Sindrom Tourette di murangkalih

Barudak sindrom Tourette

Sindrom Tourette mangrupikeun kalainan neurologis anu dicirikeun ku duanana motor sareng lisan lisan, anu biasana dimimitian sateuacan umur 18, biasana antara 4 sareng 6 taun. Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis gejala, sabab sareng pangubaran tina Sindrom Tourette di murangkalih.

Naon sindrom Tourette?

Sakumaha anu parantos urang tingali sateuacan, Sindrom Tourette éta mangrupikeun kalainan neurologis anu manifés nyalira ngalangkungan motor sareng térbal lisan anu jelas pisan. Nami na asalna ti ahli saraf Perancis Guilles de Tourette, anu mendakan panyakit ieu taun 1885. Éta kauninga nalika budak, sakitar 7 taun, Sanaos diagnosisana henteu teras-terasan gampil sabab biasana aya hubunganana sareng gangguan sanés sapertos obsessive Compulsive Disorder (OCD) atanapi Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

nu tics motor Éta dumadakan, gancang, teu kaampeuh, henteu wirahma, gerakan otot anu dibesar-besarkeun sareng diulang sapertos grimacing, sirah oyag, atanapi angkat taktak. Anjeun tiasa saderhana atanapi kompleks, Numutkeun kana kelompok atanapi kelompok otot anu aya dina tics motor. The tics verbal éta mangrupikeun sora atanapi vokalisasi, sapertos mumbling, ngabéréskeun tikoro, atanapi ngambeu anu janten tic vokal saderhana, atanapi ngagorowok, laknat teu dihaja, atanapi ngulang deui naon anu ceuk batur nyaéta tic vokal kompléks.

Gejala sering parah dina kaayaan setrés, sareng langkung-langkung anjeun hoyong ngendalikeun éta langkung parah, sareng ngajantenkeun teu mungkin konsentrasi kana hal anu sanés. Ieu nyababkeun masalah barudak sareng panyaluyuan sosial, henteu ati-ati di kelas, anu mangaruhan kinerjaana, sareng harga diri anu handap. Barudak anu gaduh sindrom ieu karaos salah paham ku barudak sanés boh déwasa.

Naon perlakuan sindrom Tourette di barudak?

Barudak anu ngagaduhan gejala sindrom ieu kedah dicandak ka ahli saraf, anu tiasa ngalakukeun tés anu sanés sapertos MRI atanapi scan CT pikeun ngaluarkeun kaayaan kamungkinan anu sanés anu tiasa ngagaduhan gejala anu sami. Aranjeunna ogé bakal ningali riwayat médis, riwayat kulawarga, sareng ngalakukeun ujian fisik.

Sarua sareng anjeunna Sindrom Tourette henteu sami pikeun sadayana, pangobatanna henteu ogé. Teu aya ubar pikeun sindrom ieu, tapi tics tiasa diubaran ngarah mangaruhan kahirupan sapopoe sakedik mungkin.

Sanaos henteu janten gangguan psikologis, a psikolog tiasa ngabantosan ngatur setrés Éta hartosna kaserang gangguan ieu, karaos dipikaharti sareng tiasa ngajarkeun anjeun téhnik rélaxasi sahingga gejalana henteu janten langkung parah.

Biasana teh gejala biasana ningkat nalika ngahontal 10-12 taun teras ngirangan nonoman. Kaseueuran tics ieu condong ngaleungit nyalira, sareng ngan ukur 1% murangkalih ieu tikét tetep dugi ka déwasa.

Barudak Tourette

Kumaha urang tiasa ngabantosan putra urang upami anjeunna kaserang sindrom ieu?

Sakumaha anu parantos urang tingali sateuacanna, sindrom ieu kalintang salah paham kumargi seueur jalma anu saleresna henteu sadar kana panyakit ieu sareng naon anu disababkeun. Upami anak anjeun atanapi jalma anu caket anjeun gaduh sindrom ieu, kuring nyarankeun ieu:

  • Milarian Pitulung. Aya pakumpulan di seueur kota dimana aya kelompok pangrojong sareng inpormasi anu aya hubunganana sareng karusuhan ieu anu bakal ngabantosan anjeun nyanghareupan éta dina cara anu béda sareng ngaraos didukung dina prosés.
  • Hayu anjeunna milari inpormasi. Éta ogé kedah ngaraos yén aranjeunna gaduh kendali kana kahirupan, sabab karusuhan ieu sering nyandak kendali kana awakna. Hayu anjeunna naros ka dokter naon anu anjeunna pikahoyong sareng pasihan sadayana inpormasi anu diperyogikeun ku anjeunna.
  • Bantosan anjeunna kalibet kana kagiatan anu sanés. Nalika aranjeunna kajelebkeun dina hiji kagiatan, gejalana langkung lemes sareng kirang sering, kusabab perhatosanna ka aranjeunna parantos ngirangan. Éta ogé saé pikeun aranjeunna olahraga, sabab éta ngabantosan aranjeunna pikeun méntalkeun mental sareng fisik, bersantai sahingga ngirangan tics.

Naha émut ... Sindrom Tourette di murangkalih henteu ngahalangan aranjeunna tina lakonan hal-hal anu sami sareng barudak sanés anu saumurna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.