Mamografi sareng kakandungan

mammography kakandungan

Kaséhatan mangrupikeun hal anu penting pisan dina kahirupan unggal manusa sareng éta sababna disarankeun pikeun ngalaksanakeun pamariksaan rutin pikeun ngadeteksi kasulitan anu mungkin dina waktosna. Ieu kajadian dina sagala hal, tapi utamana jeung awéwé anu biasana boga pamariksaan médis dina kahirupan maranéhanana patali jeung masalah gynecological. Saluareun kaséhatan reproduksi sareng tés getih biasa, éta ogé disarankeun pikeun ngalakukeun pap smears sareng mammograms ti umur tilu puluh taun, sabab ngamungkinkeun kaayaan anu béda pikeun dideteksi dina tahap awal.

Nanging, aya sababaraha masalah anu kedah diperhatoskeun dina hubungan mammogram sareng kakandungan sabab kusabab karakteristik ulikan ieu, peryogi terang léngkah-léngkah supados nyandak pancegahan anu tangtu. Luhureun sadaya, upami anjeun henteu ngurus diri nalika berhubungan seks. Sapertos sinar-X, disarankeun pikeun ngalaksanakeun studi ieu nalika anjeun yakin yén anjeun henteu hamil. Tapi upami anjeun hoyong ngajaga kaséhatan anjeun sareng ngalaksanakeun studi anu saluyu, teraskeun maca di handap pikeun kéngingkeun inpormasi anu paling lengkep dina hubungan mammografi sareng kakandungan.

Kanggo naon

Pentingna mammograms ti umur éta sabab berkat tés ieu kanker payudara dideteksi dina tahap awal, sakapeung malah tiasa dideteksi tilu taun sateuacan tiasa dirasakeun ku palpation. Hatur nuhun kana évolusi ubar sareng téknologi pencegahan, ayeuna aya sajumlah panilitian non-invasif anu ngamungkinkeun kaayaan anu tangtu dideteksi dina waktosna pikeun ngalaksanakeun perawatan.

Dina kasus mammograms, éta mangrupikeun kajian sinar-X tina payudara anu milarian kamungkinan tanda awal kanker payudara. Aya dua jinis mammograms, saringan sareng diagnostik. Anu kahiji disarankeun pikeun dilakukeun sakali sataun ti umur 30 taun. Ieu mangrupikeun panilitian anu dilakukeun pikeun awéwé anu henteu nunjukkeun tanda atanapi gejala kanker payudara sareng ngamungkinkeun ngawaskeun rutin sareng ngadeteksi masalah anu mungkin dina waktosna supados pangobatan tiasa ngamimitian pas mungkin.

Sanajan éta mangrupa ulikan non-invasif, screening mammograms mawa resiko tangtu alatan kahariwang maranéhna bisa ngabalukarkeun. Gambar bisa nembongkeun sababaraha tanda abnormal nu teu merta numbu ka kanker. Dina kasus ieu, rupa-rupa studi pelengkap dilumangsungkeun pikeun manggihan diagnosis, nu ngabalukarkeun loba kasus nu awéwé salempang ngan engké manggihan yén sagalana éta rupa. Di sisi anu sanés, éta mangrupikeun panilitian dimana awéwé éta kakeunaan sinar-X. Ku sabab kitu, penting pikeun terang sareng ngadamel konsultasi anu relevan sareng spesialis pikeun mutuskeun iraha sareng sabaraha sering aranjeunna bakal dilaksanakeun.

mammography diagnostik

Salian screening mammography, nyaeta, ulikan rutin sataun sakali, aya ogé mammograms diagnostik, nu studi dianjurkeun lamun awéwé ngadeteksi lump atawa tanda atawa gejala séjén pakait sareng kanker payudara. Tanda bisa ngawengku nyeri payudara, thickening tina kulit payudara, ngurangan tina nipple, atawa parobahan dina ukuran atawa bentuk breasts. Sanajan kitu, ngabogaan salah sahiji gejala ieu lain hartosna nalangsara ti kasakit sabab aya rupa-rupa sabab nu bisa mangaruhan breasts.

mammography kakandungan

Dina kasus ieu, mammografi dilaksanakeun sareng dibarengan ku jinis tés sareng panilitian sanés pikeun ngahontal diagnosis anu akurat. Éta ogé kamungkinan yén jalma éta bakal dirujuk ka spesialis payudara atanapi ahli bedah sabab aranjeunna spesialis dina diagnosis jinis ieu.

