Tes DNA fétus dina getih indung Naha pikaresepeun?

DNA fétus

Upami urang naros ka pasangan naon anu paling hariwangeun aranjeunna ngeunaan kakandungan, jawabanana biasana "Éta murangkalih téh saé". Nalika nuju kakandungan kami badé ngalaksanakeun sababaraha tés pikeun mariksa yén sadayana saé lancar sareng orok urang henteu ngagaduhan masalah. Salah sahiji kamungkinan nyaéta pikeun milarian terang upami anjeun sanés operator kalainan kromosomAyeuna aya sababaraha cara pikeun mastikeun yén ieu sanés masalah orok urang.
Biasana ku hasil ultrasound munggaran dilaksanakeun ékstraksi getih, dimana nilai-nilai hormon tangtu ditangtukeun sareng data anu sanés, sapertos umur indung, beurat na naha anjeunna ngaroko, "Saringan tripel", anu ku aranjeunna bakal dicarioskeun ka kami teh résiko statistik yén orok urang mangrupikeun pamawa abnormalitas kromosom sapertos Down syndrome atanapi sindrom Edwads. Éta tés anu tiasa dipercaya pisan, sakitar 95% akurat. Éta dianggap résiko tinggi upami éta langkung ageung tibatan atanapi sami sareng 1/250 pikeun salah sahiji tina dua abnormalitas kromosom. Dugi ka ayeuna nalika ieu résiko panengah atanapi aya kaayaan sanés anu nyiptakeun mamang ngeunaan hasilna, a tés invasifkayaning amniosentesis(ngalakukeun tusukan dina beuteung indung, ngaksés kantong anu mayungan orok pikeun nimba sampel cairan amniotik sareng nganalisis) atanapi biopsi chorionic(aksés ka bagian posterior plasénta pikeun nimba sampel alit kanggo tujuan anu sami sareng amnicehesis), nambahan résiko sanggup ngarusak kantong atanapi kénging inféksi sareng kaleungitan kakandungan.
Ti saprak 1997, dipikaterang yén nalika awéwé hamil, getih na tiasa ngadeteksi, salian ti DNA na, DNA tina fétus, janten sababaraha taun ka pengker kamungkinan ngembangkeun tés pikeun ngadeteksi karyotype orok mimiti ditalungtik teu direalisasikeun tés invasif sareng sababaraha waktos ka pengker teh tés DNA fétus dina getih indung.

orok 2

Naon éta diwangun ku

Éta diwangun ku ngalaksanakeun a ujian getih ka indung pikeun ngadeteksi DNA fétus. DNA bébas tina sél orok medar dina getih indung. DNA mangrupikeun komponén genetik, anu nangtukeun henteu ngan ukur warisan orok, ogé upami éta mangrupikeun operator atanapi kaserang karana kasakit kromosom atanapi jinis, utamina ayana trisomies 21 (Down syndrome), 18 (Edwards syndrome) sareng 13 (sindrom Patau) atanapi robahan angka tina kromosom séks. Nilai prediksi tés nyaéta 99,9% pikeun sindrom Down, sareng sakedik kirang pikeun sindrom Edwards sareng sindrom Patau. Ieu ngandung harti yén presisi na langkung saé langkung saé tibatan metode anu sateuacanna. Ngan upami hasilna positip aranjeunna kedah dikonfirmasi nganggo biopsi chorionic atanapi amniocentesis. Béda sareng Amniocentesis atanapi Corial biopsy, tés DNA fétus henteu résiko pikeun orok (atanapi indungna), kumargi ngan ukur narik getih tina panangan indung.

Iraha ngalakukeun éta

Nalika saringan triple tong gaduh hasilna kacindekan, kolotna janten operator tina sababaraha panyakit kromosom, muncul data anéh dina ultrasound atanapi iraha kolot miharep éta. Penting pikeun dimaklumkeun ogé nalika kakandungan kembar atanapi dina anu dihontal kalayan sumbangan endog, dina kasus ieu leungit sénsitip sareng sateuacan ngalaksanakeunana, langkung gampang pikeun jelas ngeunaan kemungkinan anu ditawarkeun ka kami sareng sensitipitasna dina kasus ieu.
Tés tiasa dilaksanakeun ti minggu 10 tina kakandungan sahingga hasilna tiasa dipercaya.

Kumaha carana dilakukeun sareng sabaraha lami hasilna?

Éta ngalibatkeun tarik getih ka indung. Éta tiasa dilakukeun di iraha waé dinten na teu kedah persiapan henteu aya jinisna.
Hasil nyandak antara 8 sareng 10 dinten.
Kumaha upami hasilna positip?
Upami aya hasil anu positip pikeun robahan kromosom tangtu, disarankeun pikeun konfirmasi ku diagnosis prenatal invasi (amniocentesis atanapi chorionic biopsy), ti saprak henteu dianggap tés diagnostik definitif. Sanaos tingkat positip palsu kalintang handapna, penting pikeun konfirmasi kalayan salah sahiji téhnik ieu.
Dimana kuring tiasa ngalakukeun éta? Naha Layanan Kaséhatan Komunitas Otonom kuring nutupan biaya tés?
Aya sababaraha laboratorium anu gaduh tés sacara pribadi. Waragadna nyaéta sakitar € 700. Teu aya kabutuhan euweuh sarat Pikeun ngalakukeunana, upami pasangan mutuskeun yén aranjeunna hoyong ngalengkepan tés anu dilakukeun saatos tindak-tandur kakandunganana, sanaos dugi ka waktos éta henteu aya alesan pikeun alarm, aranjeunna tiasa ngalakukeun sacara pribadi. Di Komunitas Madrid, protokol pangawasan pikeun ibu hamil di Rumah Sakit Clínico San Carlos parantos ngalebetkeun tés DNA fétus gratis dina getih indung dina kasus dimana triple screening atanapi ultrasound ngagaduhan hasil anu diragukeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.