Nyaho siklus menstruasi: kematangan folikel

Siklus menstruasi: fase mateng follicular

Awéwé henteu nyarioskeun ngeunaan haid salain ti mairan naha nyeri langkung atanapi kirang, upami éta salami 3 atanapi 5 dinten, atanapi ngeunaan seueur pisan pendarahan urang; Salaku tambahan, gumantung kana umur, urang bakal silih tukeur inpormasi ngeunaan metode anu urang gunakeun pikeun nyerep (kompres, tampon, spons alam) atanapi nahan (cup haid) perdarahan, topik - saliwatan - matak sorangan, anu pantes dilegaan. Tapi haid mangrupikeun bagian tina siklus, anu rata-rata lumangsung sakitar 28 dinten, sareng ogé bagian tina kaayaan feminin urangNaha ngirangan kana masalah sepele sapertos nyeri?

Dinten ayeuna kuring bakal ngamimitian nyaritakeun ngeunaan siklus menstruasi, ngurus fase kahiji. Nyatana, numutkeun sumber inpormasi, éta henteu persis diwangun ku dua fase, tapi ieu, kahareupna diwangun ku anu sanés; Kuring bakal nyobian janten eksplisit sareng konkrit, janten inpormasi na jelas. Alesan kuring hoyong ngobrol sareng anjeun ngeunaan topik ieu nyaéta siklus haid ngagaduhan tujuan tina sudut pandang baranahan (sareng ieu nyandung orok), tapi ogé campur dina perasaan urang. Salaku tambahan, sanaos stéréotip sapertos anu nunjukkeun haid salaku 'hukuman Alam' anu masih ditampi, urang tiasa ningali éta salaku kado anu ngamungkinkeun urang pikeun terang fungsi awak urang.

Sakumaha anu Kuring geus sebutkeun, siklus biasana lumangsung 28 dinten, tapi ogé ditarima yén éta lumangsung antara 21 sareng 35, tanpa ieu anomali. Dimimitian dina dinten mimiti haid, antukna awak leupas tina lapisan rahim atanapi endometrium, sareng getih kaluar ngalangkungan bukaan alit dina serviks, teras ngalangkungan heunceut. Peryogi disebatkeun yén dua atanapi tilu taun saatos menarche (aturan kahiji), siklus biasana henteu teratur; sakumaha aranjeunna ti 40/45 taun, dugi ka awéwé 'lebet' ménopause. Dina Langkung Kedokteran, aranjeunna nyaritakeun ngeunaan kumaha siklus saatos kakandungan sareng ngalahirkeun, urang ogé bakal nyaritakeun engké.

Fase kematangan folikel: pamilihan ovum

Mimiti, bejakeun yén sagalana mangrupikeun hasil tina séri hormon, upami anjeun tetep maca anjeun bakal ngartos. Mimiti mantuan rahim ngusir éndométrium, nyababkeun kontraksi anu nyababkeun nyeri atanapi ngarareunah. Salami dinten-dinten munggaran, stimulan folikel (FSH) anu disékrésikeun ku kelenjar hipofisis, ngarangsang ovarium pikeun 'ngadamel' endog: dina unggal folikel aya endog anu henteu asak, sareng sababaraha ieu dirangsang pikeun ngahasilkeun éstrogén, tingkat na naék kalayan tumuh folikel. Mangrupikeun waktos nalika folikel anu ngadominasi nyababkeun ovum anjeun janten dewasa (Aya kasus anu langkung ti hiji folikel langkung dewasa sacara luar biasa sareng upami dibuahanana ngahasilkeun bakal nyababkeun sababaraha kakandungan). Ieu mangrupikeun fase kadewasaan folikel.

Dina waktos éta, folikel dominan sareng ovul na di jero ovarium, sareng engké, kalayan pamekaran maju, nempatan satengahna, nyaéta nalika urang nyebat 'de Graaf' atanapi preovulatory. Kalayan mateng lengkep, oosit / ovum dileupaskeun tina oosit sareng ngamimitian perjalanan na ngalangkungan tabung fallopian, maka fase luteal dimimitian, anu bakal urang urus énjing.

Umum pikeun mikir yén urang ovulate kira-kira dinten 14, tapi unggal awéwé gaduh siklus menstruasi anu béda, éta sababna ogé variatif. Nalika ovulate anjeun tiasa ngaraos nyeri, sanaos hal ieu henteu teras-terasan, bahkan henteu dina sadaya siklus jalmi anu sami. Numutkeun kuring, sanaos téori na nyebatkeun yén seueur awéwé henteu terang langkung seueur tibatan kalénder nalika ovulate, upami urang terang kumaha 'ngupingkeun' awak, urang bakal mendakan naon anu lumangsung. Salaku conto, estrogén ngabantosan éndométrium pikeun dilapis ku nutrisi, sareng anjeun moal perhatoskeun, tapi 'Naha mukus serviks anu kaluar tina heunceut ayeuna-ayeuna siga anjeun wawuh?', éta pikaresepeun pikeun spérma (sapertos anu kuring parantos sebatkeun, sadayana ngagaduhan alesan na), éta biasana saé sareng warna bodas transparan atanapi mendung.

Pikeun bérésna, kuring ngingetan yén tahap mimiti siklus menstruasi ieu disebut mateng folikel, sareng kalebet haid (ieu bakal lumangsung antara 3 sareng 7 dinten. Durasi fase nyaéta sakitar 14 dinten, nyaéta dugi ka ovum angkat indung telur anu parantos nyabak éta, sareng nyieun jalan pikeun salajengna. Mangrupikeun prosés anu narik ati, sareng kuring pikir penting urang terang éta.

Gambar - TipTimesAdmin


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Vanesa cenahna

    Dina ultrasound transvaginal terakhir kuring (dilakukeun ku dokter kandungan jam 17 sonten dina dinten ka-14 siklus menstruasi kuring), dokter mendakan folikel 14-mm anu ngagedéan dina ovarium kénca. Anjeunna ngawartoskeun ka kuring, kusabab kitu, anjeunna henteu acan ngad ovulasi.

    Patarosan kuring nyaéta: upami, sakumaha aranjeunna nyarios, folikel na tumuh dina kecepatan sakitar 2 mm. per poé. Ari siklus menstruasi kuring anu bakal lumangsung ovulasi upami kuring ngagaduhan pangukuran dina dinten 14 dina siklus? Naha kuring bakal ngagaduhan kasempetan kakandungan upami pasangan kuring sareng kuring berhasil ngalakukeun éta 33 jam saatos dokter kandungan masihan kuring inpormasi éta?