Toxoplasmosis: sadayana anu anjeun kedah terang

toksoplasmosis

Anjeun panginten kantos nguping ngeunaan toksoplasmosis langkung ti sakali Tapi anjeun panginten henteu terang naon leresna atanapi naon panyakit anu tiasa nyababkeun anjeun. Langkung saé janten inpormasi ogé pikeun terang persis ngeunaan éta.

Aya jalma anu séhat anu tiasa kéngingkeun toksoplasmosis bahkan henteu terang yén aranjeunna parantos ngalaman, kusabab gejalana tiasa disalahkeun ku pilek. Tibatan, upami awéwé hamil ngagaduhan toksoplasmosis tiasa bahaya pisan kanggo orokna Ngembangkeun.

Naon toksoplasmosis

Toxoplasmosis nyaéta inféksi anu disababkeun ku parasit. Parasit ieu disebat Toxoplasma gondii. Bakteri ieu tiasa dipanggihan dina tai ucing sareng daging anu henteu asak, utamina sapi, daging babi, atanapi domba. Éta ogé tiasa dikirimkeun ngalangkungan cai anu terkontaminasi, ku transfusi getih atanapi implantasi organ ti jalma anu katépaan, atanapi ku nginum susu kambing anu katépaan. Toxoplasmosis tiasa fatal atanapi nyababkeun cacat lahir serius pikeun fétus upami indung hamil janten katépaan.

Ieu sababna dokter nyarankeun yén awéwé hamil henteu ngabersihan kotoran ucing (sanaos ngalakukeun éta kalayan ati-ati sareng ngumbah pananganna saé pas ngalakukeun éta, teu kedah aya masalah). Kitu ogé, penting ogé pikeun ibu hamil pikeun masak tuang saé sateuacan dikonsumsi.

ngumbah sayuran pikeun nyegah toksoplasmosis

Naon gejalana

Kaseueuran jalma anu ngagaduhan toksoplasmosis henteu ngagaduhan gejala. Aranjeunna bahkan henteu sadar yén aranjeunna ngalaman kaayaan ieu. Jalma anu paling résiko pikeun inféksi serius nyaéta jalma anu gaduh sistem imun anu rendah sareng murangkalih lahir ka ibu-ibu anu gaduh inféksi aktif nalika kakandungan.

Tapi sanaos kaseueuran jalma teu ngagaduhan gejala toksoplasmosis, panginten aya sababaraha gejala anu kedah diperhatoskeun (sanaos sigana langkung sapertos tiis biasa). Sababaraha gejala ieu nyaéta:

  • nyenyepan
  • Node limfa ngabareuhan, utamina dina beuheung
  • Rieut
  • Nyeri otot
  • Sore tikoro

Gejala ieu tiasa lami sabulan atanapi langkung sareng biasana ngaleungit nyalira, hartosna éta nyalira nyalira. Toxoplasmosis hususna serius pikeun jalma anu lemah sistem imun. Pikeun jalma-jalma ieu, aranjeunna aya résiko ngembang:

  • Peradangan otak, nyababkeun nyeri sirah, seizure, lieur, sareng koma
  • Inféksi paru-paru anu nyababkeun batuk, muriang, sareng sesak napas
  • Inféksi panon, ngabalukarkeun kabur visi sareng nyeri panon

Nalika fétus katépaan, gejala tiasa hampang atanapi rada parna. Toxoplasmosis dina orok anu dikandung tiasa ngabahayakeun kahirupan orok henteu lami saatos lahir. Kaseueuran bayi anu énggal kalayan toksoplasmosis bawaan sigana katingali normal nalika lahir, tapi aranjeunna tiasa ngembangkeun tanda sareng gejala nalika minggu-minggu. Penting pisan pikeun parios ngembangkeun otak sareng panon anjeun.

Kumaha terang upami kuring ngagaduhan toksoplasmosis

Pikeun terang upami anjeun ngagaduhan toksoplasmosis atanapi henteu, penting pikeun diperhatoskeun gejala anu anjeun tiasa sangsara. Upami anjeun pikir anjeun ngagaduhan gejala toksoplasmosis anjeun ngan ukur kedah angkat ka dokter pikeun ngalakukeun tés getih sareng milarian terang upami anjeun leres-leres katépaan.

