Naon sababaraha kapinteran?

Barudak ngalakukeun itungan matematika

Unggal murangkalih bénten sareng gaduh anakna masing-masing kaahlian sorangan, bakat jeung minat.

Mangtaun-taun, katerampilan sareng kompeténsi pribadi langsung aya hubunganana sareng IQ tapi urang ayeuna terang yén aya jinis intél sanés anu sanés.

Naon teori sababaraha kapinteran?

Téori sababaraha kapinteran timbul tina panangan psikolog Howard tukang kebon iraha se soal ayana kacerdasan anu unik sareng turun-tumurun. Salami panilitianna anjeunna mendakan yén jalma-jalma anu gaduh kecerdasan tinggi henteu ngahontal cita-cita hébat dina kahirupan sareng sabalikna.

Numutkeun ka Gardner intél mangrupikeun jumlah kapinteran anu béda-béda anu aya hubunganana sareng kamampuan sareng kamampuan anu béda.

Urang sadayana ngagaduhan dalapan jinis kapinteran alam anu saling pakait. Masing-masing tempatna aya di daérah utek anu béda.

Ngembangkeun 8 jinis kapinteran ieu dikaitkeun kana faktor lingkungan sareng budaya. Kapinteran aranjeunna diajar tina pangalaman sareng hubungan jeung batur.

Gardner urang 8 Kecerdasan

  1. Logika matématika: nyaéta kamampuan pikeun ngalakukeun itungan numeris sareng nyusun hipotesis ngalangkungan nalar.
  2. Linguistik: ngakibatkeun kamampuan pikeun Ngupingkeun, nyarios, maca sareng nyerat.
  3. Musik: nyaéta kamampuan pikeun nyanyi, nganalisis sora, sareng maénkeun alat musik.
  4. Viso rohangan: ngakibatkeun kamampuan pikeun orientasi diri anjeun dina rohangan, ngagambar, ningali rinci visual, jsb..
  5. Awak kinétik: nyaéta pasanggiri pikeun nganyatakeun diri sareng awak, ngalaksanakeun latihan anu ngalibatkeun kasaimbangan sareng koordinasi mata-tangan.
  6. interpersonal: ngakibatkeun kamampuan pikeun ngartos batur sareng damel sareng aranjeunna, gawe bareng, ngabantosan aranjeunna pikeun ngaidentipikasi sareng ngungkulan kasusahna.
  7. intrapersonal: nyaéta kapasitas pikeun menilai diri kamampuan sareng kasusah sorangan, ngendalikeun mikir sareng netepkeun tujuan pribadi.
  8. Naturalis: ngakibatkeun persaingan pikeun netepkeun hubungan antara kelompok jalma atanapi objék atanapi antara sagala rupa spésiés.

Budak awéwé leutik kalayan cet dina panangan

Didik numutkeun kamampuan

Dina titik ieu urang ningali yén tiori sababaraha kapinteran ngagaduhan akibat penting, utamina dina bidang pendidikan.

Dina hiji sisi kami negeskeun yén sadaya murangkalih henteu sami, éta bédana masing-masing ngeuyeuban sareng pendidikan anu ayeuna kedah maju pikeun ngahargaan bédana étas.

Di sisi anu sanésna, jelas yén penting pisan pikeun ngantep murangkalih urang ngembangkeun sadaya kamampuanana supados langkung bébas sareng langkung bahagia.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.