Minggu ka 13 kakandungan: Naha anjeun ngamimitian ngaraos beurat teuing?

minggu 13 kakandungan

Dina «Ibu Ayeuna» urang teraskeun perjalanan anu pikaresepeun, akhirna dugi ka minggu ka 13 kakandungan. Sigana ampir luar biasa, tapi ampir tanpa sadar éta urang parantos lebet ka awal kuartal kadua. Awak urang teras-terasan robih, sareng seueur, nyatana éta dina waktos ayeuna nalika urang tiasa ngamimitian nyandak langkung beurat ti batan anu merenah, ku sabab éta, penting pikeun urang salawasna jaga diét sareng kabiasaan gaya hirup urang.

Dina waktos ayeuna seueur awéwé bébas tina seueul. Nanging, sakumaha biasa kajadian nalika nyandung, masing-masing urang bakal ngalamanana ku cara anu béda. Janten, entong dipandu ku kakandungan anu dialaman ku réréncangan anjeun atanapi anggota kulawarga anu sanés. Jaga awak anjeun sareng dengekeun siga anu unik. Ngurus diri sareng ngararasakeun prosés ieu mangrupikeun hiji-hijina kawajiban anjeun, sareng kami ngajelaskeun sagala rupa anu tiasa kajantenan dina diri anjeun dina minggu ka-13 kakandungan ieu.

Minggu ka 13 kakandungan, organ jabang bayi beuki fungsina

minggu 13 kakandungan

Dina waktos ayeuna, sareng sanaos anjeun henteu tiasa ningali - atanapi ampir percanten - orok anjeun tiasa nguap, malikkeun sirah, najong, malahan tiasa janten ciciritan anu munggaran. Kamekaranana teu tiasa dicegah sareng ngajentul, janten pisan sumebarna sél nuturkeun pola anu mantep na nyiptakeun struktur anyar, kemungkinan anyar sareng fungsionalitas.

Hayu urang tingali sababaraha aspék langkung rinci.

Sababaraha gram deui sareng rorongkong langkung dewasa

Ukuran fétus ngan langkung ti 7 séntiméter sareng beuratna sakitar 25 gram. Rorongkong orok parantos ngembangkeun klavicle sareng area femur. Sadaya ieu ngadorong supaya "manteng" sareng kéngingkeun, beuki seueur, hiji aspek "rada" mirip sareng urang. Nyatana, bahkan fitur na dimodelkeun ku fitur anu langkung lemes, langkung propil.

  • Tulang rawan ogé teras sareng prosés na anu laun, sareng dina fase ieu, sanaos kanyataan yén orok urang ngagaduhan penampilan anu langkung manusa, tiasa disebatkeun yén awakna na langkung gancang tibatan sirah, maka éta sigana henteu saimbang sareng urang.
  • Panangan parantos ngagaduhan proporsi anu langkung saimbang ngeunaan panangan, sareng ieu parantos langkung fungsional. Nyatana, sakumaha anu dijelaskeun ku élmuwan, éta salami saminggu ieu nalika orok tiasa ngetés indera rasa na ku parantos némpél tali pusat.

Pikaresepeun, teu aya mamang.

(Dihandap ieu kami nunjukkeun pidéo parsial tina ultrasound dina minggu ka 13, anjeun tiasa mariksa fungsionalitas anggota badan orok)

