Бременост недела по недела

Калкулатор за недели на бременост

Бременоста е волшебен момент за жена која сака да биде мајка. Тоа е кога вашето тело ќе започне да создава живот, кога природата ви дава моќ да гестатирате ново суштество во вашата матка.. Бременоста трае приближно 40 недели и иако секоја е различна од една на друга жена, Важно е да знаете што се случува во секој триместар и од недела во недела за да откриете не само како се менува телото на жената, туку и каков е развојот на ембрионот, потоа на фетусот и на крај на бебето, кое расте во матката на мајката .

Физичките промени на мајката и еволуцијата на фетусот се многу важни, исто така е важно да се земат предвид и другите аспекти, како што се емоционалните промени што се јавуваат поради вртлогот на хормони што ги трпи жената во текот на деветте месеци од бременост

Тогаш ќе можете да знаете кои се промените во телото на жената, во еволуцијата на идното бебе како и емоционалните промени што мора да се земат предвид. Willе ги знаете трите четвртини и, исто така, какви промени се случуваат во секоја од неделите што го сочинуваат секој квартал.

Прв триместар од бременоста

Прв триместар од бременоста

Првиот триместар од бременоста трае од првата недела (првиот ден од последниот период) до крајот на неделата 13. Можеби нема да видите дека сè уште сте бремени, иако во последните недели од овој триместар ќе почнете да го забележувате . Во овие недели ќе почнете да забележувате поплава од хормони кои ќе ви помогнат да го подготвите вашето тело за нов живот. Може да започнете да имате гадење, повраќање, замор, поспаност и други карактеристични симптоми по околу шестата недела.

За време на овој триместар, бебето ќе се претвори во оплодена клетка (зигот) во ембрион што се всадува во вашиот uterид на матката. Growе порасне како праска и системите на неговото тело ќе започнат да функционираат. Органите ќе бидат обликувани и бебето ќе почне да се движи.

Исто така, ќе забележите промени во овој триместар бидејќи може да почувствувате мачнина и повраќање. Е почувствувате дека вашите гради се многу почувствителни и може дури и да ве болат многу и ќе ги забележите поголеми. Исто така, може да забележите промени во расположението и многу други симптоми како вашата бременост напредува како што се: металоиди, запек или дијареја, аверзии кон мириси или вкусови, главоболки ...

И во првиот триместар се случува многу за вас. Некои од почестите рани симптоми на бременост што може да ги доживеете:

Недела по недела од првиот триместар од бременоста

Втор триместар од бременоста

Втор триместар од бременоста

Вториот триместар од бременоста започнува во 14-та недела од бременоста и трае до крајот на 27-та недела. Овој триместар од бременоста е за повеќето жени најудобен од трите, бидејќи за многу жени гадењето и непријатноста престануваат и исчезнуваат. Тие се чувствуваат многу поенергичен отколку во текот на првиот триместар од бременоста. Бремените жени од овој триместар ќе доживеат многу позитивни промени. Изненадувачкото нешто во врска со тоа е што на крајот од овој триместар вашата бременост ќе биде целосно забележана.

Во текот на овој триместар вашето бебе ќе биде многу зафатено со растење и развој, од 18-та недела од бременоста вашето бебе ќе тежи како пилешки гради, ќе може да се проawева, ќе има икање, отпечатоците од прстите ќе бидат целосно формирани . На 21-та недела ќе почнете да ги чувствувате неговите први удари и околу 23-та недела вашето малечко ќе биде бебе и ќе започне да добива тежина, толку многу што тој е во можност да ја удвои својата тежина во следните 4 недели.

Во текот на овој триместар ќе има некои симптоми на бременост кои сè уште траат во вас, како што се металоиди или запек. Покрај симптомите што веќе сте ги знаеле до овој момент, може да има нови затоа што вашиот стомак не престанува да расте, и дека хормоните исто така не престануваат да се зголемуваат. Некои од овие симптоми можат да бидат назална конгестија, почувствителни непца, отекување на стапалата и глуждовите (дури и малку), грчеви во нозете, вртоглавица, непријатност во долниот дел на стомакот, па дури и проширени вени.

Недела по недела од вториот триместар од бременоста

Трет триместар од бременоста

Трет триместар од бременоста

Третиот триместар започнува во 28-та недела од бременоста и завршува околу 40-тата недела. Односно, третиот триместар се движи од седмиот до деветтиот месец од бременоста. Startе започнете да сфаќате колку е поголем стомакот. Делот може да започне неколку недели пред или по 40-та недела од бременоста (50% од бебињата обично се раѓаат подоцна од 40-тата недела). Иако кога ќе пристигне 42-та недела од бременоста, се смета дека е официјално завршена и тоа ќе биде моментот кога лекарот ќе одлучи да предизвика породување ако не започне природно.

Вашето бебе е многу поголемо отколку во третиот триместар, тој може да тежи помеѓу две и четири килограми (или повеќе во некои случаи) при раѓање, тој ќе измери помеѓу 48 и 55 см при раѓање. Бебето расте многу брзо и ова исто така може да предизвика да ги почувствувате болните удари и непријатност во цревата. До 34-та недела од бременоста, бебето ќе лежи на стомак за да биде во позиција за раѓање, Освен ако не останете во позиција на престиг, нешто што може да предизвика вашиот лекар да закаже царски рез пред да заврши можниот термин за доспевање.

Веројатно е дека во вашето тело ќе забележите многу активност, особено во стомакот ќе забележите голема активност на фетусот. Можеби доживувате промени во вашето тело поради тоа колку е големо вашето бебе. Веројатно ќе почувствувате работи како што се: замор, болки во мускулите и особено болки во стомакот, металоиди, контракции на Брекстон Хикс, проширени вени, стрии, болки во грбот, ишијас, живописни соништа, несмасност, недостаток на контрола на мочниот меур, протечен колострум на градите итн.

Недела по недела од третиот триместар од бременоста

Бременост недела по недела

Кога бременоста ќе заврши и ќе се роди вашето бебе, ќе можете да ја задоволите theубовта на вашиот живот и ќе сфатите како секоја недела сте доживеале за време на бременоста, целата непријатност што ја претрпевте и промените што ги доживувате деветте месеци од бременоста, вредеа.