Posisi orok kanggo kiriman, mana anu optimal?

rahim orok

Kakandungan mangrupikeun tahapan harepan sareng kabagjaan, tapi ogé kasieunan sareng kateupastian dina kaayaan anu, sacara alami, sakaligus rongkah. Ngalahirkeun sering sakumaha dipikahoyong sakumaha anu dipikahoyong. Salah sahiji hal anu paling pikahariwangeun ibu-ibu ka payunna, sajabi ti kanyeri, nyaéta upami orok bakal pas dina pelvis sareng upami sikep anjeun bakal cekap pikeun kaluar kalayan gampang dina pangiriman heunceut.

Sacara umum, orok disimpen dina "posisi kaluar", kirang langkung ti bulan ka dalapan kehamilan, tapi ieu tiasa kajantenan engké atanapi bahkan teu lami sateuacan ngalahirkeun upami awéwé éta parantos gaduh murangkalih. Ieu katelah nyarang. Orok turun sareng nempatkeun dirina dina pelvis indungna, biasana ku sirah handap, tapi kadang tiasa ngadopsi postur anu sanés.

Posisi orok dina rahim tiasa dikenal ngalangkungan scan ultrasound. Bidan anu ngalaman ogé tiasa terang posisi orok ku ngaraos beuteung indungna. Nanging, dugi ka Dina waktos anu sami dikantunkeun, teu mungkin pikeun terang pasti kana posisi anu bakal dikukut ku orok rék kaluar saprak, sanaos dina minggu-minggu kamari rohangan diréduksi, cairan amniotik ngamungkinkeun sababaraha mobilitas. Ogé, kadang kontraksi tanaga gawé anu sami nyababkeun orok anu sumping dina hiji posisi robih dina menit-menit terakhir.

Nyaho presentasi di mana orok dina trimester terakhir penting pisan kumargi éta ageung nangtoskeun kamekaran tanaga gawé. Di 1996, bidan Selandia Anyar Jean Sutton nyebarkeun, babarengan sareng guru prenatal Pauline Scott, bukuna "Ngartos sareng ngajarkeun posisi jabang bayi anu optimal" (ngartos sareng ngajarkeun posisi jabang bayi anu optimal). Di jerona, aranjeunna ngembangkeun téori yén gerakan sareng parobihan postur indung dina minggu-minggu akhir kakandungan tiasa mangaruhan sikep anu dikandungan orok nalika lahir. Ieu penting pisan kumargi, numutkeun tiori ieu, seueur kasusah dina waktos ngalahirkeun kusabab kanyataan yén orokna teu optimal pikeun berkembang sacara normal. Tapi naon posisi janin anu optimal sareng naon anu tiasa urang laksanakeun pikeun ngahontal éta?

Aya tilu jinis presentasi orok dina rahim: cephalic (kalayan tunduh), breech (breech) jeung melintang (Sirah orok aya dina hiji sisi rahim indung sareng bagian tukangna aya dina sisi anu sabalikna, ngabentuk sudut 90º kalayan sumbu rahim).

Presentasi cephalic

Presentasi cephalic

Kaseueuran orok dina posisi cephalic nalika ngalahirkeun, nyaéta, kalayan sirah handap na imbit up. Dina presentasi ieu aya dua jinis: cephalic anterior sareng cephalic posterior.

Presentasi cephalic anterior

Orokna tibalik sareng tonggongna caket kana beuteung indung. Ieu bakal janten pposisi idéal pikeun kalahiran. Sirah orok ngaréngkol, kalayan gado ngagoler kana dada sareng makuta (daérah paling sempit dina sirah) anu pangheulana nyebrang kanal lahir.

Presentasi cephalic posterior

Dina presentasi ieu, orok ogé sirahna turun tapi ku tonggongna caket ka indung sareng raina nyanghareup beuteung. Ku cara kieu, sirah orok henteu lentong, atanapi gado na déngdék, janten sikep anjeun kirang fleksibel dina nyaluyukeun sareng kanal kalahiran ngarah kana kuli anu langkung lami sareng langkung nyeri. Posisi ieu henteu nunjukkeun yén bagian sesar kedah dilaksanakeun, babaranana tiasa heunceut tapi sigana langkung lami kusabab katurunan orok langkung rumit.

