Tatu waktos éta henteu cageur

sedih budak keur premanisme

Aranjeunna nyarios yén waktos nyageurkeun sadayana, tapi henteu. Éta henteu sapertos kieu. Waktos henteu ngubaran sadaya tatu, éta langkung ... Waktos tiasa nyababkeun tatu émosional nembongan anu henteu kapok dina waktos éta. Barudak mangrupikeun anu paling nunjukkeun waktosna kakuatan tina tatu émosional, sabab trauma budak leutik tiasa dipicu dina paripolah agrésip sareng ogé, dina gangguan méntal kapayunna.

Aya hubungan langsung antara marabahaya psikologis mimiti sareng tingkah laku agrésif dina jalma. Ayeuna, hatur nuhun ka tim panaliti ti Swiss Federal Polytechnic School of Lausanne (EPFL), langkung ageung kakuatanana kusabab aranjeunna tiasa nunjukkeun korelasi ieu. Trauma psikologis di murangkalih nyiptakeun perobihan anu awét dina otak, parobihan anu ngamajukeun agrésif dina kahirupan.

Sadayana terang yén uteuk ngagaduhan plastisitas anu hébat, sareng panaliti ieu mikir yén berkat éta, panginten ku sababaraha pangobatan khusus akibat négatip tina transformasi otak ieu tiasa dibalikkeun. Tapi meureun, éta bakal langkung saé upami salaku masarakat urang sadar pentingna barudak di komunitas urang sareng ngurus aranjeunna, ambéh aranjeunna henteu kedah sangsara teu tahan.

Kekerasan di jalma

Hal anu mimiti aya dina pikiran nalika jalma telenges dina kahirupan déwasa na nyaéta heran kumaha budakna kedah janten jalma anu kejem ... Pamikiran éta ngarujuk kana trauma psikologi anu tiasa diraih nalika budak. Sababaraha jalma ieu ogé panginten gaduh parobihan dina uteuk, hal anu paling dipikaresep aya hubunganana sareng kanyataan yén pangalaman parantos ngarobah paripolahna.

kaparigelan barudak

Tim peneliti ti Federal Polytechnic School of Lausanne (EPFL), anu dipimpin ku Professor Carmen Sandi, parantos tiasa nunjukkeun hubungan antara trauma psikologis, parobihan otak sahingga ogé ... Hubungan anu aya hubunganana sareng tingkah laku agrésif jalma.

Beurit mangrupikeun anu ngabantosan dina percobaan ieu. Beurit sateuacan-rumaja anu ngagaduhan trauma bakal ngagaduhan kabiasaan agrésif saatos ngalaman sababaraha parobahan struktural dina uteuk (sarua dititénan jalma-jalma telenges). Tatu emosi sareng psikologis anu dialami di budak leutik nyésakeun tapak biologis anu terus-terusan dina uteuk. Barudak anu sangsara, salian ti sangsara, ogé ngalaman robahan otak anu bakal ngarobih tingkah paripolahna di masa hareup, hal anu henteu bakal kajadian upami aranjeunna henteu ngalaman traumas éta atanapi sahenteuna aranjeunna dirawat kalayan pantes pikeun ningkatkeun kasihatan émosional.

Aya jutaan barudak anu langsung kakeunaan kekerasan. Bentuk agresi merusak anu paling umum lumangsung di bumi dina bentuk kekerasan fisik, psikologis atanapi rumah tangga. Pangaruh tina bentuk kekerasan ieu ka murangkalih sareng nonoman kompléks, tapi anu jelas éta bakal ngajantenkeun aranjeunna janten jalma telenges komo bahaya.

Setrés parah ogé ngarobih otak barudak

Setrés parah ogé tiasa ngarusak otak anak, numutkeun panaliti di Rumah Sakit Barudak Lucile Packard sareng Sakola Kedokteran. Para panaliti mendakan yén barudak anu ngagaduhan karusuhan setrés post-traumatis sareng tingkat luhur hormon stres kortisol sigana ngalaman panurunan dina ukuran hippocampus, struktur otak anu penting dina ngolah mémori sareng émosina.

gangguan dahar

Sanaos épék anu sami parantos ditingali dina panilitian sato, ieu mangrupikeun kahiji kalina hasilna parantos ditiru dina barudak. Panaliti difokuskeun ka barudak dina kaayaan anu ekstrim pikeun langkung ngartos kumaha setrés mangaruhan ngembangkeun otak. Aranjeunna henteu ngarujuk kana setrés ngalaksanakeun padamelan atanapi diskusi di bumi, tapi setrés post-traumatis, trauma psikologis. Barudak ngaraos siga anu nyangkut dina tengah cul-de-sac sareng treuk ngebut nuju aranjeunna.

Barudak dina pangajaran nalangsara ti PTSD salaku akibat tina disiksa sacara fisik, emosional o hal seks, disaksian kekerasan atanapi ngalaman pipisahan sareng karugian langgeng. Jinis trauma pamekaran ieu sering mangaruhan kamampuan budak pikeun ngahontal tonggong sosial, émosional, sareng akademik. Barudak ieu aya résiko anu langkung luhur pikeun ngembangkeun déprési atanapi kahariwang dina déwasa.

Barudak anu gaduh predisposisi genetik (atanapi kusabab lingkungan tempat aranjeunna hirup) janten langkung hariwang tibatan batur sapagawean na ogé langkung cenderung ngembangkeun PTSD salaku tanggepan trauma émosional, panginten kusabab résponna kana pangalaman kahirupan anu sanésna aranjeunna tinggaleun ogé luhur ambahan setrés.

Panaliti nalungtik 15 murangkalih antara umur 7 sareng 13 anu kaserang gangguan setrés post-traumatis. Volume Hippocampal diukur dina awal sareng akhir periode diajar 12-18 bulan. Saatos menerkeun génder sareng kematangan fisiologis, aranjeunna mendakan yén murangkalih ngagaduhan gejala setrés anu langkung parna sareng tingkat ranjang anu langkung luhur tina kortisol (pananda setrés anu sanés). Aranjeunna langkung kamungkinan gaduh réduksi dina jilid hippocampal na dina mimiti diajar tibatan di akhir panilitian (dibandingkeun sareng réncangna anu kirang kapangaruhan tapi sami-sami trauma).

gangguan émosional

Sanaos tingkat setrés sapopoé diperyogikeun pikeun ngarangsang kamekaran otak normal, tingkat kaleuleuwihanana tiasa ngarugikeun sareng ogé ngagaduhan akibat négatip dina paripolah jalma kahareup. Perlakuan umum pikeun PTSD nyaéta ngabantosan pasién pikeun nyaritakeun pangalaman traumatis. Tapi upami setrés tina kajadian mangaruhan area otak anu tanggung jawab pikeun ngolah inpormasi sareng ngalebetkeun kana carita, anu pangobatan tiasa henteu épéktip sareng alternatipna kedah dianggap. 

Sakumaha parantos anjeun tingali, penting pisan pikeun tumut kana kasajahteraan barudak pikeun ngajamin kabagjaan sareng stabilitas émosina kapayunna.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.