lumangsung sarta tulangan nu pohara efektif.

Naon trombosit

Sél getih beureum, sél getih lemes sareng trombosit héjo. Poto dicandak ti Wikipedia

Masalah pakait

Pikeun masalah sareng trombosit pakait, éta kedah aya hubunganana pangurangan jumlahna atanapi paningkatan kaleuleuwihan. Jumlahna bakal antara 120.000-140.000 sareng henteu langkung ti 400.000-440.000 trombosit per microliter. Lamun aya hiji saimbangna angka ieu sababaraha kali, hiji panalungtikan kudu dilaksanakeun pikeun manggihan sabab na.

Paningkatan trombosit

Kanaékan abnormal dina jumlah maranéhanana bisa ngakibatkeun thrombocythemia penting. Sumsum tulang ngahasilkeun sajumlah ageung trombosit tanpa ngalaman sagala jinis gangguan. Kumaha respon bakal katalungtik perdarahan kaleuleuwihan ku kituna koagulasi moal lumangsung. Dina hal ieu, biasana prescribed ubar pikeun nurunkeun jumlah trombosit.

Trombositosis réaktif mangrupa gangguan sejen dihasilkeun dina hal ieu pikeun tipe séjén gangguan. Sumsum tulang ngahasilkeun sajumlah ageung trombosit anu dihasilkeun alatan sababaraha jenis inféksi atawa parobahan, kayaning rematik rheumatoid, kakurangan beusi, sababaraha kasakit peujit atawa kanker. Gejalana biasana henteu ngabalukarkeun pembekuan kaleuleuwihan atanapi perdarahan kaleuleuwihan. Ogé teu mawa sagala jinis perlakuan, tapi teu ngubaran kasakit dasar.

Panurunan dina trombosit

Aya seueur sabab anu nyababkeun trombosit rendah. Disebutna trombositopenia da gejalana oge tiasa teh koagulasi non-normal tina tatu, najan dina kalolobaan kasus biasana henteu aya parobahan.

Naon trombosit

Gejala umum gangguan

Kulit tiasa masihan urang bukti sababaraha jinis parobahan dina jumlah trombosit. Perdarahan mangrupakeun peringatan gejala ieu dimana aranjeunna tiasa manifest dina a perdarahan kaleuleuwihan ti gusi, stool, jeung cikiih. Awéwé tiasa gaduh karugian anu ageung dina kareseban sareng mimisan anu ageung ogé tiasa muncul.

Bintik beureum nembongan dina suku handap, malah nabrak leutik, tatu atawa tusukan bisa ngabalukarkeun bruises biru-hideung (ecchymosis atanapi purpura). Langkung handap jumlah trombosit, langkung ageung gejala anu tiasa kajantenan.

Dina raraga nangtukeun jenis panyakitna ramalan pangalusna, perlu angkat ka dokter kulawarga ku kituna anjeun bisa ngalakukeun tes getih (jumlah getih lengkep) tur tingal lamun aya parobahan dina jumlah trombosit.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)