Waspada batuk saha waé Naha?

vaksin

Sababaraha minggu ka tukang, debat mecenghul di média ngeunaan perluna vaksinasi ibu hamil ngalawan pertusis. Ieu kusabab kanyataan yén dina taun-taun ayeuna aya rebound dina panyebaran panyakit ieu dina penduduk, ogé mangaruhan barudak di handapeun umur 2 bulan, nyaéta umur dimana dosis vaksin munggaran bakal dipasihkeun, sahingga éta budak anyar ieu teu ngagaduhan pertahanan. Upami aranjeunna kakeunaan baktéri anu nyababkeun panyakit, aranjeunna tiasa katépaan sareng sangsara tina batuk reungit, anu tiasa janten kaayaan anu parah pisan. Ieu parantos nyiptakeun anu penting alarm sosial sareng nyuhungkeun vaksinasi ku ibu hamil parantos meroket, nyababkeun kakurangan vaksin cenah.

Naon batuk reungit?

Batuk reungit mangrupikeun inféksi saluran pernapasan luhur, disababkeun ku a bakteri . Éta mangrupikeun panyakit anu tiasa mangaruhan jalma kumaha waé umur sareng serius pisan dina orok.

Nalika jalma anu kainféksi badé atanapi batuk, aranjeunna ngusir titisan alit anu ngandung baktéri, anu ngalir ngalangkungan hawa, nyebarkeun panyakit ku katentreman ti hiji jalma ka jalma séjén. Pasien anu henteu diubaran tiasa nular sababaraha minggu saatos mimiti batuk.

Kaseueuran orok anu ngagaduhan batuk kokolot tina jalma anu masihan jaga atanapi neng, anu sakapeung malah henteu terang yén aranjeunna gaduh panyakit. Batuk kokolosan dina orok nyababkeun gejala anu tiasa serius pisan.

Gejala batuk reungit

Gejala pertusis biasana muncul 7-10 dinten saatos jalma parantos kontak sareng panyakit, tapi kadang-kadang tiasa dugi ka 6 minggu sateuacanna muncul.

Mimitina, gejala panyakitna sami sareng anu a tiis biasa: irung boneka, irung rinyuh, wahangan, sareng batuk atanapi muriang. Nalika panyakitna kamajuan, gejala tradisional batuk kokolot muncul, nyaéta:

  • Batuk pas, dituturkeun ku desalan anu nyaring nalika nyandak hawa.
  • Muntah ku batuk
  • Kacapean saatos mantra batuk

Batuk parah biasana dugi ka sababaraha dua minggu sareng, saatos éta, éta ngirangan dina frékuénsi sareng parah, sanaos pamulihan lengkep panginten peryogi sababaraha minggu deui. Antara éta komplikasi Anu tiasa aya kalebet pneumonia, otitis media, gagal pernapasan, encephalopathy, sareng kejang. Batuk saha waé ogé tiasa nyababkeun maot.

Diagnosis sareng rekomendasi

El diagnostik mimiti penting pisan pikeun ngamimitian ngubaran gancang-gancang. Éta pikaresepeun éta dimimitian nalika tahap mimiti panyakit (fase dimana éta tiasa lieur sareng tiis), janten langkung gampang ngirangan intensitas sareng durasi gejala. Batuk saha waé diubaran antibiotik, anu kedahna diresepkeun ku dokter pediatrik.

Sakali diagnosis pertussis dikonfirmasi sareng bari pangobatanna tetep, disarankeun pikeun:

  • Nikmat istirahat orok.
  • Jaga bumi bebas tina iritasi pikeun nyegah batuk langkung gampang.
  • Nawiskeun murangkalih tuang alit sareng sering kanggo nyingkahan utah, sareng ajak anjeunna nginum seueur cairan kanggo nyingkahan dehidrasi.

3-4 bulan mimiti hirup mangrupikeun waktos anu paling résiko tina maotna kusabab batuk kokolot, nunjukkeun yén aya kamungkinan langkung seueur pikeun ngembangkeun komplikasi panyakit, utamina kusabab dosis vaksin anu munggaran dikaluarkeun pikeun 2 bulan hirup.

vaksin dina bayi

pacegahan

Léngkah pencegahan utama pikeun ngahindarkeun batuk kokolot nyaéta vaksinasi. Vaksinasi awéwé hamil, ti minggu ka-27 kehamilan, parantos kabuktosan janten cara anu paling épéktip pikeun mayungan bayi anu anyar, kusabab pangiriman kana fétus antibodi (pertahanan) nalika kakandungan, ngaliwatan plasénta, bakal ngajagaan dugi dosis kahiji vaksin anu dipasihkeun dina umur 2 sareng 4 bulan. Vaksin pertusis nyaéta yakin  sareng ditoleransi ogé ku ibu hamil.

Ngalirkeun batuk whooping henteu ngajamin kekebalan permanén, janten komo jalma anu ngalaman ti éta kedah divaksinasi. The vaksinasi lingkungan orok, nyaéta, sadaya jalma anu kontak sareng murangkalih (kolot, dulur, dulur, nini ...), sahingga dijaga dugi nampi dosis vaksin anu pangpayunna. Ahli nyebutna teh strategi sayang sareng diperkirakeun tiasa ngirangan kasus pertusis dina murangkalih alit ti 70 bulan dugi ka 3%.

Dina jaman ayeuna, parobihan penting dilakukeun dina tindakan pencegahan ngalawan panyakit ieu. Dina Séptémber 2012, Inggris nyarankeun vaksinasi batuk saha waé pikeun awéwé ibu hamil antara minggu 28 sareng 36 (numutkeun panulis dugi ka 38) kehamilan kusabab seueur kasus batuk kokolot di nagara éta sareng, pangutamana, kusabab maotna 12 orok salaku akibat tina panyakit ieu. Saprak harita, pertusis di ibu hamil parantos ngirangan pasualan global sareng, ogé, di handapeun umur 3 bulan.

Di Spanyol, Catalonia parantos janten primera Komunitas otonom pikeun nerapkeun ukuran ieu, sabab antara taun 2008 sareng 2011 batuk reungit nyababkeun maotna, di Catalonia, aya salapan orok di handapeun umur sataun. sareng, dina Juni 2014, Asturias ogé parantos nerapkeun ukuran ieu pikeun ibu hamil.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.