Kumaha éta dilakukeun

Nyiapkeun pikeun mammography basajan pisan, teu kedah nyandak pangobatan sateuacanna sareng henteu kedah puasa sapertos dina tés getih. Pakéan anu dianggo langkung saé upami éta nyaman sareng gampang dicabut sabab kedah ngantunkeun dada anu kosong sareng dokumén anu kedah dibawa nyaéta laporan sateuacana upami sayogi.

Sanajan mammography henteu invasif, éta bisa ngabalukarkeun sababaraha ngarareunah. Nalika ngalakukeun éta, awéwé kedah nangtung di payuneun mesin sinar-X. Jalma anu nyandak sinar-X bakal masihan petunjuk sareng posisi jalma éta tiasa nyandak gambar. Anjeunna bakal nempatkeun breasts anjeun antara dua pelat plastik sarta pencét on aranjeunna pikeun rarata aranjeunna pikeun gambar jelas. Ieu mangrupikeun prosés anu ngaganggu tapi henteu nyeri pisan. Ahli bakal masihan paréntah sareng nyarankeun tetep jempé sareng henteu ngambekan supados gambarna berkualitas. Bakal mindahkeun jalma dina sagala rupa posisi nyieun runtuyan newak.

Saatos prosésna réngsé, anjeun kedah dandan deui sareng ngantosan hasilna, anu bakal sumping dina sababaraha dinten atanapi minggu. Mammogram diwangun ku sinar-x tina duanana breasts ti hareup jeung ti gigir. Saatos réngsé, ahli radiologi sareng dokter spesialis bakal nganalisis gambar pikeun ngadeteksi tanda awal kanker payudara atanapi masalah anu sanés.

Mamografi sareng kakandungan

Sanaos panilitian ieu rutin sareng mangrupikeun bagian tina rencana pencegahan unggal dokter ginekologi, nalika awéwé hamil atanapi upami anjeunna henteu ngurus dirina, disarankeun henteu ngalakukeun sinar-x. Iwal mun mastikeun diperlukeun, teu dianjurkeun pikeun ngalaman paparan sinar-X nalika kakandungan. Dina kasus ibu hamil, alesan naha aranjeunna kedah dihindari jelas. Tapi ogé disarankeun pikeun ngeureunkeun mammograms nalika milarian orok sabab henteu dipikanyaho pasti naha awéwé éta hamil. Dina kasus ieu, éta bakal sasaena pikeun ngalakonan ulikan sanggeus nyokot test kakandungan di imah lamun aya periode lasut.

Nalika awéwé hamil, mammogram henteu disarankeun dina trimester mimiti kakandungan. Dina acara anu diperlukeun pikeun ngalakukeunana, hal anu penting pikeun ngagunakeun apron timah pikeun nyegah émbrio kana sinar X. Sacara umum, dokter nyarankeun nunda mammograms dugi sanggeus ngalahirkeun atawa sahenteuna ngantosan dugi trimester kakandungan katilu. Sanggeus ngalahirkeun, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun mammogram tanpa masalah, sanajan anjeun breastfeeding.

Penting pikeun nginpokeun ka dokter sateuacan kakandungan atanapi upami disangka yén anjeun tiasa hamil. Ogé dina kasus practicing breastfeeding. Numutkeun inpormasi anu diala, spesialis bakal ngevaluasi kasus pikeun nangtoskeun waktos anu pangsaéna pikeun ngalaksanakeun mammografi, ngahindarkeun résiko anu aya dina éta.

