Sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan faktor Rh sareng sauyunan getih

Tes getih pikeun nyandung

Manusa sawawa ngagaduhan dina awakna antara 4 sareng 6 liter getih, unsur penting pikeun salamet anu beredar dina awak ngaliwatan pembuluh darah. Fungsi getih penting pisan pikeun awak, ngangkut oksigén ka organ sareng jaringan sareng membela awak tina inféksi sareng virus.

Masing-masing jalma ngagaduhan molekul anu béda dina sél getihna, sareng tina 4 grup getih na diwangun. Molekul ieu disebut antigén ngahasilkeun 4 kelompok anu tina tipe A, B, O sareng AB. Tapi salaku tambahan, aya seueur jalma anu ngagaduhan hiji unsur deui dina getihna, protéin anu mangrupikeun bagian tina sél getih beureum. Sareng dimana lahir faktor Rh, jalma anu ngagaduhan protéin ieu bakalan Rh positip sareng anu henteu ngagaduhanana, Rh négatip.

Malah nepi ka ayeuna teu dipikaterang pasti naha béda-béda ieu aya dina hal jinis getih, tapi aya teori anu panasaran pisan anu aya hubunganana sareng evolusi. Ngaliwatan tahap anu béda tina manusa dina prasejarah, getih kedah adaptasi sareng kaayaan hirup anu béda, mutasi sareng nampi anténeu anu bénten-bénten anu ngawangun gugus getih.

Naon sauyunan getih?

Nyaho naon kelompok getih anjeun penting pisanNyaho pasangan anjeun ogé, sareng anjeun panginten henteu kantos ngémutan hal éta. Logis yén anjeun henteu kantos mikir ngeunaan patarosan ieu, kumargi seueur teuing informasi salah ngeunaan hal éta. Nalika anjeun peryogi transfusi getih, perlu terang naon kelompok getih anjeun supados awak anjeun henteu ditolak.

Kira-kira 85% penduduk dunya ngagaduhan protéin anu naékna faktor Rh, nyaéta getihna Rh positip. Kontrasna, jalma anu henteu ngagaduhan éta négatip Rh. Faktor Rh nyaéta anu nangtoskeun sauyunan antara kelompok getih anu béda.

Nampi getih anu sauyunan sareng anjeun tiasa ngajantenkeun anjeun komplikasi anu béda sareng masalah kaséhatan. Tapi ieu sanés ngan ukur sauyunan getih anu tiasa kajantenan. Orok anu dikandung ku dua jalma anu teu cocog kusabab faktor Rh na ogé tiasa ngalaman masalah kaséhatan anu serius.

Sauyunan getih

Kumaha sauyunan getih mangaruhan kakandungan

Orok nampi nalika nyandungna mangrupikeun séri unsur anu ngawangun warisan genetikna. Getih mangrupikeun salah sahiji, tah orok tiasa ngawariskeun kelompok getih boh kolotna. Tiasa ogé yén gabungan tina duaan bakal kabentuk sareng anjeun ogé bakal nampi faktor Rh.

Faktor Rh positip dominan lawan négatip, janten upami indungna Rh négatip sareng bapakna positip Rh, orok bakal Rh positip diwariskeun ti bapakna. Sareng ieu dimana lahirna kamungkinan sauyunan antara getih indung sareng getih orok lahir.

Sistem imun indung ngakuan unsur asing nyaéta Rh orok anu positip, anu dilakukeun nyaéta bentuk antibodi pikeun ngalawan protéin éta éta henteu ngakuan, dina cara nu sami yén éta bakal nyanghareupan virus atanapi baktéri. Nalika kakandungan, antibodi ieu tiasa nyebrang plasénta pikeun nyerang sél getih beureum anu ngandung protéin 'asing'.

Konsékuansi pikeun orok anu pikasieuneun:

  • Hemofilia: éta mangrupikeun panyakit turun-tumurun anu mangaruhan pembekuan getih.
  • Panyakit hemolitik orok (HDN)): kasakit serius anu mangaruhan kana perkembangan orok.
  • anémia, diantara masalah kaséhatan anu serius.

Iraha Rh sauyunan mangaruhan?

Indung sareng énggal

Awak indungna henteu ngagaduhan antibodi, dugi ka éta bersentuhan sareng getih anu ngagaduhan protéin Rh. Janten umumna masalah ieu henteu mangaruhan nalika kakandungan munggaran, nanging aya kamungkinan kontak ngaliwatan sababaraha kajadian sapertos:

  • Aborsi kajantenan sateuacanna
  • Ngaliwatan a transfusi tina getih
  • Ngaliwatan prosedur ujian prenatal disebut amniosentesis

Nalika ngalahirkeun nyaéta nalika aya kamungkinan anu langkung ageung yén getih indung sareng orok ngontak. Ku cara kieu, awak indung nyiptakeun antibodi anu ngantosan serangan payun.

Ayeuna aya perlakuan anu béda pikeun méréskeun masalah ieu, nanging, terang kelompok getih kadua kolotna mangrupakeun prosedur anu saderhana pisan. Nyaho éta sateuacana tiasa nyegah masalah kaséhatan sareng konsepsi ka hareup di pikahareupeun orok.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.