Presentasi Breech atanapi breech

Orok Breech

Dina posisi ieu sirah orok naék sareng imbit na handap. Éta pelvis orok aya hubunganana sareng bangkong indung. Biasana orok disimpen dina posisi cephalic antara minggu 28 sareng 32, tapi anu sanésna ngagulung sababaraha kali sateuacan dikandung, utamina upami aya cairan amniotik anu kaleuleuwihan. Sababaraha, sakitar 3%, henteu pernah muter-muter sareng tetep dina posisi breech atanapi breech.

Kanyataan yén orok dina posisi panyawat dina minggu-minggu akhir kakandungan sering ngahasilkeun kahariwang dina ibu-ibu ka payun ti saprak orok breech biasana aya hubunganana sareng pangiriman sesar. Tapi naha bagian sesar leres-leres dituduhkeun dina kasus ieu? Naha pangiriman heunceut tiasa nyobian?

Dina taun 2000, hasil tina panilitian ageung disebat "Percobaan Breech Term". Numutkeun kana panilitian ieu, dina presentasi breech, bagian cesarean kedah janten metode pilihan tibatan heunceut kumargi sigana ngirangan morbiditas neonatal. Hasil ieu gancang ditampi ku komunitas médis internasional anu milih ngajadwalkeun bagian sesar tibatan nyobian pangiriman heunceut nalika orok jangka penuh dipasihkeun dina posisi breech.

Sanaon rekomendasi tina Trial Breech Trial diadopsi ku kaseueuran organisasi internasional penting dina bidang kasihatan, kalebet SEGO (Spanyol Society of Gynecology and Obstetrics), aya sababaraha, sapertos Direktorat Bantuan Kaséhatan Kamentrian Kaséhatan Pamaréntah Basque, anu mutuskeun henteu nuturkeun rekomendasi ieu dumasar kana kanyataan yén kontéks kaséhatan, protokol sareng katerampilan propésionalna béda sareng nagara-nagara anu parantos ilubiung dina panilitian. Kusabab kitu, pangiriman heunceut anu suksés terus dilakukeun dina setting anu aya tanaga kaséhatan anu berpengalaman.

Saatos ulikan ieu diterbitkeun, seueur tulisan anu mempertanyakan kaabsahanana kumargi dina sadaya pangiriman anu dianalisis saran pikeun bantosan pikeun pangiriman breech henteu acan dituturkeun. Numutkeun kana rekomendasi ieu, intervensi kedah minimal sareng sadaya pangiriman parantos dilaksanakeun dina setélan médis. Dina 2006 panilitian anu dilakukeun, opat kali langkung ageung tibatan Trial Breech Trial. Dina pangajaran ieu, disebut PREFASHION, éta katingali éta teu aya bénten anu signifikan dina morbiditas neonatal sareng perinatal antara pangiriman panyawat heunceut sareng bagian caesar. ayeuna, anu SEGO, henteu deui nyarankeun bagian caesar salaku pilihan kahiji nalika orok orok Sabalikna, éta ngantunkeun panto kabuka pikeun pangiriman heunceut salami kaayaan anu tangtu dicumponan: pangwangunan fétus anu leres sareng beuratna kirang tina 4 kilo, yén orok henteu katingali sareng éta disimpen dina imbit atanapi suku anu dilebetkeun dina saluran Kalahiran.

Presentasi Transverse

orok melintang

Dina posisi ieu, sumbu panjang janin ngabentuk sudut 90º sareng sumbu rahim, nyaéta sirahna aya dina hiji sisi beuteung indung sareng imbit dina sisi anu sabalikna.

Dina hal ieu, bertentangan sareng presentasi breech, bahaya pikeun nyobian nyampurkeun heunceut kusabab aya résiko parah cilaka bahkan maot pikeun orok sareng indung.

Naon anu anjeun tiasa lakukeun pikeun nyandak orok anjeun kana posisi anu optimal?

Sakumaha anu parantos urang tingali, anu idéal pikeun nganteurkeun nyaéta orok ditempatkeun dina posisi cephalic anterior. Nanging, upami orok anjeun némbongan dina jabatan anu sanés, tong kaganggu kusabab dina minggu-minggu terakhir atanapi bahkan nalika ngalahirkeun aya kamungkinan anjeunna bakal ngancik. Sababaraha Trik sareng téhnik tiasa ngabantosan orok anjeun cicing atanapi asup kana posisi cephalic.

