Kami ngawawancara Belén Piñeiro: "émosina langsung dikaitkeun sareng diajar"

belen pineiro

Pendidikan Spanyol panginten henteu ngalangkungan momen anu pangsaéna (anu jelas). Tapi anu kuring yakin nyaéta bakal salawasna aya propésional anu bakal nyobian merjuangkeun sistem pendidikan anu anyar sareng anu bakal narékahan ningkatkeun kasadaran di masarakat yén parobihan peryogi pisan di kelas. Pisan ngadesek. Salah sahiji jalma nyaéta Belén Piñeiro.

Belén Piñeiro mangrupikeun guru haté anu khusus kana neuropsychology sareng pendidikan. Profésional anu jelas yén Spanyol henteu ngalakukeun hal-hal anu saé dina hal pendidikan. Saatos damel di sababaraha nagara Éropa sareng niténan metodologi anu béda, anjeunna parantos ngembangkeun Program Intervensi Pendidikan nyalira fokus kana pendidikan émosional sareng sosial. Naha anjeun wani neraskeun maca wawancara Belén Piñeiro pikeun Ibu-ibu Ayeuna?

Ibu-ibu Dinten: Mimiti, Belén, hatur nuhun pisan kana panampi wawancara pikeun Ibu-ibu Dinten. Éta pelesir nyata gaduh anjeun sakitar. Dina 2015, para ahli nyarios yén 2016 badé janten taun renovasi pedagogis. Naha saur anjeun éta parantos atanapi masih aya jalan anu jauh?

Belen Pineiro: Kuring pikir yén unggal taun langkung jelas yén parobihan diperyogikeun dina sistem pendidikan sareng cara urang ngadidik sareng ngaevaluasi barudak. Sajauh ieu, 2016 mangrupikeun taun dimana banding ieu janten paling katingali. Masih aya jalan anu panjang, tapi anu penting urang parantos ngamimitian jalan.

MH: Akhir-akhir ieu urang ngadangukeun seueur perkawis "Pendidikan Emosi", tapi moal langkung leres pikeun jalma dewasa pikeun diajar ngiringan sareng nampi émosi budak leutik?

PO: Kumaha hadir sareng nampi émosi dina murangkalih anu anjeun henteu terang kumaha pikeun mikawanoh atanapi ngatur dina diri anjeun? Sacara praktis henteu pantes pikeun jalma déwasa pikeun ngajarkeun murangkalih maca atanapi nambihan upami anjeunna henteu terang kumaha ngalaksanakeunana. Sarua waé pikeun émosi. Upami anjeun henteu terang kumaha ngatur émosina, anjeun moal tiasa ngajar murangkalih pikeun ngalakukeun éta. Léngkah munggaran pikeun ngaréspon kabutuhan émosional boh barudak boh déwasa nyaéta "literasi émosional." Nami naon anu urang rasakeun sareng terang kumaha ngaidentipikasiana.

MH: Naon disiplin positip sareng naon manpaatna pikeun kulawarga sareng murangkalih?

PO: Disiplin Positip mangrupikeun metodologi pendidikan anu tujuanana pikeun dnyayogikeun kolot sareng pendidik stratégi janten bageur sareng teguh dina waktos anu sasarengan, sareng tujuan utama pikeun ngajar budak dasar kamampuan hirup. Mangrupikeun modél pendidikan anu ngagaduhan tujuan pikeun ngartos paripolah barudak sareng cara ngadeukeutan sikepna pikeun ngantunkeun jalanna dina jalan anu positip, épéktip, tapi teguh sareng hormat pikeun ngora boh sepuh.

Ayeuna kuring nawiskeun kursus Disiplin Positip anu ditujukeun pikeun kolot sareng guru. Anjeun gaduh langkung seueur inpormasi ngeunaan éta, di dieu

belen pineiro

MH: Ken Robinson nyarios yén "sakola maéhan kreativitas." Naha saur anjeun kreativitas mangrupikeun mata pelajaran anu ditunda di kaseueuran sakola?

PO: Kreativitas mangrupikeun salah sahiji kualitas anu paling berharga pikeun manusa. Kapamalian urang, pikeun ngahasilkeun ideu anyar, mangrupikeun sababaraha hal anu mesin henteu tiasa dilakukeun pikeun urang. Maéhan kreativitas urang nyandak jauh bagian tina poténsi urang. Sakola kedah ngabantosan urang pikeun ngamangpaatkeun, nganyatakeun sareng ngarahkeun kapasitas kreatif urang kana tujuan, sanés ngadorong ilangna.

MH: Aya sakola anu ngenalkeun Pendidikan Émosi salaku mata pelajaran anu tiasa dievaluasi. Tapi, naha émosina henteu kedah digarap ku cara transversal sareng di sadaya kelas?

