mana asalna mukus

Mucus, atawa mukus nasal, mangrupakeun zat awak mangpaat. Warna mukus anjeun malah bisa jadi mangpaat dina diagnosing kasakit tangtu.. Irung sareng tikoro anjeun dijejeran ku kelenjar anu ngahasilkeun XNUMX dugi ka XNUMX liter mukus sadinten. Anjeun ngelek éta mukus unggal poé tanpa nyaho eta. Biasana mukus ipis pisan sareng caian. Sanajan kitu, nalika mémbran mukosa jadi inflamed, mukus bisa thicken. Lajeng janten mukus jadi bangor nu ragrag ngaliwatan irung.

Upami Anjeun gaduh inféksi baktéri, warna mukus Anjeun bisa robah jadi héjo atawa konéng. Tapi parobahan warna ieu sanés bukti mutlak tina inféksi baktéri. Bisa jadi tanda yén inféksi baktéri geus dimekarkeun langsung saatos inféksi viral, tapi tetep evaluasi dokter urang diperlukeun pikeun mastikeun alam kasakit.

Naon ari snot?

gadis niup irung nya

Fungsi utama mukus nyaéta ngajaga linings tina irung jeung sinuses beueus. Mukus nyerep lebu sareng partikel sanés anu nyobian asup kana awak urang ngalangkungan irung nalika urang nyeuseup. Fungsi pelindung ieu ngabantosan urang ngalawan inféksi. Mukus ogé mantuan ngalembabkeun hawa anu kaseuseup pikeun ngagampangkeun hirup urang. Rupa-rupa kaayaan tiasa nyababkeun radang mémbran nasal sapertos inféksi, nu alérgi, bau ngairitasi sareng rhinitis vasomotor.

Pemicu irung runny anu henteu aya hubunganana sareng inféksi, alergi, atanapi  sagala kaayaan médis séjén nangis. Nalika nangis, kelenjar lacrimal ngahasilkeun cimata. Ngaliwatan saluran cimata, cimata ngalir kana irung sarta campur jeung mukus nu ngagaris jero irung, ngahasilkeun mukus leuwih jelas. Lamun cimata eureun, irung runny ogé eureun.

Tiis, alergi jeung mukus

Kanaékan produksi mukus mangrupa salah sahiji cara awak urang responds mun colds sarta alergi. Ieu kusabab mukus tiasa janten pertahanan ngalawan inféksi sareng salaku sarana pikeun awak ngaleungitkeun naon waé anu nyababkeun peradangan. Nalika urang kaserang tiis, sinus sareng irung urang langkung rentan ka inféksi baktéri. 

gadis jeung alergi di sawah

Virus tiis tiasa nyababkeun awak ngaleupaskeun histamine, zat kimia nu ngabareuhan mémbran nasal sarta ngabalukarkeun aranjeunna ngahasilkeun leuwih mukus ti normal. mukus thickening ngajadikeun eta harder pikeun baktéri tetep dina linings irung. Irung runny ogé mangrupikeun cara awak urang pikeun ngaleungitkeun baktéri sareng bahan anu henteu dipikabutuh tina irung sareng sinus.

nu réaksi alérgi bisa ngabalukarkeun mémbran nasal jadi inflamed sarta ngahasilkeun mukus kaleuleuwihan. Sami lumaku pikeun irritants non-allergenic, kayaning haseup bako, nu asup kana irung atawa sinuses. Dahareun lada eta oge bisa ngabalukarkeun bareuh samentara ieu mémbran nasal jeung produksi mukus bahya tapi kaleuleuwihan.

Rhinitis vasomoral 

Sababaraha urang sigana gaduh irung runny sadaya waktu. Upami ieu kasus anjeun atanapi salah sahiji murangkalih anjeun, anjeun tiasa ngalaman kaayaan anu disebut vasomotor rhinitis. Ku vasomotor kami hartosna saraf anu ngatur pembuluh darah. Rhinitis nyaéta radang mémbran nasal. 

Ku alatan éta, vasomotor rhinitis bisa dipicu ku alergi, inféksi, bau ngairitasi, setrés, atawa masalah kaséhatan séjénna. Jenis rhinitis ieu nyababkeun saraf ngirim sinyal ka pembuluh darah dina mémbran irung ngabareuhan, nyababkeun produksi mukus ningkat.

Kumaha carana ngubaran mucus?

perlakuan tiis sarta alergi

Nyingkirkeun snot hartina ngubaran anu ngabalukarkeun dasar tina irung runny. Biasana peryogi sababaraha dinten kanggo virus tiis ngaleungit, tapi upami irung berair salami 10 dinten atanapi langkung, langkung saé konsultasi ka dokter sanajan mukusna henteu kandel. Alergi biasana mangrupikeun masalah samentawis, sabab kembangan sari ngajaga alérgi dina hawa sababaraha dinten. Upami anjeun terang yén asal usul snot anjeun mangrupikeun alergi, antihistamin tiasa cekap pikeun ngagaringkeun irung anjeun.

Upami anjeun nganggo jaringan pikeun ngaleungitkeun kaleuwihan mukus tina irung anjeun, inget kana niup lemes. niup irung vigorously bisa ngabalukarkeun anjeun ngirimkeun sababaraha mukus ieu deui kana sinuses Anjeun. Upami Anjeun gaduh baktéri dina sinuses Anjeun, Anjeun bisa jadi prolonging masalah kamacetan Anjeun ku niupan irung Anjeun teuas teuing.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.