Upami anjeun wanoja hamil sareng anjeun pikir anjeun tiasa katépaan, maka anjeun kedah langsung nganjang ka dokter pikeun terang upami anjeun leres-leres katépaan sareng tiasa nyandak tindakan anu saluyu.

Ucing toksoplasmosis

Masalah nalika kakandungan

Toxoplasmosis tiasa serius upami awéwé janten katépaan nalika hamil atanapi dina sababaraha minggu sateuacan nyandung. Ieu kusabab aya kamungkinan inféksi bakal diturunkeun ka orok anjeun sareng aya masalah serius. Nanging, résiko meunang toksoplasmosis nalika kakandungan leres-leres handap. Hiji awéwé biasana henteu ngagaduhan gejala upami janten katépaan nalika kakandungan, tapi upami inféksi nyebar ka orokna, éta tiasa nyababkeun:

  • Gangguan
  • Lahirna anak anu masih kénéh sepi
  • Toksoplasmosis bawaan (orok dikembangkeun toksoplasmosis nalika berkembang dina rahim). Toksoplasmosis bawaan tiasa nyababkeun masalah serius anu katingali nalika dilahirkeun atanapi ngembangkeun sababaraha bulan atanapi taun ka pengker, sapertos karusakan otak, kaleungitan nguping, sareng masalah paningali.

Masalah dina jalma anu lemah sistem imun

Toxoplasmosis tiasa nyababkeun masalah serius sareng ngancam kahirupan pikeun jalma anu ngagaduhan sistem imun anu lemah, sabab awakna henteu tiasa ngalawan inféksi. Anjeun tiasa gaduh sistem imun anu lemah upami:

  • Anjeun gaduh panyakit anu mangaruhan sistim imun anjeun sapertos HIV, AIDS, atanapi kanker.
  • Anjeun nampi kémoterapi
  • Anjeun nyandak pangobatan imunosupresip (contona, saatos cangkok organ)

Upami sistem imun anjeun lemah, inféksi tiasa sumebar ka organ siga panon, jantung, paru-paru sareng uteuk. Ieu tiasa nyababkeun masalah sapertos nyeri sirah, lieur, koordinasi anu goréng, kejang, sesak napas, sareng masalah visi.

Kadaharan terlarang pikeun nyingkahan toksoplasmosis

toksoplasmosis dina ham

Cara anu paling umum pikeun kéngingkeun toksoplasmosis nyaéta ngalangkungan kotoran ucing anu terkontaminasi atanapi langsung sareng sato anu kaserang atanapi jalma. Tapi anjeun ogé tiasa kéngingkeun toksoplasmosis ngalangkungan tuangeun, janten anjeun kedah ati-ati khusus diét. Sababaraha tuang resep daging anu henteu asak atanapi atah tiasa katépaan ku parasit ieu. Kitu ogé, susu atah (embe), endog atah atanapi sababaraha sayuran anu henteu dikumbah kalayan saé sareng anu katépaan ku sato ogé anu terkontaminasi, tiasa berpotensi bahaya.

Upami anjeun hoyong nyingkahan kontaminasi toksoplasmosis ngalangkungan tuangeun, maka anjeun kedah ngabersihkeun sareng masak sadayana tuangeun sakalian sateuacan didahar. kumargi parasitna ngan ukur maot nalika suhu na ngahontal 72ºC. Salaku tambahan, éta ogé diperyogikeun yén katuangan beku di handapeun -20 forC sababaraha dinten sateuacan didahar, sabab éta henteu tiasa bertahan dina suhu anu handap sapertos kitu.

Kitu ogé, anjeun ogé tiasa nyingkahan seueur tuangeun anu tiasa dilarang dina diét anjeun atanapi nalika kakandungan: sosis atah atanapi henteu asak sapertos Serrano ham atanapi chorizo. Buah sareng sayuran (salah sahijina) anu henteu dikumbah kalayan saé, susu atah atanapi endog, susu anu henteu dipasteurisasi, jst.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.