Organ tina janin

  • Bareng jeung rorongkongna, organ orokna terus tumuh ku cara kabisat. Janten beuteung sareng peujit parantos aya bentuk anu pasti, utamina anu terakhir, anu parantos hijrah tina tali pusat kana beuteung.
  • Salah sahiji aspek anu pastina narik perhatian urang nyaéta éta dina minggu ka-13 kakandungan nalika pita sora anjeun parantos asak. Hal anu bakal urang perhatoskeun nalika anjeunna datang ka dunya, hal anu bakal ngabeungkeut urang ka barudak urang salamina: nada sorana, ucapan, bahasa, komunikasi.
  • Marengan pita sora, kelenjar liur ogé asak, anu mimiti fungsina.
  • Limpa sareng ati bakal ngaleungitkeun sél getih beureum anu lami sareng ogé ngahasilkeun langkung antibodi.
  • Paru-paru, samentawis éta, teras ngabentuk. Nyatana, salah sahiji momen anu paling ditangtoskeun tina minggu ka-13 kakandungan nyaéta nalika orok mimiti narik napas anu munggaran (oksigén nampi dina getih umbilik).
  • Detak jantung orok anjeun parantos tiasa didéngé dina scan ultrasound.
  • Kelenjar pituitén janin mimiti ngahasilkeun hormon sareng ngaleupaskeun kana awak orok.. Tahap anu pikaresepeun pisan tanpa diragukeun. Ayeuna, sanaos kanyataan yén dina ultrasounds yén urang ngalakukeun antara minggu ka-11 sareng ka-14 kakandungan kelamin orok parantos tiasa ditingali, urang bakal terang éta kalayan kaamanan anu langkung ageung dina minggu-minggu ieu.

minggu 13 kakandungan

Minggu ka-13 kakandungan di indung: Naha kuring ngalakukeun hal anu istimewa?

Anu kedah urang lakukeun, sakumaha anu parantos dituduhkeun di awal, nyaéta miara diri sareng ngararasakeun kakandungan sajauh mungkin. Kamungkinan pisan yén dina tahap ieu anjeun henteu gaduh deui seueul, yén anjeun merhatikeun awak anjeun langkung "terintegrasi" sareng anu parantos nawiskeun langkung aman.

  • Kakandungan anjeun parantos katingali, sareng tanpa diragukeun, anjeun bakal ngagaleuh baju mitoha kalayan anu, ngaraos betah sepanjang waktos. Sadayana ieu mangrupikeun ritual alit anu sok dilaksanakeun kalayan sumanget. Ayeuna, henteu ngan ukur kakandungan anjeun bakal langkung katingali, tapi anjeun ogé bakal perhatoskeun kana kulit sareng rambut anjeun, kusabab kanaékan hormon dina awak urang bakal katingali langkung cerah, langkung hérang.
  • Detil sanés anu kedah diperhatoskeun henteu diragukeun "ngabareuhan", merhatoskeun suku anu ngabareuhan atanapi bahkan ngalaman kumaha ujug-ujug irung urang tiasa ngaluarkeun getih. Tong hariwang, éta mangrupikeun hal anu normal, sareng éta kusabab volume getih anu naék kana awak urang nuju dada sareng saluran pernapasan. Éta mangrupikeun waktos anu pas.
  • Hiji bagéan awak anjeun anu anjeun ogé bakal perhatoskeun anu béda nyaéta buah dada. Aranjeunna ngembang, sareng ieu sabab anjeun ngamimitian ngadamel kolostrum. Sanaos urang masih gaduh sababaraha bulan dugi ka nganteurkeun, cairan anu pinuh ku nutrisi anu bakal tuangeun orok anjeun parantos mimiti didamel sakedik-sakedik.

Hayu atuh béréskeun ku mairan yén ampir sadaya pusat médis ngalakukeun kombinasi dua atanapi tilu tés médis salami trimester munggaran (antara minggu ka-11 dugi ka 14 nalika kakandungan) pikeun ngadeteksi abnormalitas kromosom.

Hatur nuhun kana tés ieu (ultrasound, analisa lipatan beuheung fétus, sareng tés getih) urang bakal tiasa terang upami urang aya résiko ngalaman aborsi spontan atanapi upami orok ngagaduhan kalainan kromosom, sapertos Down sindrom. Éta mangrupikeun hal anu tiasa dipeunteun ku unggal kulawarga, dina sababaraha kasus éta tiasa nyababkeun urang setrés anu henteu perlu. Éta mangrupikeun hal anu pribadi anu tiasa urang tumutkeun atanapi henteu.

Mudah-mudahan data ieu ngeunaan minggu ka-13 kakandungan parantos ngabantosan anjeun. Urang bakal teraskeun sareng tahap salajengna sakedap.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)