PO: Meunteunana saé waé salami éta dilakukeun salaku tindak lanjut tina aspék anu kedah ditingkatkeun, boh ku murid boh guru boh sakola sareng henteu dianggo salaku alat penekanan. Tangtosna, langkung saé ngagaduhan pendidikan émosional salaku hiji deui mata pelajaran tibatan henteu ngagaduhanna, éta mangrupikeun awal anu saé sareng pikeun léngkah-léngkah munggaran kuring nyebarkeun buku munggaran kuring: Ngadidik émosi di PAUD, anu kalebet rencana intervensi pikeun dibawa ka kelas.

Tapi, parantos léngkah munggaran, Idéalna, éta kedah salamina aya di kelas sareng sadayana guru gaduh latihan anu diperyogikeun pikeun ngungkulan pasualan-pasualan ieu. Upami murangkalih ngalaman kaayaan premanisme dina Senén énjing, konflik éta kedah diungkulan nalika éta kajantenan sareng henteu ngantosan saat-saat nalika aranjeunna "némpél" subjek pendidikan émosional nalika jam sakola.

MH: Naha wates sareng norma henteu cocog sareng disiplin anu positip?

PO: Henteu, watesan ogé aya dina disiplin anu positip, ngan ukur barudak anu ogé kalibet dina nyiptakeun aturan (saageung panguatna) sareng éta ngajantenkeun aranjeunna langkung daék nurut kana éta aturan. Kami ngaréspon langkung saé pikeun hal anu konséntual dibandingkeun sareng norma anu ditumpukeun.

MH: Naha masarakat taksub kana sasmita, tés, sareng sasmita?

PO: Éta anu urang parantos diajarkeun ngahargaan dina jaman industri. Barudak dipeunteun "pinter" atanapi "belet" dumasarkeun kamampuanana dina mata pelajaran sapertos matématika, basa, atanapi kamampuan mémori na. Peunteun sakola mangrupikeun ukuran kamampuan sareng ogé "suksés" dina kahirupan. Ayeuna urang terang yén peunteun anu saé henteu ngajamin kasuksésan, henteu ngan ukur dina tingkat pribadi, tapi ogé dina tingkat propésional.

MH: Hiji émosi pikeun unggal waktos ... sanaos naha anjeun pikir sababaraha émosina dianggap négatip?

PO: Kami ngagaduhan konsép ieu kusabab cara nganyatakeun émosina éta tiasa ngabahayakeun, boh pikeun anu ngaraosan émosina, sareng pikeun anu aya di sakurilingna. Salaku tambahan, aya émosina tangtu anu ngagaduhan "stigma" négatip gumantung kana kontéks naon. Éta ogé katingali yén murangkalih alit ceurik, tapi ungkapan kasedihan éta henteu katampi ku déwasa. Sarua waé pikeun amarah sareng awéwé. Masih aya anu nyebut éta "histeris" salaku denotasi négatip sareng, panasaran, éta kecap asalna tina "rahim".

belen pineiro

MH: Naon manpaat neuropsychology di kelas?

PO: Sakumaha nyatakeun JA Marina: "Ngadidik mangrupikeun hiji-hijina padamelan anu tujuanana pikeun ngarobah otak manusa unggal dinten. Éta kedah diémutan supados henteu tanggung jawab". Kumaha mungkin maka guru henteu ngagaduhan sakedik ideu kumaha otak urang terstruktur? Perhatian urang, ingetan urang, katerampilan motor urang, émosi urang, pamikiran logis-matématika urang ...

Sagala hal anu dikerjakeun di kelas aya dina uteuk, éta sababna penting pisan yén pendidik ngagaduhan élmu ngeunaan topik ieu sareng sanés ngan ukur éta, tapi ogé ngahijikeun ieu diajar kana karya praktis di kelas, kana cara ngajar sareng kana cara anjeun ngartos diajar murid. Ieu anu dibayangkeun ku neuropsychology.

Dina waktos ayeuna kuring nawiskeun kursus Neuroeducation, ditujukeun pikeun kolot sareng guru. Anjeun gaduh langkung seueur inpormasi ngeunaan éta, di dieu.

MH: Budak genep taun setrés sareng kalimpudan. Naon saur anjeun éta sabab?

BP: Éta sedih pisan. Budak leutik awet kurang na. Abdi nembé maca tulisan anu nyatakeun "Jadwal parantos ngelek barudak urang. Barudak parantos mini-déwasa”. Barudak teu gaduh deui waktos janten murangkalih, nyipta-nyipta, ngabayangkeun, ngaji, luncat ... Atanapi bosen! Kalayan pentingna sadayana ieu ... Kami parantos ngaleungitkeun dinten ka dinten ka dinten sakola dirantékeun pikeun kagiatan ekstrakulikuler, PR sareng kagiatan anu diarahkeun. Budak leutik di imah boga jadwal anu leuwih panjang tibatan kolotna ... éra pisan.