Nengetan khusus sikep anjeun

Sikep anu dina beuteung anjeun langkung handap tibatan tonggong anjeun langkung pikaresepeun orok pikeun disimpen dina cephalad anterior kumargi, kusabab pangaruh gravitasi, tonggong orok bakal condong disimpen dina bagian handap beuteung anjeun. Coba déngdékkeun pelvis anjeun deui nalika anjeun linggih, mastikeun yén tuur anjeun langkung handap tina pingping anjeun sareng hindarkeun postur dimana anjeun ngagolér mundur kumargi tonggong anjeun langkung handap tibatan beuteung anjeun anu langkung pikaresepeun orok anjeun pikeun disimpen dina posterior cephalic.

Latihan prakték anu ngamajukeun posisi fétus optimal

Ngojay mangrupikeun latihan anu saé pikeun orok anjeun kana posisi cephalic. Pangpangna nyaéta ngojay tibalik sareng hindaran ngojay dina tonggong anjeun pikeun milih posisi orok anu leres.

Latihan yoga salami 10-15 menit sadinten, utamina sikep ucing sareng Mohammedan. Pose ucing dilakukeun dina sagala opat ku leungeun disaluyukeun sareng taktak sareng tuur dipisahkeun dina cangkéng. Bagian tukangna dibengkokkeun ka luhur sareng gado ka handap, teras lalaunan manjang dugi ka lempeng nalika sirah diangkat. Sikep Mohammedan dilaksanakeun ku nangtung dina sagala opat, mawa batang deui teras mencét dada kana taneuh sareng panangan diulur payun.

Anggo hiji Bal Pilates pikeun latihan goyang khususna anu dimana anjeun jongjon maju.

Ngamangpaatkeun nalika ningali TV ka linggih dina korsi nyanghareup ka tukang sareng ngandelkeun anjeunna jauh. Anjeun tiasa ogé tuur dina lantai condong kana korsi atanapi dina bantal.

Vérsi cephalic éksternal

Vérsi cephalic éksternal

Versi cephalic éksternal nyaéta a susunan manuver, anu dilakukeun dina beuteung indung, pikeun kéngingkeun orok atanapi orok melintang kana posisi cephalic. Sateuacan ngalaksanakeunana, ultrasound dilakukeun pikeun nangtoskeun posisi pasti orok, detak jantung fétus dipantau sareng nginum obat diterapkeun pikeun bersantai otot uterus sareng ngajantenkeun prosés langkung gampil. Maka dokter kandungan bakal teraskeun pencét dina titik anu béda sareng ngalakukeun urut anu lembut kanggo nyobian posisi orok cephalad.

Versi cephalic éksternal nyaéta a téhnik anu cukup aman sareng tingkat kasuksésan anu luhur,  tapi éta gaduh karugian anu tiasa nyababkeun tanaga gawé, janten éta ngan kedah dilaksanakeun dina kaayaan médis sareng murangkalih pinuh.

Moxibustion

Téhnik ieu disarankeun ku WHO pikeun paméréan orok sareng tiasa dilakukeun ti minggu ka-32. Éta téhnik ubar tradisional Cina anu diwangun ku ngarangsang sababaraha titik awak sareng panas pembakaran mugwort (Moxa), ramuan anu katingalina ngarangsang sirkulasi getih panggul sareng rahim, ogé stimulasi adrenokortis anu tungtungna ngarangsang kagiatan fétus. Dina kasus paméréan orok, nunjukkeun a ngarangsang nyaéta daérah luar tina kuku jempol alit. Tingkat kasuksésanna rada luhur sapertos anu ditingalikeun ku sababaraha rupa panilitian, sareng teu sapertos versi cephalic éksternal, éta henteu ngagaduhan kakurangan anu tiasa nyababkeun tenaga kerja.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, dugi ka momen terakhir aya kamungkinan orok anjeun bakal baralik sareng anjeun gaduh sumber anu béda dina ujung jari anjeun pikeun ngabantosan anjeunna. Pokokna teu kedah ngajadwalkeun bagian sesar. Salaku tambahan, ieu ogé nampilkeun résiko kusabab éta bedah, janten babandingan kauntungan-résiko kedah ditaksir. Bisi wae, upami penting pikeun ngalakukeunana, anjeun kedah terang yén henteu perlu dijadwalkeun sabab éta tiasa dilakukeun pas pangirimanna dimimitian. Ku cara ieu orok anjeun ngagaduhan kauntungan tina padamelan sateuacanna anu bakal ngabantosan anjeunna adaptasi sareng lingkungan luar. Upami orok anjeun bobo atanapi transversal, mimiti sadayana tetep tenang sabab sadayana henteu leungit. Sareng luhur sadayana, naon jabatan anjeun, cobian terasrasakeun momen anu unik sareng teu kaberesih anu kakandungan nawiskeun anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.