X-ray sareng kakandungan

Saluareun perawatan anu disebatkeun di luhur, éta ogé penting pikeun terang yén dina mammograms téknik radiografi rendah énergi sareng volume anu disinarisasi leutik. Ieu ngandung harti yén radiasi sumebar anu ngahontal fétus teu signifikan, nu undoubtedly warta alus. Ieu teu imply yén éta téh hadé pikeun nyingkahan sagala jenis paparan dina kasus ngabogaan informasi yén anjeun hamil. Tapi ogé penting pikeun terang rinci supados upami anjeun hamil sareng parantos kakeunaan jinis pangajaran ieu, anjeun tiasa ngalaksanakeun konsultasi anu relevan tanpa kajebak ku kahariwang. Sanajan éta sasaena teu ngalakukeun mammogram nalika kakandungan, paparan ka sinar aub dina eta.

reuneuh

Ieu beda jeung tipe séjén studi atawa pamariksaan nu, teu saperti ieu, merlukeun paparan langsung fétus ka sinar radiasi. Ieu kasus pamariksaan beuteung handap. Dina kasus ieu, paparan langsung, sedengkeun dina mamografi, paparan sinar dilaksanakeun di daérah anu jauh ti daérah fétal. Ieu ngandung harti yén fétus moal kakeunaan sinar radiasi langsung sareng bakal nampi dosis radiasi anu sumebar pisan.

Jenis pangajaran

Penting pikeun nyayogikeun saloba inpormasi ka dokter supados anjeunna tiasa ngevaluasi unggal kasus sareng nyandak pancegahan anu pas. Sakur panilitian sinar-X ngalibatkeun sababaraha résiko sareng éta naha penting pikeun ngalakukeunana ngan upami diperyogikeun. Upami mungkin, dokter bakal ngira-ngira kamungkinan nundutan pamariksaan, ngagunakeun panilitian alternatif, sapertos ultrasound atanapi ultrasound, pikeun kéngingkeun hasilna tanpa peryogi paparan sinar. Sareng upami teu mungkin pikeun nunda pangajian, peryogi nyandak ukuran khusus pikeun ngajaga dosis fétus sahandapeun mungkin.

Nanging, upami diperyogikeun pikeun ngahontal diagnosis, anjeun tiasa milih alternatif sanés sapertos ultrasound payudara, pencitraan résonansi magnét sareng biopsi. Tiluanana aman nalika kakandungan salami kontras henteu dilaksanakeun, sabab tiasa meuntas plasénta. Upami hasilna henteu sapertos anu diharapkeun, anjeun tiasa mertimbangkeun ngalaksanakeun studi anu langkung jero, kalayan tés sapertos tomografi émisi positron (PET), scan tulang sareng tomografi komputasi (CT) sanaos dina kasus ieu dokter kedah ati-ati. assess naha atanapi henteu ngalaan fétus kana radiasi.

Béda nyaéta kasus période anu lumangsung saatos ngalahirkeun sareng nalika nyusoni. Dina periode ieu teu aya masalah dina ngalakonan studi anu geus ditangtukeun yén sinar-X dina tipe ieu tés diagnostik teu ngahasilkeun naon pangaruh dina susu payudara. Ieu ngandung harti yén teu perlu eureun breastfeeding lamun mammogram diperlukeun. Anu penting pikeun terang nyaéta upami éta sanés mammogram tapi ulikan sinar-X sanés anu ngalibatkeun administrasi zat kontras, maka penting pikeun konsultasi sateuacanna. Zat ieu tiasa gaduh incompatibilities sareng breastfeeding sahingga perlu konsultasi dokter pikeun nangtukeun jalan ka hareup.

Penting yén sapanjang hirup awéwé tanggung jawab nalika ngalaksanakeun kontrol anu diperyogikeun unggal taun pikeun ngadeteksi masalah anu mungkin dina tahap awal. Nanging, kakandungan mangrupikeun periode khusus pikeun awéwé sareng sateuacan ngamimitian diajar naon waé, disarankeun pikeun ngagaduhan dokter anu ngalaksanakeun panjagaan lengkep ngeunaan kakandungan sareng anu bakal tanggung jawab pikeun masihan petunjuk anu dipikabutuh pikeun prosedur anu bakal dilaksanakeun. Ogé netepkeun jadwal studi rutin pikeun ngalakukeun. Hindarkeun nyandak kaputusan pikeun diri anjeun atanapi ku maca naon anu anjeun mendakan dina Internét, teu aya deui anu langkung saé tibatan anu tiasa dilakukeun ku dokter spesialis, anu tiasa dipercaya ku kituna anjeun sareng orokna aman sareng tanpa ngalaan. diri kana naon waé anu henteu leres-leres diperyogikeun. Lamun nyangka kakandungan, nyandak precautions.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.