Spina bifida dina orok: kamungkinan sabab na akibat

murangkalih spina bifida

Spina bifida mangrupikeun malformasi bawaan anu lumangsung nalika kakandungan. Éta mangaruhan kolom tulang tonggong orok, anu ngajagi tulang tonggong sareng saraf, ngalaannana ngaliwatan lolongkrang ku henteu nutup leres kusabab panutupan kanal tulang anu goréng atanapi henteu lengkep. Formasi ieu lumangsung nalika kakandungan kusabab sabab anu tiasa disababkeun ku urang bakal ditingali di handap ieu. Mangrupa malformasi serius anu penting pikeun dicegah. Hayu urang tingali sababaraha jinis spina bifida dina orok sareng sabab-musababna.

Rupa-rupa jinis spina bifida

Gumantung kana ukuran tina bukaanna, daérah tempat ayana sareng saraf anu kapangaruhan bakal aya pangaruhna atanapi anu sanés dina kahirupan orok. Bisa nyababkeun cacad anu signifikan duanana motor, neurologis sareng inteléktual: lemah otot, hidrcephalus, kaleungitan sensasi handapeun cilaka, kurang kontrol kandung kemih sareng otot sphincter, di antara épék séjén.

Aya dua jinis spina bifida:

  • Nyumput spina bifida. Éta mangrupikeun jinis anu paling hampang. Éta tiasa diémutan ku teu katingali ku panon taranjang. Meureun aya tanda lahir, mol, atanapi lesung dina tempatna. Orok anu nganggo spina bifida occulta biasana henteu ngagaduhan masalah jangka panjang atanapi cacat. Naon deui, biasana dideteksi nalika aranjeunna langkung sepuh.
  • Buka spina bifida. Aya dua jinis: meningocele, dimana meninges kaluar dina bentuk kantung; sareng myelomeningocele dimana bagian tina tulang tonggong nonjol ti tukang. Éta mangrupikeun bentuk anu paling serius. Beuki deukeut kana sirah, beuki parah karuksakanana.

Spina bifida tiasa diubaran tapi mangrupikeun karusakan anu teu tiasa dibalikkeun sareng permanén, éta henteu aya ubarna. Biasana didiagnosis ku ultrasound nalika kakandungan dina minggu 20.

Naon sekuela spina bifida anu mungkin dina orok?

Aya sababaraha kamungkinan sekuel:

  • Hydrocephalus. Kanaékan ukuran sirah, kusabab akumulasi cairan cerebrospinal.
  • Kabisa motor kaganggu. Éta bakal gumantung dimana tempatna ayana cilaka, anu tiasa dibasajankeun kaleungitan sensasi dina bagéan handap nepi ka hemiplegia dina kasus anu paling parah.
  • Parobihan orthopedic. Anu paling umum biasana simpangan tulang tonggong, dislokasi hip sareng clubfoot. Sababaraha barudak kedah kutang keur leumpang, dina kasus anu paling parah aranjeunna peryogi korsi roda pikeun ngurilingan.
  • Kelemahan otot. Handap tatu. Beuki luhur, beuki loba karuksakan.
  • Kurangna kontrol otot kandung kemih. Naon anu nyababkeun inkontinensia kemih. Éta alatan cilaka kana saraf anu ngendalikeun sistem kemih.
  • Alergi lateks. Seueur murangkalih anu nganggo spina bifida ngagaduhan alergi kana latex atanapi karét alam.

Naon anu tiasa janten sabab anu disababkeun?

Nyababkeun khusus na masih henteu dipikaterang pisan, sabab seueur variabel genetik sareng lingkungan anu kalibet. Salah sahiji sabab anu disababkeun dipercaya ku sabab kadar asam folat indung. Tingkat anu handap tiasa janten panyabab cilaka ieu. Éta sababna awéwé anu milari orok disarankan pikeun ngamimitian ngonsumsi suplemén asam folat sahenteuna kirang 3 bulan sateuacan ngamimitian milarian. Éta ogé tiasa didapet sacara alami ngalangkungan tuangeun. Mangrupikeun pencegahan anu hargana teu dituturkeun sareng anu tiasa nyegah orok anjeun kaserang tulang tonggong bifida.

Sabab anu sanés tiasa janten diabetes di indung kirang dikontrol atanapi panggunaan anticonvulsants nalika kakandungan.

Naon pangobatan anjeun?

Sakumaha anu parantos urang tingali sateuacanna, éta tiasa diubaran tibatan diubaran. Perlakuan anu dipilih bakal gumantung kana tingkat katerlibatan kacilakaan. Éta bakal janten gabungan gabungan spesialis anu béda-béda numutkeun gejalana.

Dina sababaraha kasus éta tiasa dioperasikeun, gumantung kana jinis cilaka, nalika kakandungan atanapi saatos lahir. Éta henteu bakalan ngalereskeun karusakan, tapi éta bakal ningkatkeun kualitas hirup orok. Dina kasus anu sanés, éta bakal dituduhkeun stimulasi mimiti pikeun ngalaksanakeun aparat motor, ngawaskeun sistem kemih anjeun dimana aranjeunna tiasa diajar sphincter sareng kandung kemih, sareng estimulasi mobilitas.

Kusabab émut ... ku pangwanoh awal sareng perawatan médis, barudak anu gaduh spina bifida tiasa hirup sapinuh umur.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.