Migrain di Nonoman: Naon Normal sareng Naon Bahaya

migranas dina mojang rumaja

Nonoman sering rawan nyeri sirah, kanyataanna éta mangrupikeun salah sahiji keluhan anu paling umum. Upami anak anjeun umur 15 taun, anjeunna panginten parantos ngalaman sahenteuna hiji nyeri sirah anu penting dina hirupna. Dina waktos jalma ngahontal umur 18 taun, sahenteuna 90% ngalaman nyeri sirah anu parna. Katresna langkung sering nyeri sirah tibatan budak lalaki nalika nonoman.

Biasana nyeri sirah ngan ukur nyeri, tapi kadang éta tiasa hartosna langkung seueur hal bahkan tiasa bahaya.

Béda jinis nyeri sirah dina nonoman

Henteu sadaya nyeri sirah disababkeun ku masalah anu sami dina awak. Aya seueur kamungkinan anu disababkeun sareng umumna diklasifikasikeun kana dua jinis: primér sareng sékundér.

Nyeri sirah utami

Nyeri sirah primér kajantenan ti mana waé sareng teu aya kaayaan médis anu nyababkeun aranjeunna. Ieu kalebet migren, nyeri sirah tipe tegangan, atanapi nyeri sirah klaster. Anu nyababkeun jenis nyeri sirah ieu henteu kanyahoan. Tina disfungsi neuron dina uteuk janten parobihan dina pembuluh anu nyayogikeun getih kana uteuk, dipercaya yén aya sababaraha mékanisme anu nyumbang kana nyeri sirah primér.

Nyeri sirah sekundér

Jenis nyeri sirah ieu biasana disababkeun ku masalah sanés anu aya dina awak. Anu jadi sabab umum tina nyeri sirah ieu biasana inféksi, sinusitis, atanapi inféksi pernapasan. Nyeri sirah sekundér ogé tiasa muncul tina nginum obat, meningitis, cilaka sirah, gaduh tekanan darah tinggi, stroke, ningkat tekanan dina sirah, bisul, tumor otak atanapi perdarahan uteuk. Nyeri sirah ieu lumangsung kirang sering tibatan anu utami, anu biasana paling umum di kalangan rumaja sareng populasi umum.

mojang nyeri sirah

Pola nyeri sirah

Upami nonoman anjeun nyeri sirah atanapi ngan ukur nyeri sirah heula, anjeun kedah terang kumaha ngagolongkeunana. Ieu tiasa ngabantosan anjeun naha anjeun peryogi atosan médis saharita atanapi henteu. Nyeri sirah dina sababaraha pola, sareng opat paling umum:

  • Nyeri sirah nyeri. Biasana ngungkulan nganggo atanapi henteu dirawat.
  • Nyeri nyeri sirah akut. Nyeri sirah leungit tapi datang deui.
  • Nyeri sirah poean (non-progresif) kronis. Mangrupikeun nyeri sirah anu condong konstan atanapi lumangsung dina sababaraha dinten. Nyeri sirah ieu henteu janten langkung parah sacara antukna.
  • Nyeri sirah kronis kutang. Nyeri sirah ieu laun wors kana waktu. Nyeri sirah sering sumping, janten langkung parah, atanapi duanana. Jenis nyeri ieu anu paling matak pikahariwangeun sabab meryogikeun perawatan médis langsung.

Nalika nyeri sirah janten migrain

Migrain mangrupikeun kalainan neurologis anu ngalibatkeun nyeri sirah akut, ngulang deui kalayan nyeri sedeng dugi parna. Dua jinis utami nyaéta migrain tanpa aura (anu paling umum) sareng migren kalayan aura. Budak ngora sareng migrain tiasa ngaraos nyeri sirah éta matak pikasieuneun bahkan tiasa pikasieuneun kusabab kumaha ngalemahkeunana.

Pikeun ngabédakeun nyeri sirah di nonoman anjeun tina migren, anjeun kedah terang naon gejala anu dimungkinkeun. Gejala migrain diantarana:

  • Seueul sareng / atanapi utah
  • Ngaleut atanapi nyeri sirah
  • Sensitipitas kana lampu
  • Sensitipitas pikeun disada
  • Nyeri dina dua sisi sirah
  • Nyeri peurih
  • Nyeri sirah anu janten parah ku aktipitas
  • Aura (visual, indrawi, atanapi motor)

budak lalaki migren

Aura mangrupikeun gejala atanapi sababaraha gejala anu lumangsung sateuacan hijrah. Éta tiasa janten lampu kilat kalayan atanapi henteu kaleungitan visi, kabebeng atanapi tingling dina bagian awak, kalemahan atanapi bahkan robih kasadaran. Upami aya riwayat kulawarga migren, sigana budak leutik anjeun ogé ngagaduhan éta.

Nyeri sirah parah

Sirah nyeri sareng nyeri haté, sareng kadang janten tanda masalah serius. Sababaraha tanda yén nyeri sirah tiasa nunjukkeun masalah médis anu langkung ageung diantarana:

  • Nyeri sirah kronis anu bakal janten parah.
  • Nyeri sirah anu karaos sapertos "nyeri sirah anu paling parah" anu dialami ku nonoman anjeun
  • Raheut henteu biasa atanapi masalah leumpang.
  • Kasulitan mikir, ningali, atanapi nyarios
  • Sakit sirah atanapi utah nalika hudang énjing.
  • Kaku atanapi nyeri beuheung

Upami rumaja anjeun ngagaduhan salah sahiji gejala di luhur, maka anjeun kedah nyandak anjeunna ka dokter gancang-gancang. Upami nyeri sirah anjeun beuki parah maka anjeun bakal kedah angkat ka ruang gawat darurat gancang-gancang.

Diagnosis sareng pangobatan

Kumisan ti kaayaan darurat, pikeun nangtukeun jenis panyakitna nyeri sirah, dokter rumaja anjeun bakal ngalakukeun ujian fisik, ujian neurologis, sareng nyungkeun riwayat anu lengkep ngeunaan nyeri sirah budak anjeun. Perlu pikeun nganjang ka dokter anjeun nyimpen diary nyeri sirah anu salami sabulan minimum sahingga dokter tiasa ngaji upami aya jinis pola dina nyeri ieu.

Anjeun bakal tiasa nganalisis faktor sapertos waktos beurang nyeri sirah, kagorénganana, nyeri sirah atanapi gejala sanés anu tiasa kajantenan, ogé naon anu tiasa nyababkeun aranjeunna, sapertos setrés, henteu cekap bobo atanapi ngalangkungan tuangeun. Upami diperyogikeun, dokter bakal nyungkeun anjeun ngalakukeun sababaraha tés pikeun milari naon anu kajantenan.

migrain dina nonoman

Dina hal pangobatan, aya sababaraha pilihan pikeun ngubaran nyeri sirah sareng migren: ubar resép, ubar over-the-counter, nyingkahan aspirin dina nonoman sahandapeun 16 taun, ngarobah gaya hirup, gaduh kahirupan anu langkung santai, jst. Éta bakal janten dokter anu kedah pieun nyababkeun nyeri na milih perlakuan anu paling pas dumasar kana éta.

Upami anjeun ningali yén budak anjeun sering nyeri sirah, tingali dokter pikeun penilaian.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.