Kami parantos ngaleungitkeun dinten ka dinten alit pikeun dinten sakola dirantékeun pikeun kagiatan ekstrakurikuler anu teu aya tungtungna, PR sareng kagiatan anu diarahkeun

MH: Aya beuki loba sakola anu inovatif sareng alternatif, tapi aya guru anu nolak ngarobah cara ngajar sanaos sadayana?

PO: Hanjakalna, aya. Aya guru anu parantos netep dina ngalaksanakeun padamelanana sareng henteu kersa ninggalkeun zona kanyamananna. Sanaos kanyataan yén pendidikan mangrupikeun profesi kejuruan, aya pendidik anu kaleungitan sumanget sareng ngan saukur ngulang program anu sami taun demi taun.

MH: Naha perlu pikeun guru ngalatih pendidikan émosional sareng sosial?

PO: Tangtosna. Élmu parantos nunjukkeun yén émosina langsung dikaitkeun sareng diajar. Salian ti éta kaayaan pikiran urang mangaruhan sagala aspek kahirupan urang. Nyaho kumaha ngatur émosi urang bakal janten alat anu gunana dina kahirupan urang, henteu sapertos seueur ilmu anu diajarkeun di sakola tradisional. Sabaraha kali anjeun peryogi nyandak akar kuadrat sacara manual? Nanging, sabaraha kali anjeun kabawa ku ambek atanapi sedih tanpa terang naon anu kudu dilakukeun pikeun balik ka kaayaan tenang?

MH: Naha hukuman mangrupikeun pilihan anu pangsaéna pikeun anak henteu ngulang tingkah laku?

PO: Kuring moal nyarios yén hukuman henteu jalan, sabab leres yén dina jangka pondok aranjeunna ngabasmi kalakuan anu teu dihoyongkeun pikeun jalma déwasa. Masalahna nyaéta aranjeunna henteu terang épék jangka panjang sareng perasaan anu aranjeunna diprovokasi ka anak: pemberontakan, hoream, ngarusak harga diri sareng kaluman.

Éta bakal ngabasmi kelas sakumaha urang terang aranjeunna. Teu aya rasa pikeun barudak nyéépkeun 8 jam linggih di méja ningali papan hideung, éta henteu wajar pisan.

Masalah utama nalika ngeunaan ngaleungitkeun hukuman nyaéta seuseueurna sepuh sareng pendidik mikir yén hiji-hijina alternatif nyaéta permisif. Sakumaha anu parantos urang tingali dina titik mimiti, sakapeung kami ngabingungkeun disiplin sareng otoriterisme sareng permisipitas kalayan sayang.

MH: Naon lima hal anu anjeun bakal robih salaku ahli pendidikan dina sistem pendidikan?

PO: Abdi ngarobih hal-hal ieu:

  • Éta bakal ngarobih tokoh utama ruang kelas. Abdi bakal lirén janten guru, bakal muridna.
  • Éta bakal ngabasmi kelas sakumaha urang terang aranjeunna. Teu aya rasa pikeun barudak nyéépkeun 8 jam linggih di méja ningali papan hideung, éta henteu wajar pisan.
  • Éta bakal ngahapus catetan sakola sakumaha urang terang. Evaluasi mangrupikeun salah sahiji alat deui pikeun terang prosés diajar-ngajar.
  • Eusi sareng volume mata pelajaran. Nyimpen data tinangtu henteu asup akal deui. Urang sadayana parantos mopohokeun 80% tina naon anu urang pelajari dina taun sakola.
  • Métodologi pangajaran. Parobihan anu radikal diperyogikeun. Untungna beuki loba sakola anu komitmen pikeun inovasi atikan sareng aranjeunna ngagunakeun metode anu sanés sapertos Project Berdasarkan Pembelajaran.

MH: Belén, hatur nuhun pisan kana wawancara. Tapi kuring henteu hoyong pamitan tanpa naroskeun heula ka anjeun: naha saur anjeun penting pisan pikeun ngadidik ngeunaan émosi?

PO: Kusabab éta bagian ti urang, aranjeunna bakal marengan urang salami kahirupan urang. Nyaho kumaha nampi sareng ngatur éta bakal ngajantenkeun urang silih kenal, silih bogoh silih sareng nyandak kaputusan anu langkung saé. Éta bakal ngajantenkeun hubungan urang sareng diri sorangan sareng batur gampang. Éta sadayana kaunggulan ... saur anjeun henteu?

Nalika anjeun parantos tiasa maca, Belén Piñeiro mangrupikeun guru dina haté anu bajoang kalayan sagala kahoyongna pikeun parobihan pendidikan anu mendesak sareng ruang kelas anu direnovasi. Mudah-mudahan 2017 mangrupikeun taun anu seueurna sakola sareng pusat pendidikan nerapkeun metodologi aktip sareng inovatif ngajantenkeun murid protagonis diajar sorangan. 

Kumaha saur anjeun ngeunaan wawancara sareng Belén Piñeiro? Kuring parantos diajar seueur ti anjeunna. Kuring miharep anjeun parantos mendakan éta mangpaat sareng pikaresepeun!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.