Kumaha Ngobrol Ngeunaan Aborsi sareng Nonoman

nyarioskeun ngeunaan aborsi sareng nonoman

Ngobrol ka nonoman ngeunaan séks henteu gampang pikeun kaseueuran kolot. Mimiti, sabab henteu tiasa dilawan ningali putra anjeun salaku mahluk anu teu kalis ka saha anjeun masihan kahirupan. Kusabab éta henteu gampang pisan pikeun ngaku yén orok anjeun parantos jalma sepuh déwasa sahingga ku sabab éta, hubungan sosial sareng cinta aranjeunna langkung mirip sareng jalma déwasa tibatan budak leutik.

Nanging, penting pisan pikeun ngajaga komunikasi kabuka pikeun ieu sareng masalah anu aya hubunganana. Kusabab séks ngalibatkeun nyandak seueur pancegahan sareng kusabab éta henteu tiasa, atanapi henteu ogé, anggap yén budak lalaki diwartosan ieu ku sakola atanapi ngalangkungan Internét. Informasi salah mangrupikeun panyabab panyakit anu ditularkeun séksual diantara nonoman. Kitu ogé kakandungan anu henteu direncanakeun sareng akibatna, aborsi dina nonoman.

Dinten Aksi Global pikeun aksés ka aborsi hukum sareng aman

Dina abad XXI, jutaan awéwé maot unggal taun salaku hasil tina aborsi parah latihanana. Ieu disababkeun ku kurangna médis sareng kabersihan sareng kasusah pikeun aksés aborsi hukum sareng aman di seueur penjuru dunya. Dinten ayeuna, 28 Séptémber sareng unggal taun ti saprak 1990, Global Action Day pikeun aksés ka aborsi hukum sareng aman dirayakeun.

Kalayan inisiatif sareng kagiatan anu béda anu diayakeun ku pakumpulan awéwé, féminis sareng pembela hak asasi manusa sacara umum, éta dimaksudkeun pikeun ningkatkeun kasadaran ngeunaan perluna ngamajukeun aborsi anu aman, khususna di nagara-nagara berkembang dimana awéwé sangsara nyiksa ti budak leutik. Hasilna, jutaan awéwé maot akibat kakandungan, aborsi anu teu aman, kalahiran anu dianggurkeun sareng di puerperium.

Ngawangkong ngeunaan aborsi sareng nonoman

Peran kulawarga di masarakat maju penting dina pencegahan aborsi rumaja. Penting ngadidik barudak dina seksualitas, panyakit anu ditularkeun séksual sareng akibat tina prakna séks anu teu aman. Sakumaha rumitna, kumaha héséna pikeun ngabahas hal éta, penting pisan murangkalih parantos sayaga sareng sadar naon hartosna séks aman.

Konsékuansi tina kakandungan rumaja anu henteu direncanakeun tiasa ngirangan, utamina upami henteu aya hubungan cairan antara kolot sareng budak. Budak ngora anu hamil anu henteu percanten ka kolotna atanapi henteu ngaraos yakin yén anjeunna tiasa percanten kana dukungan sawawa rujukanna tiasa nyababkeun aborsi anu teu aman. Kalayan sadaya résiko kana kaséhatan fisik sareng psikologis anu disababkeun ieu.

Tapi pikeun ngobrol ngeunaan aborsi sareng nonoman, perlu pikeun nginpokeun diri sorangan heula. Kusabab penting pisan pikeun nyingkahan pesen salah anu tiasa ngalieurkeun murangkalih. Penting pisan pikeun ngungkulan poko sacara kabuka, kalayan inpormasi anu nyata, bener sareng gampang dipikaharti. Henteu kedah milari aranjeunna pikeun sieun, sabab hubungan séks mangrupikeun bagian tina kamekaran sareng paduli sabaraha anjeun hoyong reureuhkeun, hiji dinten éta bakal datang.

Tapi pikeun ieu kajantenan dina cara anu séhat sareng aman, budak lalaki sareng awéwé kedah terang naon penghentian sukarela kakandungan. Résiko anu tiasa aya upami panganteur henteu kalaksanakeun leres. Bahkan masalah réproduktif sareng kaséhatan anu tiasa muncul sanaos diintervensi dilakukeun ku dokter anu kompeten.

Kapercayaan pinuh antara kolot jeung barudak

Ngadegkeun hubungan kapercayaan pinuh antara kolot sareng budak ti alit pisan penting pisan. Ieu hiji-hijina jalan pastikeun barudak anjeun tiasa nyarios sareng anjeun dina kaayaan naon waé, sabab komunikasi mangrupikeun pondasi hubungan anu séhat. Upami murangkalih anjeun tiasa ngajelaskeun masalahna ka anjeun, anjeun tiasa ngobrol sareng aranjeunna ngeunaan naon waé, kalebet kelamin.

Kusabab pendidikan séks penting dina nonoman anu nampi sagala rupa inpormasi tina sumber luar. Kusabab di nagara berkembang awéwé, budak awéwé sareng nonoman teu ngagaduhan pilihan. Pikeun aranjeunna sareng pikeun sadayana anu teu aya pilihan, perlu ngadidik budak awéwé urang sareng budak lalaki urang supados aranjeunna sadar naon jinis kelamin anu aman.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.